Поисковые работы в окрестностях Канева на Черкащине

Тема у розділі 'Новини', створена користувачем АлексгоР, 14 жов 2016.

1. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Украина, Черкасская область
    Вітаю усіх зі святом! А поки усі святкують, ВГО “Закінчимо війну”, “Миколаївський науково-дослідний інститут культурної спадщини” та ДІКЗ “Трипільська культура ” продовжують пошукові роботи з виявлення та ексгумації бійців та командирів 1054 сп 301 сд, та інших підрозділів 26-ї армії які загинули захищаючи Канів у серпні 1941 року. Роботи проводяться на підставі дозволу Міністерства культури України від 9 березня 2016 року № 22-020-П/16 та дозволу державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників анти терористичної операції, жертв війни та політичних репресій від 10.10.2016р №75 необхідність у проведенні робіт за таких м’яко кажучи несприятливих погодніх умов останніх днів виникла через неабиякий інтерес до території між м.Каневом та с.Бобрицею шукачів пригод та шукчів металу. На сьогодні виявлено і ексгумовно останки 15 загиблих. Кількість особистих розпізнавальних знаків досить висока – 10, але не усі записки нормально збереглися.навіть у пластмасових медальйонах, а про дерев’яні взагалі нема чого казати. Поки що встановлено дві особи, але ще не усі медальйони відкриті, а до вмісту бумажників та кишень ще тільки почали добиратись, адже процес цей складний і тривалий, так що маємо надію на більшу кількість тих, хто повернеться додому через 75 років. Нажаль, ми досить пізно включились у процес і далеко не усі поховання досліджувались археологічно, тому частину цінної інформації втрачено, але і наявна інформація мене неабияк здивувала. Ну виключно скляні фляги (у одній, сильно закоркованій, ще й вода залишилась) для 1941-го року не новина, але жодного алюмінієвого почковидного казанка – натомість круглі сталеві. Жодного шкіряного підсумка – набої у всіх стандартно знаходились у двох місцях – в районі пояса зліва розсипом у підсумку з двох шарів брезенту (грубіший і тонший) – як на мене звичайний “допнік” і у паперовій пачці у районі протигаза чи за кістяком. Набої усі без виключення зі сталевими гільзами з відповідним ніяким станом збереження. На ногах черевики з товстими шкіряними підошвами (мені чомусь згадались корабельні), а от верхня частина черевика крім сталевих клепок під шнурки не збереглась – таке враження що і черевики були брезентові. Також не було виявлено жодної пілоточної зірочки, зате усі у “триклепках”. Ну спостережень ще багато і усі вони будуть викладені у ідповідному звіті, а поки-що процесс триває.

Нажаль, є шанс не знайти усіх загиблих через інтерес до цьго поля металоломників. За свідченнями місцевих жителів, тижнів зо два тому на це поле приїздили невстановлені поки-що особи на червоній “четвірці” з глибинним металошукачем з овальною рамкою (не знаю, що це за прилад такий, але так сказали). Ними також було знайдено кілька поховань а доля останків невідома. Якщо вони забрали останки, чи прикопали десь поряд у “времянці” нам потрібно зати де вони і чи Були при них виявлені ЛОЗи. Якщо ні, то треба перекопати ями, звідки вони їх дістали. Виявлення цих ям буде складною процедурою, адже перед нашим приїздом поле переорали глибокою оранкою. Те, що вони познімали з загиблих шоломи звичайно погіршує шанси на виявлення, але надія все одно є, адже набої зі сталевими гільзами перегнили до такого стану, що іх і взятии цілими важко, та й протигазні бачки, що лежали при кістяках купи не тримаються, тож нам хоч-би приблизне місце показали. Дуже прошу усім, кому що відомо негайно повідомити мені про це за телефоном 067-265-67-91. Прошу віднестися зі всією серйозністю – бо це людські долі. Більшісь загиблих далеко не юнаки і діти у них мали вже бути, причому це бійці мобілізовані з Киівської, Полтавської та можливо Харківської областей, родичі яких і досі вважають своїх дідів безвісти пропалими. В разі добровільного звернення обіцяю не застосовувати заходів фізичного та інших впливів. Те, що шила у мішку не утаїш, це факт, і що рано чи пізно я взнаю, хто це копався також, нажаль час буде втрачено і шансів на ідентифікацію буде менше. Ще одне прохання – якщо знайшли ЛОЗ – в жодному разі не відкривайте його і не пробуйте прочитати записку – цього навіть я ніколи не роблю. Негайно покладіть його у герметичний пакет, сипніть туди трохи вологого грунту (але не грязі) для підтримки вологості і передайте мені. Чому грунт, не вологу ватку? Бо коли кажу вологу ватку, то на ділі одержую пів пакета води, в якій плавають ЛОЗ і шматочок ватки і смішного тут мало – записка знищуються вже водою.

