Підкажіть, будь ласка, по пряжці.

Тема у розділі 'СРСР до 1945 року', створена користувачем bigfoot, 22 лис 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. bigfoot

bigfoot Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.266
    Адреса:
    Прикарпаття
    Ось знайшов таку пряжку. Може хтось володіє інформацією - що за модель, приблизні роки випуску і для кого випускалась (маю на увазі не хто міг її носити, а іменно для кого був налагоджений випуск)???

Images:

УПА 1.jpg
  2. Цікаві лоти

1. Копані.з чогось похожого, що на крайніх фото.
      400 грн.
    2. Свищів немає. Застібка робоча
      1100 грн.
    3. Скорее всего немецкая... На фото. В нормальном состоянии. Комплектация на фото.
      299 грн.
    4. Доброго! Шильда з фільтру радіоперешкод/регулятора напруги (встановлювався на бронетехніці і автомоб...
      100 грн.
    5. https://reibert.info/lots/katushka-wh.1197659 Как по ссылке. С болота, 1944й. В краске (видно на фот...
      920 грн.
  3. Kondor59

Kondor59 Stabsgefreiter

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    21
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    56
    Повідомлення:
    242
    Адреса:
    Melovoe Ost. Ukr.
    1 людині також подобається це.
  4. bigfoot

bigfoot Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.266
    Адреса:
    Прикарпаття
    Дякую! Я вже там (і не тільки там) був. Але коли я виставив цю прягу на оцінку, як прягу УПА, люди почали стверджувати, що це не УПА, а, можливо, УСС, чи навіть щось пов'язане із петлюрівцями. Я ні з ким не спорю, бо не знаю достеменно. Ось і виклав її тут в сподіванні, що хтось, хто добре знається на прягах і історії, допоможе у визначенні, що це за "звір". Але щось мені підказує, що це питання так і зависне у повітрі:(....
    Чи все таки ні???????????
    Де ж ви, спеціалісти???????????

5. j.wais

j.wais General-major Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Ось світлина з пряжками УПА. Перші 3 подібні на Вашу. Хоча в поясненні до світлини написано, що виготовлені вони з гарматних гільз.

2 користувачам це сподобалось.
  6. bigfoot

bigfoot Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.266
    Адреса:
    Прикарпаття
    Друга пряга - точна копія тої, що я знайшов... Але це ми ходимо по колу.
    Ось посилання на мою тему, в якій я викладаю свої знахідки - http://reibert.info/forum/showthread.php?p=2284990#post2284990.
    В тій темі камрад Лесик скинув два посилання (одне з яких у другому пості цієї теми) і таке саме фото, як і те, що виклали Ви.
    На підставі того я зробив висновок, що це пряга УПА і виклав її на оцінку... Ну а далі Ви знаєте - коло замклося...
    І УПА, і УСС, і Петлюра, і самопал... Я вже пів дня по нЕту шарюсь і все без толку. Змучився вже, але не просунувся ні на один крок:(...
    Можу сказати достеменно, що зроблена вона не з гільзи і явно не "на коліні". Мені вбачається заводський штамп.
    Ось і прошу допомогти з визначенням. Але поки що тиша...........

7. -отто-

-отто- Oberfeldwebel

Повідомлення:
    409
    Адреса:
    Україна
    швидше за все це дійсно пряжка УПА

Images:

1.JPG
  8. bigfoot

bigfoot Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.266
    Адреса:
    Прикарпаття
    Я, в принципі, не проти:).
    Просто виникла така ділема, або можна інакше сказати існує така теорія, що формування УПА не були регулярними, державними військовими формуваннями. Постачання зброї, спорядження, провіанту не велось централізовано, бо були відсутні потужності (фабрики, заводи) потрібні для виробництва всього того. Тож озброювались хто, як міг, та й одівались хто в що міг. Пояснив, як зміг.
    І ось я тримаю у руках пряжку і бачу, що вона зроблена явно не в лісі. Тим більш вона е ТОЧНОЮ! (геометрія - один в один) копією одної з пряг на Вашому фото і на фото з 4 посту. Це означає, що вони були вироблені в одному місці
    і з допомогою якогось певного обладнання. Виготовлено їх було багато (ну, певною мірою). І виникає логічне запитання: коли, де і ким вони були виготовлені?
    Ось... Чекаємо на відповідь або підказку:)...

9. -отто-

-отто- Oberfeldwebel

Повідомлення:
    409
    Адреса:
    Україна
    наскільки мені відомо, все таки було організовано цілу сітку підпільних майстерень для виготовлення всього необхідного, в тому числі уніформи і спорядження...

доречі, в УПА були навіть свої нагороди, які теж виготовлялись в підпільних майстернях (а нагороду зробити набагато важче ніж наприклад пряжку), тому швидше за все ця пряжка все таки зроблена десь в підпільній майстерні...

