Перезахоронение двух танкистов на Черкащине

Тема у розділі 'Меморіали і пам'ятники', створена користувачем АлексгоР, 5 бер 2014.

1. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Украина, Черкасская область
    5 березня за ініціативою Черкаського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації “Закінчимо війну” було проведено перепоховання останків двох бійців Червоної Армії, загиблих за визволення с.Гордашівка сучасного Тальнівського району Черкаської області. 70 років тому. Роботи проводились на підставі дозволу Міністерства культури України №23-023-П/12 від 04.03.2013р. та дозволу державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій від 10.10.2013р №118/23/1/2013.

Поховання знаходилось на території одного з домоволодінь. Поки були живі свідки, поховання доглядалось, а згодом було занедбане. На момент ексгумації практично втратило наземні ознаки. Необхідність у перепохованні виникла у зв’язку з планами нинішнього господаря почати на цій частині подвір’я будівництва господарської будівлі. Залишки бетонного надгробка тільки ускладнили пошук, так як виявилось, що вони були в стороні від реального місця поховання. За розповідями місцевих жителів поховані були танкістами. Під час визволення села у них зіпсувалась КПП, і вони її зняли, а вночі, під час німецької контратаки частина екіпажу заскочила у танк, а двоє заховались під ним. Після пострілу танкової гармати танк трохи посунувся і придавив їх. Один з них, ще деякий час жив, але помер. У принципі, ексгумацією причина смерті і той факт, що один з похованих, з роздробленою ногою і тазом ще певний час жив, підтвердились (шина на нозі). Цікаво, що боєць, що загинув відразу (роздавлений череп) був одягнений у чорну німецьку танкістську куртку, на якій були не усі ґудзики, зате не зрізані погони.

Images:

1.JPG
    2.JPG
    3.JPG
    4.JPG
    5.JPG
    КарАн, TAHKICT, Баварец82 та 5 іншим подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. https://reibert.info/lots/katushka-wh.1197659 Как по ссылке. С болота, 1944й. В краске (видно на фот...
      920 грн.
    2. Свищів немає. Застібка робоча
      1100 грн.
    3. Скорее всего немецкая... На фото. В нормальном состоянии. Комплектация на фото.
      299 грн.
    4. Копані.з чогось похожого, що на крайніх фото.
      400 грн.
    5. Снял вечером , но думаю видно что хорош ,в краске. С болота. Есть клейма
      251 грн.
  3. ASKOT1

ASKOT1 General-major

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    16
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    22
    Повідомлення:
    10.505
    Адреса:
    Украина
    Вечная память !!!! Безымянные ?
    ПыСы:на последнее фото у бойца реконструктора РККА МПеха в руках что ли ?

4. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Імена відомі? Якось їх не по-людськи поховали, та й неглибоко.

5. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Имена пока не установили, но я думаю, это дело времени - никак не направлю в нужное русло местные ветеранские организации, а сам все не успеваю. У бойца да, МП-ха, это мой сержант, ему в принципе положено. Других схп с нормальными доками (до изменений в приказе) нет. А по уставу положен салют, куда-ш денешся.

Gasser та ASKOT1 подобається це.
  6. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Не глибоко, це після двох годин пошуків екскаватором.

7. ASKOT1

ASKOT1 General-major

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    16
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    22
    Повідомлення:
    10.505
    Адреса:
    Украина
    Ну их в то время уже похоронили как неизвестных ? Или табличка была да утерялась со временем ? Кто хоронил ? Свидетели я так понял.Может документы были у погибших.
    Смертников я так понял нет.Они худо бедно по 41му есть,а дальше увы....
    ПыСы: как то не очень в салютной группе с МПхой как по мне.

8. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Напишіть, що відомо (вік, частина, дата загибелі). Гуртом пошукаємо. Ховали місцеві чи самі танкісти? І через який час помер другий?

ASKOT1 подобається це.
  9. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Таблички никто не помнит. О документах тоже. Далась Вам эта МП-ха, а они с чем и в чем воевали?

Zampoteh та ASKOT1 подобається це.
  10. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    http://militera.lib.ru/h/dorogami_pobed/08.html
    Карта - http://wikimapia.org/#lang=en&lat=48.915054&lon=30.657349&z=12&m=b&search=бабанка

Получается, танкисты пострадали 8 марта 1944 г. или около того.

Останнє редагування: 6 бер 2014
    ASKOT1 та Allex761 подобається це.
  11. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    Возраст не помню, найду записи сообщу (я еле сообщение выкинул, у меня-же сегодня, пардон уже вчера день рождения был). Дата примерно 5-9 марта 1944 года. Часть пока неизвестна - напряг местную власть, школу и т.д хоть что-то узнать, если не про само село, то хоть про соседние, а там по установленным именам танкистов вышли-бы через мемориал на список потерь, ан нет, за пол года никто ничего не узнал, вообще. Умершего от ран (когда умер тоже непонятно) точно хоронила хозяйка двора, другого неизвестно - непосредственных свидетелей не осталось.

ASKOT1 та mastak-ua подобається це.
  12. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Состав 29-го ТК:
    Управление корпуса
    25-я танковая бригада
    31-я танковая бригада
    32-я танковая бригада

53-я мотострелковая бригада
    Корпусные части:
    363-й отдельный батальон связи
    193-я отдельный саперный батальон
    140-я отдельная рота химзащиты
    отдельная автотранспортная рота подвоза ГСМ, с 10.12.1943 (объединена с 31-й отдельной автотранспортной ротой подвоза ГСМ)
    31-я отдельная автотранспортная рота подвоза ГСМ
    169-я подвижная танкоремонтная база
    272-я подвижная авторемонтная база
    авиазвено связи
    157-й полевой автохлебозавод
    1841-я полевая касса Госбанка
    2702-я военно-полевая станция

http://tankfront.ru/ussr/tk/tk29.html

АлексгоР та ASKOT1 подобається це.
  13. АлексгоР

АлексгоР Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    517
    Адреса:
    По возрасту. Погребенному, умершему сразу (в немецкой куртке) было около 20-ти лет. Тому, что умер немного позже - 25-30. Прожил он ненамного дольше, никаких признаков начала процесса срастания раздробленных костей обнаружено не было. Я не исключаю, что медработники не сразу поняли, что у него еще и таз раздроблен, и игрались с шиной и т.д., что только усугубило положение.