Images:

канів.JPG
    канів 1.JPG
    канів пошук.JPG
    Турыст, ABcent, hudojnikhg9612 та 41 іншим подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. 2000 грн.
    2. Царская уставная саперная лопатка Геометрия, клейма 1915 год ,КЩ, Приёмка По фото
      800 грн.
    3. Дуже нечаста річ - оригінальний призовий годинник РІА. Корпус срібло 800 проби, на задній кришці г...
      4000 грн.
    4. Медный, без сильных повреждений (не течет), клеймо на месте).
      2300 грн.
    5. Бинокль старовинний військовий виробництва Франціі у робочому стані Зображення чисте
      750 грн.
  3. Старий Похабич

Старий Похабич Moderator

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    5
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    10
    Повідомлення:
    7.440
    Адреса:
    Бишівська Хунта
    Ну ви хлопці блін даєте...приємно глянути і є чому повчитися...Дякуємо за солдат!

minitarn3838, Vlad78, 19viktortsw71 та 9 іншим подобається це.
  4. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Роботи зупинили - закінчились кошти, трохи стомились, та і врожай на решті територій ще не зібраний. На сьогодні маємо останки вже 20 загиблих, кількість ЛОЗів збільшилась не суттєво - на один. Проте з'явилось багато нової інформації - почали з'являтися латунні трилінієчні гільзи (максимальне співвідношення до сталевих 1:3) шкіряні черевики, чоботи (хоча і дещо дивні), шкіряний підсумок, з'явилось певне розуміння системи оборони. Три з нововиявлених були пошкоджені мародерами, причому, битих шоломів чи саперних лопаток вони не брали - по них і знайшли. Виникає питання, а навіщо вони взагалі їх перекопували? Лози шукали? Бож особливих скарбів при них не може бути впринципі! Щоправда, можливо забрали залізо у кращому стані, тому ми й не знайшли ще трьох, яких мали знайти за оперативною інформацією. Словом питань ще багато, а до мене так ніхто і не зателефонував, тож відповідей немає. Не заю, з цими псевдопошукловцями і фактично повторними вбивцями загиблих солдатів треба-таки щось робити.

ABcent, hudojnikhg9612, Черешенец та 13 іншим подобається це.
  5. Virii

Virii Leutnant

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    13
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    19
    Повідомлення:
    2.933
    Адреса:
    Киев
    Мдя, качество работы заслуживает уважения.

19viktortsw71, Мерзкий Ганс та AtomFantom подобається це.
  6. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Як Ви гадаєте, який вихід з положення знайшли ті, хто "зовсім не зачепивши кісток забрали з них усе, що на їх думку було цінним" (мова оригіналу) і кого нарешті замучили докори сумління? Знайшли члена організації з іншої області зі схожим складом розуму і "здали" йому місця, знаючи, що він мені повідомить. Дарма, що під час такого "нечіпання" 90% інформації втрачено, а саме цікаве, що вони цього навіть не розуміють - вони вважають, що таким чином усе зробили правильно, адже і власні колекції поповнили, і останки за них дурники поховають. А там встановлять ім'я чи не встановлять, їх не цікавить. Звичайно, останки я так не залишу і дійсно, належно поховаю, але й не буду розкидатись гучними заявами, що від нині вони мої особисті вороги;)!

hudojnikhg9612, Черешенец, Kurt Wagner та 4 іншим подобається це.
  7. Товарищ Саахов

Товарищ Саахов Leutnant

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    27
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    39
    Повідомлення:
    1.550
    Адреса:
    Всесоюзная здравница
    Начало было интересным,но дешевые понты типа...
    Вызвали смесь смеха,отвращения и немного жалости.Очередной д,Артаньян на коне и в белом,а все вокруг эдорасты.
    Вас Жилкин не кусал??