10. bigfoot

bigfoot Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.266
    Адреса:
    Прикарпаття
    Те, що вона зроблена не в ручну це однозначно. "Вуха", в яких стоять вилка і скоба для зацепа не припаяні, а є одним цілим з самою прягою.
    Але відкритим залишається питання: чи вона зроблена для УПА, чи набагато ранише для УСС. Може в когось є фото УССів з такою прягою? Я вже обшукався, але марно:(...

11. -отто-

-отто- Oberfeldwebel

Повідомлення:
    409
    Адреса:
    Україна
    в УССів такої пряжки не зустрічав, тому висловлю все таки свою думку що це пряжка УПА..шкода що фактів ніяких немає...

12. lera_upa

lera_upa Oberfeldwebel

Повідомлення:
    496
    Адреса:
    Озирнись навкруги,ми - скрізь.
    Маю книгу-фотоальбом "УСС",репринтне відтворення з видання 1935р.Львів,в ньому на світлинах не видно подібних пряг.
    В часописі "Нумізматика і фалеристика",де приділяється багато уваги УСС і УПА-також ніде не говориться,що така пряга була в УСС.А от в УПА-найбільш вірогідно.
    І на мою думку-УСС були в складі Австро-Угорської арміїї,то мабуть мали і відповідні пряги-австро-угорські.

13. bigfoot

bigfoot Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.266
    Адреса:
    Прикарпаття
    І я передивився купу фотографій із стрільцями і ніде не побачив подібної пряжки. У всіх або пряги австрійського зразка, або прості однозубі.
    Що дивно я так само передивився багато фотографій із вояками УПА. І жодної подібної не побачив. Є всякі - німецькі, радянські, із зірками і без, а от таку із тризубом не бачив ні на одній фотографії.
    Ілюстрація з 4 посту взята з книги "Армія безсмертних. Повстанські світлини", але, що дивно, в коментарі до ілюстрації вказано, що пряжки №№1,2,3 були виготовлені із гарматних гільз. Але я вже писав вище, що пряжка є одним цілим із "вухами" і, відповідно, не може бути виготовлена із гільзи. Тобто коментар даний практично "от фонаря". Або я чогось не розумію:(...........
    Я вже напевно всіх задовбав своєю пряжкою.
    Якщо ніхто напевне не знає історії виникнення подібних пряжок, то я для себе роблю висновок, що вона, все таки, має відношення іменно до УПА. Якщо хтось має факти на противагу моїй думці - прошу висловлюватись. Якщо ні, то так все і залишиться:beer:.

14. Запорожець

Запорожець Oberleutnant

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    16
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    30
    Повідомлення:
    3.957
    Адреса:
    Київ
    Отже.
    Це 100% не УСС, і не ДА УНР.
    Це пряга на ДСВ.
    І цілком можливо що її використовували в УПА, але!, до того її використовували в поліції. Саме звідси пояснення фабричного виготовлення а також характерної для Німеччини системи кріплення на двозубу виделку.

Ті пряжки що подавались вище (З нижки С.Музичука "Українська Повстанська Армія") мають зовсім інше кріплення -я їх бачив з іншого боку, а також на них видно нерівність країв обробки, що свідчит про ручну обробку.

Фото Української поліції з подібними прягами:

Images:

5.jpg
    4.jpg
    GINDENBURG, REY, bigfoot та ще 1-му подобається це.
  15. doctor_m

doctor_m Stabsgefreiter

Рейтинг:
    0
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    501
    Адреса:
    Ровно, Украина
    Запорожець написав те, що і я відповів би. Пряжки тікі вперше з'явилися в українській допоміжній поліції в генералгубернаторстві. І їх ношення було таким масовим, що хочеш не хочеш подумаєш про їх фабричне штампування. Однак і в поліції пряжки мали різновиди.

16. bigfoot

bigfoot Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.266
    Адреса:
    Прикарпаття
    Тема заглохла і я навіть не заглядав сюди:(...
    Дякую за інформацію! Отже можна стверджувати, що ці пряжки виготовляли у Німеччині і спеціально для підрозділів української поліції під час ДСВ?

17. prust

prust Oberleutnant

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    45
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    107
    Повідомлення:
    3.154
    Адреса:
    LWOW UKRAINE
    Сомнительно , т.к. на всех своих изделиях(даже для недочеловеков ) рєйх оставил свои метки - тотальній контроль за производством , даже в условиях войны .
    Возможно , для вспомогательной украинской полиции , что в последствии использовалось УПА , но не обязательно централизовано. Возможно частный предприниматель ( В Польше , Австрии или на Наших землях ). Но не ГОС Заказ.
    Эти пряжки РЕДКИ и недешевы. Но доказать их Аутэнтичность тоже проблематично .
    Без обид автора темы:beer:

18. bigfoot

bigfoot Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.266
    Адреса:
    Прикарпаття
    Все зрозуміло!
    Вважаю тему вичерпаною. Дякую всім, хто прийняв участь в обговоренні:beer:.

Статус теми:
Закрита.