Здравствуйте уважаемые поисковики, вот в воскресенье пробежался с прибором по лесу между грибниками, и вылезла из песочка вот такая касочка, вроде сохран ничего, в некоторых местах ( в основном спереди) просматривается зеленая краска, на левом боку просматривается (плоховастенько) из белой краски помоему "курица", а внутри сзади надпись, как я понимаю фамилия владельца. Так-как я с ними еще не сталкивался, прошу ответить мне на несколько вопросов: 1. Что за каска ? 2. Что за знак на левом боку? чей? 3. Как узнать ее размер? 4. Внутри сзади надпись, это фамилия или имя владельца?, или чтото другое? Буду рад любой информации, заранее благодарен, с ув. DeltaS
1. це м-35 або м-40, все залежить від того які там люверси, якщо окремою деталлю то м-35 якщо суцільні з хельмом то м-40 3. візьміть сантиметр та проміряйте зовнішній діаметр по отворам для клямеров. і після відніміть від отриманого 2 см. 4. так, там писали прізвище. помийте у мильному розчині може вилізти більше фарби. а взагалі подивіться в темах по реставрації там багато чого є як помити хельми.
Шановний консерватор, поясніть мені будь-ласка, як людині яка не мала справ з такими речами, що таке клямери і хельми, і я так розумію що люверси це отвори які знаходяться посередині каски зверху на першому фото, якщо це вони, то вони суцільноштамповані з каскою (не окремою деталлю). Дуже вдячний за відповідь
хельм це народна назва німецького шолома. оті три отвори що йдуть над дашком та юбкою то отвори для клямерів, они тримають підшлолмник. люверси це вентиляційні отвори які як ви вірно зрозуміли знаходяться вгорі. якщо вони суільно зроблені разом з хельмом то ваш шолом це м-40.
ось вам тема камрада Шпагін він там всьо описав як мити хельми. ваш на мій поглід у дуже доброму стані і можна витягти з нього багато рідної фарби. так що не поспішайте кидати його до щавельки і тим більш до лімонки. http://reibert.info/threads/О-пользе-мытья-касок.180304/