LEXXX, Вольф, minitarn3838 та 5 іншим подобається це.
  8. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Ну отвечу типа по пунктам. Конечно начало хорошее - очередной раз за мародерами (давайте называть вещи своими именами) вытерли дерьмо, обернули в красивую обертку, утерлись и типа должны были и дальше мирно в этом учавствовать! Это очень хорошо, что вы написаное мной считаете обычными понтами;). Смеется тот, кто смеется последним. Слава Богу вокруг далеко не все "эдорасты". Когда я учился расчищать костяки Жилкин наверное еще не занимался поисковой деятельностью, так что кто кого покусал, еще вопрос:).

19viktortsw71, иштван, gaz-67 та 6 іншим подобається це.
  9. Товарищ Саахов

Товарищ Саахов Leutnant

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    27
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    39
    Повідомлення:
    1.550
    Адреса:
    Всесоюзная здравница
    Да понятно,с одной стороны Вы-Поисковик Всея Украины-Руси,а с другой стороны те кто копает для себя и без доков-мародеры...Хотя те кто копают по черному передали уже не одну сотню солдат.
    P.S Насколько я знаю у поисковиков не говорят "костяки","кости", и так далее-говорят "останки" или "бойцы"-в интирнети читал.
    А за бойцов как сказал Вова Похабыч-Спасибо!

Вольф, minitarn3838, Atson та 2 іншим подобається це.
  10. - Мисливець -

- Мисливець - Leutnant

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    377
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    704
    Повідомлення:
    612
    Адреса:
    Украина,Херсон
    К сожалению среди тех кто копает для себя,есть гниль.которая железко собирает,а кости просто выкидывает.А потом другие"черные" поисковики,если находят,передают останки официальным.Так же могу сказать,за некоторых официальных копарей,которые сейчас стоят в очень громких организациях,в свое время оставляли останки в выбитых на полях ямах,в АТБэшных пакетах.А сейчас в грудь себя колотят,говоря о "высоком".
    Металлоломщики,с глубинниками,по полям не шарятся.

dexter82, Вольф, Gasser та ще 1-му подобається це.
  11. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Если быть честным и откровенным, то я до сих пор не считаю себя поисковиком, тем более "Всея Украины". В поисковое движение я пришел из археологии, работая при этом до сих пор в органах охраны культурного наследия. Соответственно не совсем понимаю, почему термин "костяк" кому-то режет глаз. Так как меня изначально учили все делать правильно, то и я не очень-то верил в перевоспитание вчерашних мародеров, но, как оказалось, исключения все-же есть, хотя их и не много. Имея примеры таких превоплощений очень надеюсь, что и до остальных дойдет смысл вреда ими приносимого. Ведь задача стоит не только в перезахоронении останков, но и в уменьшении количества безвести пропавших. А выдернутая с останков "треха" или какой другой "интересный" предмет или просто рытье по костям в поиске "интересненького" может и, как правило, таки приводит к рзрушению содержимого карманов, которое часто дает больше информации для идентификации, чем ЛОЗ. Понятно, что каждый считает себя експертом и посмотрев эти лоскутки выносит вердикт - прочитать невозможно, посему совесть чиста. Проблемма в том, что настоящие експерты считют иначе. И еще - я свой номер телефона дал, если у кого проснулась совесть звоните мне лично, отныне ни в какие испорченные телефоны играть не буду.

Останнє редагування: 19 жов 2016
  12. - Мисливець -

- Мисливець - Leutnant

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    377
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    704
    Повідомлення:
    612
    Адреса:
    Украина,Херсон
    Одного номера телефона мало.Вам нужно налаживать личный контакт с копарями,района где Вы работаете.И давить,махать ксивами перед носом ни в коем случае нельзя.Только обрисовав ситуацию,они охотно пойдут с Вами на контакт,ещё и сливать инфу будут о залетных.Они же всегда останки передадут и сопутку,которая может помочь в идентификации.А если не саму сопутку,то хоть фото таковой.
    Контакт ,личный контакт с копарями.это процентов 80 успеха.А пугать и пытаться побороть сие явление,бессмысленно.

dexter82, AtomFantom, Kurt Wagner та 4 іншим подобається це.
  13. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    То что сейчас происходит как раз и есть результат полумер в виде "контактов". С людьми, которые не осознают всю пагубность своей деятельности говорить нет смысла. Они сдают конкурентов, а о своих "подвигах" умалчивают и мародерят, мародерят, мародерят. Без кардинальных мер воспитания дела не будет. Пряник без кнута при определенной степени сознательности не работет. Сейчас полно АТОвцев, которые крайне нервно реагируют на мародеров и предлагают свои услуги для "воспитания", причем не требуя ничего взамен, а чисто из моральных побуждений. Раньше я как-то отмахивался, а теперь призадумался;).

