Добрый вечер! Помогите определить сумку. Сумка брезентовая, фурнитура латунная, окрашенна зеленой краской. Размеры сумки 26см Х 23см Х 9см
Не Британія. Пізній клон Р37 pack, або Нідерланди, або Бельгія. Якщо клеймо яке я читаю як M.v.O так й є - це точно Нідерланди.
Це ранець. Просто в вас нема лямок-адаптерів (або є, але не на ранці). Там носився котел, запас харчів, спідне, пічка, етцетера...
Доброго! Поддержу ув. Paddie, хаверсак голландский, клеймо видится ‘MvD’ (Ministerie van Defensie). Хаверсак носился согласно британского устава 1937 года: - в походном положении (Full Marching Order) - через правое плечо (на левом бедре), за спиной был походный рюкзак (valise) - в боевом положении (Battle Order) - за спиной вместо походного, закреплялся к подсумкам с помощью L-образных ремней - в облегченном боевом положении (Musketry Order или Skeleton Order) - не носился С уважением,
Тільки поправлю, що MVD - це саме бельгійська абревіатура та клеймо, але я його бачу на речах 1980рр +. Й воно має таку розшифровку як ви вказали. А в голандців було саме M.v.O (Ministerie van Oorlog) Десь до 1968-1969 років голандське спорядження та уніформа клеймилася як M.v.O , чи як D.v.D Після 1969 я вже бачу появу стандартних клейм KL для армії, KM для морської піхоти та KLu для Люхтмахта (ВПС Нідерландів). На період появи в бельгійців у вжитку клейма MVD я вже не бачив клонових ранців, вони вже зробили свої. Хоча за архітектурою вони все одно базувалися на Р37.