Всім бажаю здоров*я! Зіткнувся з такою проблемою що на рідній мові немає зовсім ніяких навчальних відео по приладам нічного бачення далі- (пнб). Інформація переходить з уст в уста та коверкається, тому дуже велика кількість людей навіть не представляє що це за штука і як її їсти. Тому я роблю серію відеороликів для підвищення знань військових/волонтерів чи просто людей які цікавляться цим. Мене аж тіліпає коли люди говорять що хочуть нічник 3+ чи 4 покоління,тому що таких не існує. Якщо буде багато фідбеку (вподобайок і коментарів) – то я продовжу викладати пости з дуже корисною інфо про пнб. Так,почнемо знайомитися з ПНБ Ця штука є дуже дорогою тому дуже важливо правильно нею користуватися щоб прилад не вийшов з ладу. Щоб зараз просто описати як працює ця магія , то світло ( саме фотони ) потрапляють через передню оптику на марицю ( так її називати некорректно, правильно – ЕОП ( електронно-оптичний перетворювач) Нижче буде він на фото Фотони посилюются фотокатодом, мікроканальная пластина робить правильну траекторію та води б*ють у фосфорний екран який і підсилює вам картинку. Фото нижче. Тобто ми з*ясували що пнб працює від світла яке йому потрапляє в еоп. І яскравість картинки прямопропорционально залежить від того де ви використовуєте пнб ( в полі коли є світло від луни та зірок, чи в темному лісі де нема світла ) Це тема для окремого поста, тому тут не буду піднімати її. Я думаю щоб не нагружати зайфою інформацією на цьому теорію можно завершити. У мене в руках ПНБ, що мені робити, як його вмикати? Проконсультувашись з експертами в області пнб ми разом зробили таку інструкцію , яку далі розберу по пунктам. 1. Пнб працює від світла яке йому потрапляє в еоп, і якщо світла буде забагато, то можна просто його спалити нафіг і потім дуже про це жалкувати, тому треба запам*ятати що вдень у вас пнб немає. 2. Пнб можна вмикати коли вечоріє ,але робити це з умом, для цього придуман дейкап,фото буде нижче. Це такая резинова кришечка в якої є маленький отвір через який потрапляє дуже мала кількість світла і не дає згоріти еопу. 3. Коли ви працюєте з пнб у місті наприклад і ви з дуже темної ночі заходите в освітлене приміщення, то буде те ж саме що я описав в 1 пункті. Тому якщо у вас оригінальний pvs14 та rhino mount то ви можете просто підняти пнб відносно каски наверх та він сам виключиться, якщо ні – то просто виключайте примусово. 4. Бажано тримати пнб в чистоті ( хоча б для себе) та завжди зберігати його з надітим дейкапом, по-перше це захистить передню оптику яка коштує 600 евро від подряпин та падінь, а под друге коли ви його вдень випадково дістанете з сумки та включите то це може зберегти йому життя, принайменш у вас буде секунд 5 щоб вимкнути його. 5. Коли ви переміщаєтесь десь та пнб знаходиться в рюкзаці чи в кейсі, то завжи треба виймати батарейку, тому що коли ви його вдень виймете з рюкзаку та дейкап випадково злетить буде те ж саме що описано в 1 пункті. По основним правилам користування це все. Далі як його вмикати та що там крутити Для вмикання треба один раз щолкнути перемикачем і прилад включиться за декілька секунд Для вмикання іф підсвітки (яка потрібна тільки коли при працюєте в підвалі наприклад) треба ще раз після 1 положення щолкнути перемикачем та потягнути на себе Так само щолкнувши в іншу сторону можно перейти з режиму іф підствітки на звичайну роботу прилада. Були такі випадки, що у мене це питали коли людина тиждень користувалася пнб, тому це і пишу. Навіщо оптика крутится? Є два окуляри – передній та задній , дивіться фото нижче Передній окуляр регуює фокусну відстань , тобто як далеко-близько об*єкт знаходиться від вас, його треба крутити поки зображення не стане максимально різким на тій відстані на якій вам потрібно працювати. Задній окуляр підстраює лінзи під ваш зір, можно не орієнтувати на цифри що там написані, а просто вибрати об*єкт ( наприклад дерево ) та дивлячись в пнб крутити задній окуляр поки зображення не стане максимально різким. Сподіваюся що інфа описана тут вам допомогла, чи продовжувати далі цю рубрику? Ось відео на ютуб ,далі на нього буду завантажувати нові ролики.