19viktortsw71 подобається це.
  14. Старий Похабич

Старий Похабич Moderator

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    5
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    10
    Повідомлення:
    7.440
    Адреса:
    Бишівська Хунта
    Дарма ви тут всіх під одну гребінку гребете та ще й АТОшниками лякаєте. В нашому ділі критерії прості, або людина або гівно. І як показує практика серед неофіціалів гівно більш виключення чим правило. Правда з,явилося нове покоління копарів, яким аби копать. А кармани солдата вбивають і викидають у відвал процентів 50 офіціалів
    не у всіх є експерти такі як в " Закінчим війну"
    і люди просто не знають що з цим робить, і мвдшні експерти та музейні до речі теж.

dexter82, Alex1923, Вольф та 11 іншим подобається це.
  15. - Мисливець -

- Мисливець - Leutnant

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    377
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    704
    Повідомлення:
    612
    Адреса:
    Украина,Херсон
    Старик Похабыч прав,нельзя всех одним мерилом мерить.В своё время я так же познакомился с командиром группы известной поисковой организации.И по сей день.плодотворно с ним сотрудничаем.А АТОшники,Вам виднее. Только нужно понимать,что сегодня герой АТО,а завтра.простой осужденный,со всеми вытекающими для Вас последствиями.Кулаками и стволами вопрос не решится.На крайняк,ночью копать будут и все.

dexter82, minitarn3838, WAISS та 5 іншим подобається це.
  16. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Наш эксперт действительно, надо ему отдать должное, ас в своем деле. Но он не только наш, его услугами пользуются и другие "столпы" официальных и не очень организаций. Насколько я знаю, Вы знаете Виктора Потапенка из "Закончим войну", потому можете к нему обращаться. Самое главное не ковырять документы, не пытаться их расслаивать и не держать долго на воздухе. Если они полежат где-то месяц-другой на какой-то полке в кабинете, можно и не теребить эксперта. Алгоритм должен быть следующим - нашел, в том виде, в каком нашел положил в герметичный пакет, пакет обернуть предохраняющим от повреждений материалом, положить это все в подходящую емкость, опять герметично закрыть и немедленно передать нашему человеку, а он эксперту. По Черкасской области у меня лично сразу возникнет вопрос, а на основании каких документов человек копал, потому ковырять останки категорически не рекомендую - надо сразу вызывать меня, как я уже говорил выше в дальнейшем никаких передач костей, все должны понять, что главное все-таки максимально постараться установить личность. Кстати, я не зря акцентирую внимание на содержимое карманов. Например, на фото бойца с флягой хорошо видно, что ниже ее, под рукой что-то краснеет - это портмоне.Так вот его установили именно благодаря содержимого этого портмоне, потому как лоз не прочитался. Пользуясь случаем сообщаю, что работы там на этот сезон закончены, ексгумирован 21 боец. Окончательное число установленных будет известно через несколько месяцев. Пока готовимся к погребению двоих - из Зиньковского района Полтавской области и Рокитнянского района Киевской области. На фото, что прилагаю последний, 21-й боец.

Images:

бобриця останній р.JPG
    Бек, Mooxa, AtomFantom та 7 іншим подобається це.
  17. ASKOT1

ASKOT1 General-major

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    16
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    22
    Повідомлення:
    10.504
    Адреса:
    Украина
    "на фото, что прилагаю последний, 21-й боец." - в нашем деле нельзя никогда говорить "последний". Крайний боец. Крайний в этом сезоне.
    А все,что Вы написали выше,мы знаем,и Витю Потапенка мы знаем:smile_9: Вот чему у Вас надо учиться - это так бойца расчистить:smile_15:

18. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Насчет крайнего, не согласен. В известной фразе, которая и дала название нашей организации звучит именно "последний". Крайним его нельзя назвать и по положению - в 7м от №14-го. Да и сезон еще не закончен. А насчет расчистки да, сидячих, да еще и на приличной глубине (этот окоп был самым глубоким на этом поле) чистить сложно, но нужно. Можем в следующем сезоне устроить курсы повышения квалификации. У меня и место на примете есть, недалеко кстати от места подьема этих бойцов.

ArtBorsuk, AtomFantom, vista та 2 іншим подобається це.
  19. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Ось прижиттєве фото бійця, якого я на одному з попередніх фото розчищаю.

