Ось таке вичитав у НЕТІ: "Популярність Дмитра Донцова в націоналістичному русі була настільки великою, що в ОУН розглядалася думка про те, щоб надати йому повноваження президента України в уряді Ярослава Стецька (Українське Державне Правління), який проголосив Українську незалежність у Львові 30 червня 1941 року. Про це зберігся документ німецької служби безпеки за №12 від 4 липня 1941 року: “Дмитро Донцов передбачається можливим президентом...” http://209.85.135.132/search?q=cach...сквофільство&cd=15&hl=uk&ct=clnk&client=opera (сьомий абзац знизу) Я перший раз про таке чую, та й взагалі про президентство в ДП. ІМХО Видають бажане за дійсне. Ваша думка? ЗІ Можливо, не тому розділі тема, то прохання перенести...
Цитована у першому пості стаття зустрічається у передруках й на інших сайтах. Ну,ось трохи ще наколупалося,але цілісної картини всеодно не вимальовується: http://www.lvivpost.net/content/view/1105/343/ http://yandex.ua/yandsearch?text=Дм...можливим+президентом&clid=44290&tld=ua&lr=187
В материалах толстенного сборника документов "Українське державотворення. Акт 30 червня 1941" - Л.-К., 2001, ни в одном из приводимых документов про Донцова в указанном контексте не упоминают. Если судить по этим докам, то его вообще упоминали редко, и то как журналиста. Так что это все - утка.
дуже сумніваюсь в дійсності такого твердження... принаймні, переглянув такий збірник документів - Українське державотворення (Акт 30 червня 1941 р.): документи і матеріали/ Упорядн. О. Дзюбан. – Львів; К.: Літературна агенція “Піраміда”, 2001. – 556 с. - і про Д. Донцова жодного слова не зустрів... Роман, написав це одночасно з вами, такщо плагіату не було)))
Друже Siromanets, можу вам допомогти лише наступним: Оригiнал донесення, датованого 4 липня 1941 р., знаходиться у Бундесархiвi (Кобленц) за цим посиланням: R 58/214 f. 69, далi шукайте за датою. Там справдi присутня наведена вами цитата. Такий нюанс: на момент вiдправки донесення, тобто 4 липня 1941 року, склад уряду ще знаходився у станi формування, i Стецько ще не закiнчив консультацiй з цього приводу. Я вважаю, що iнформацiя у цьому донесеннi у багатьох моментах є хибною (v-manner з СД теж помилялись). Тобто, на мою думку, жодної сенсацiї в цьому твердженнi немає - це непорозумiння джерел СД.
Цитата з того донесення (цитую за працею Косика "Україна i Нiмеччина у Другiй Свiтовiй вiйнi"): "(...) Айнзатцгрупа Б. Дислокацiя: Львiв Начальник групи повiдомляє: Так званий уряд країни проголосив, що хоче встановити свiй службовий осiдок у Львiвському унiверситетi. Ось теперiшнiй його склад: керiвництво уряду - Стецько (Карбович, Беленда); охорона здоров'я - лiкар д-р Панчишин; юстицiя - Федусевич, юридичний радник; безпека - Климiв; економiка - д-р Яцiв; преса i пропаганда - Головко, поет; мiнiстерство вiйни - Рiко Ярий, одружений з єврейкою; культи - незайняте. Верховна Рада має бути поряд з кабiнетом. Дмитро Донцов передбачається можливим президентом."
Дякую. Знайшов. В мене В.Косик "Україна i Нiмеччина у Другiй Свiтовiй вiйнi" видання НТШ у Львові, 1993р. Ця цитата на стор.511. В доповнення, стор.116 цієї ж праці: "Донесення про події, датоване 4 липня, містить неповний список українського уряду. [це про документ I/R 58/214 f. 75.] Його склад фактично було доповнено наступного дня. Головними членами українського уряду були Ярослав Стецько, прем"єр-міністр і голова департаменту соціальних реформ; доктор М.Панчишин, віце-прем"єр-міністр і міністр охорони здоров"я; Лев Ребет, другий віце-прем"єр-міністр; генерал В.Петрів, міністр оборони; В.Лисий, міністр внутрішніх справ; М.Лебедь, міністр державної безпеки; В.Стахів, міністр закордонних справ; І.Федорович, міністр юстиції; Ю.Павликовський, міністр національної економіки; І.Ольховий, міністр фінансів; А.П"ясецький, міністр лісів; В.Радзикевич, міністр народної освіти та релігійних справ; О.Гай-Головко, міністр інформації; І.Климів-Легенда, міністр координації; Н.Мороз, міністр зв"язку." Цю цитату В.Косик взяв з Я.Стецько, 30 червня 1941р. - Торонто; Нью-Йорк, 1967. С.226-227 (Маю Ярослав Стецько "Українська визвольна концепція", але другий том, а там цієї праці немає. ) Я позначив синім кольором прізвища міністрів, Стецько і Павлишин, які співпали з даними СД, і зеленим, Климів-Легенда, що співпало прізвище, але не в тому міністерстві. Або іншими словами склад, що "фактично було доповнено наступного дня". ЗІ Але це вже інша тема. По темі: про Д.Д. і президентство зрозуміло. Ще раз дякую всім, хто відгукнувся, і, зокрема, Вано-Totenkopf.
А ви впевнені що Дзюбан вселяє довіру для читачів? Адже на нього немає ніяких даних ким він є насправді (історик чи письменник - романіст). Я втратив багато часу щоб знайти хоч якісь дані на нього, крім ось цього посилання на його книгу http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2749397 я нічого не знайшов. Але якщо напише який-небудь Ваня Вєтров це не факт що йому можна довіряти в його висновках і достовірності тих документів які він виклав.