Доброго В полі при пошуку хутора 18-19 ст вилізла така вот загогуліна. Це скручена пещня чи інший специфічний інструмент ?
Чому саме сюди? Втульчатий артефакт пізнього Середньовічча, зовні схожий на пешню, однак специфічний ізгиб може говорити про інший інструмент. При чому тут "Для новечків" ??
Послухайте. 1. Піздне Середньовіче у нас закінчується в 17-18 ст. 2. Вважаю, що інструмент як раз даного періоду +-100 років. 3. Враховуючи універсальність пешнь, так як їх поднимать з часів каганату 9-10 століть, то є припущення що вона ще старіша Я поставив питання щодо її зовнішнього вигляду, чому має таку форму. Ви замість відповіді кидаєте ссилку "до новечків" хоча по моїй тематиці так і не відповіли. Якщо не розумієтесь а темі то будь ласка не заважайте
може говорити про те, що цей предмет імовірно був погнутий в землі під час обробки даного участка поля. Самі кажете, що там десь хутор був, а можливо і за радянських часів земля зорювалася. Там і втулка гнута, якщо бути уважним. Камрад Fentos дав вірне посилання - це "Хлам".
Ви, замість розігрувати зобиженого(ну?), краще б подивились ту тему і тоді б побачили, що і ветерани не гребують там виставляти на атрибуцію предмети, а не тільки "новечки"...не всім же акінаки попадаються. Це де таке диво? Видно, шо пише "новЕчок". Скільки рочків? Я, як "пізньосередньовічний гімназист" 18 ст., відповім "пізньосередньовічній гімназистці" 18 ст. - по цій "унилій желєзці" шукайте корні(бджіл) у бортництві, таке моє імхо.
В розділі "Хлам" якраз зараз звільнилася вакансія доцента на кафедрі "Трипільскі кувалди та сармато-печініжські пешні (універсальні)"..З вашою ..ее...наснагою - великі шанси на здобуття посади...