Images:

фото бійця.jpeg
    Бек, MISHAvsACE400i, Vlad78 та 7 іншим подобається це.
  20. Radius

Radius Oberleutnant

Повідомлення:
    1.923
    Адреса:
    Алкоголик из Витебска.
    Посоны.......нужно понимать, что мы хотим.....
    1. Навести порядок и загнать копарей в стройные ряды поисковиков, назначив уголовку за несанкционированный коп как в Беларуси.
    2. Посраться очередной раз
    3. Выяснить судьбу останков, которые копнули неизвестные на красной четвёрке с глубинным прибором с овальной рамкой

Чо нада то ? Я лично всю жизнь за вариант номер 1. Но к сожалению каждое чмо при должности в Украине считает, что правила создаются для всех, кроме него...поэтому по пункту 1 в Украине смогут существовать только карманные отряды. Чмо из поискового отряда будет солдат оббирать, махая ксивой. Чёрный может быть белее белого....и сам судьбу честно восстановит и награды родственникам отдаст.
    Посоны, бояться нужно не мёртвых, бояться нужно живых.
    Проблема вечная....правды не найти, украинское Гуляйполе вобщем......будем надеяться что высший суд всё таки есть. Ну а с солдатскими судьбами это печалька....
    Поэтому пишем-читаем красивые отчёты и хлопаем в ладоши, глядим на красивую обёртку "никто не забыт и ничто не забыто", опуская за скобки подноготную поиска.

Останнє редагування: 24 жов 2016
    Alex1923, Вольф, Черешенец та 5 іншим подобається це.
  21. vista

vista Feldwebel

Повідомлення:
    224
    Адреса:
    Украина Киев
    Добрый день, ребята !
    Поиски родных именных, по данной теме, идут с разных направлений.
    Александр, извините великодушно, но, Они имеют имена.
    На сколько я знаю, еще не все дошли. )
    Озвучивание их имен, в сетях паутины, никогда лишним не бывает.
    Где гарантия, что их потомки, сейчас не прочтут о найденном деде или, не прочтут, в дальнейшем, если у нас, что-то не сложится, в их поиске....
    Богдан Яким (Яков) Герасимович 1909 г.р., с. Новоселка Зеньковецкого р-на, родные найдены.
    Дегтев Александр Михайлович, 1899 г.р., уроженец: Воронежская обл., Хохольский р-н, с. Солдатское, семья, супруга- Мария Владимировна, с. Саливонки Васильковского (Гребенковского) р-на Киевской обл. Не скажу, на каком этапе поиск.
    Мартюк Петр Саввович, 1912 г.р., с. Маковка Рокитнянского р-на Киевской обл. Его фото Вы выставили в посте выше. Его две дочери дождались. Эмоции, от новости, что отец нашелся, передавать не буду, письменно, данный аспект в поиске, никогда нельзя передать, когда их ждут... ) Его еще и родной брат дождался, 1927 г.р., фронтовик !
    Очень, очень тепло сегодня приняли в поиск родных местная администрация, Голубца Андрея Ивановича, 1913 г.р., с с. Бакумовка, Рокитнянского р-на.
    Ждем новостей, и новый имен !

22. AtomFantom

AtomFantom Stabsfeldwebel

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    25
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    37
    Повідомлення:
    591
    Адреса:
    Маленькое Чикаго на Днепре
    День бодрый! Я желающий пройти такие курсы повышения квалификации! :beer:

АлексгоР подобається це.
  23. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Совершенно согласен. Именно поэтому я резко ограничил количество выдаваемых удостоверений.
    Не знаю, с кем имею честь общаться, хотя есть подозрения, что первые буквы имени и ника совпадают. Так вот именно потому, что они имеют имена, я их и не называл. Далеко не все, и тем более родственники, видели этот оскал тысячи раз, потому могут реагировать не совсем адекватно... Я уже раз сталкивался с такой реакцией, потому и не привязываю теперь фотки к именам, особенно, когда родственники уже найдены. А насчет ненайденных пожалуйста, дерзайте и спасибо за работу!

Бек, Черешенец та AtomFantom подобається це.
  24. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Нужна помощь общественности. Эксперту удалось восстановить записку с непонятным списком из кармана одного из бойцов. Почерк еще тот, но по мнению эксперта, писавший список неплохо знал немецкий. У кого какие мысли?

Images:

список.jpg
    Черешенец та ASKOT1 подобається це.
  25. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Щось не схоже на німецьку.

26. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    А я наче ніде й не писав, що записка німецькою...