Залишки криївки, яку було зруйновано НКВДитсами в грудні 1944р. Судячи з знайдених речей - відбувся важкий бій та потужний вибух...
Залики набоїв від Мосіна, Лебеля, ППШ, ПТРС, Мавзер, Манліхер, пістолетні патрони, шомпули, ножі, лопатки, батарейки, пляшки, ліхтарик, затворна рама від ПТРС, кусок ППШ, завіси від дверей, залишки чобіт та одягу, срібна чайна ложка, цвяхи...
Схрон УПА был на поле между мостом через Днестр и селом Водники Иванофранковская обл. Галицкий район .НО Найти очень трудно Бо он хорошо вписан в месность .Помещение где то 3*3 метра есть одна амбразура.Почти по средине поля.
До такого не звик, щоб бункер був на полі. Думаю це могла бути просто пересильна криївка, щоб відсидітись певний час... В нашій місцевості бункери на полі рідко будували. Восновному їх будували у лісах біля води, хоча і були такі, що в середині бункера викопували колодязь.
Перепрошую, а якщо достеменно не відомо УПА чи совєтська партизанка , або взагалі просто "невдоволені елементи" , варто викладати?
Мне показывал данный обьект мой дед ,он работал в Станиславе на железной дороге и как партийный принимал участие в облавах на УПА(дома был ППШ и несколько гранат,пока мой дядька не спер одну и непошел ею на Бастрице рыбу глушить).Бункер сделан так что будеш в 10 м стоять и не зная не найдеш,а вот из бункера месность просматривалась отлично.Кстати вода там рядом,там озера большие за полем.Да и в поле искать бы нестали .
Я был там последний раз лет 20 назад,бункер был цел,перекрытия и стены бетонные,узкий вход и амбразура.рядом ни троншей ни окопов.Мы туда в Водники на рыбу ездили когда дед еще жив был.Вот он и показал.
Складно було віднайти Ваш «дот». Загалом, забрало то мені майже 3 дні – але знайдено!!! Скажу власну думку – як особа, що трошки знайома з фортифікацією: виглядає мені, що то насправді якийсь господарський підвал, який міг колись використовуватися військовими чи підпільниками, але дуже короткий час. Тобто, перше призначення – не військове. Як розумію, я побачив його так, як бачили його Ви 20-ть років тому, цікаво було б побачити його так, як вперше побачив Ваш дід… Додаю фото на згадку.
Та будь ласка: останнє повідомлення 4 вересня 2012 року. Нема зацікавленості .... а шкода, хотілося би розвивати тему
Із кількох криївок які перевіряв МД дві були завалені значною кількістю чотирьохперих мінометних мін, тому дальше копати бажання не було.