Доброго здоров'я! Мене трохи зацікавила тема перцевих балончиків, а саме нейтралізації та видалення діючої речовини з поверхні шкіри та одягу. Отож, щоб не бути голослівним трохи заморочився. В підтримку версії про те що молоко нейтралізує та видаляє діючу речовину перцевого балончика. Виявилося, що працює не тільки молоко, а фактично будь яка емульсія типу олія у воді. Діюча речовина перцевого балончика, добре розчиняється у жирах. Таким чином діюча речовина розчиняється у олійній фазі емульсії, причому екстрагується досить швидко. Сама ж емульсія легко змивається проточною водою. Емульсія соняшникової олії 10% приготована континентальним методом, емульгатор- крохмальний клейстер. Помітив що вміст балончика посилює коалесценцію ( злипання крапельок олії) емульсії. Вміст швидко екстрагується олійною фазою. В теорії виходить що вершки, через більший процентний вміст жиру діятимуть ефективніше ніж молоко) Є ще декілька задумок. Результати відображатиму тут. Якщо модерація проти такого на форумі, можете видалити тему, я не ображусь)
Алкалоид капсаицин практически нерастворим в водных растворах щелочей, но легко растворяется в органических растворителях, этиловом спирте и жирах.
В інтернетах зустрічав інфу про те, що з такою ж метою можна використати чайну заварку (дубильні речовини, танін, галова, елагова кислоти). В теорії це повинно працювати, адже капсаїцин- алкалоїд, і дубильні речовини мали б утворювати з ним малоактивні та малорозчинні комплекси. Ірритант розвів в декілька разів етиловим спиртом для більшої наочності. Додав до ірританту міцну профільтровану чайну заварку. О, чудо! З'являється муть. Але це як виявилося результат зміни фаз. Розчин ірританту змішався з водою, і спирторозчинні сполуки дали опалесценцію. Комплекси або зовсім не утворюються, або утворюються повільно через нерозчинність діючих речовин у воді. Спосіб не діє. Вірніше діє як звичайна проточна вода. До речі вода робить гірше, адже утворена опалесценцію осідає на шкіру, і втирається руками. Так виглядає в пробірці. Та в 2 D на склі в краплі.
Підтримаю ТС ... Мені , при першому продажу перцевого балончику , зовсім нічого не вказали - як та чим користуватися , коли це на тобі ...... майже нічого клепкуватого не знайшов на теренах тирнету ... потім вже наочно кепськував з продаванов , які не можуть дати на це звичайнісіньке запитання будь яку відповідь ... Та й тількі у 14 році продавець мене одразу попередив- ліпше за все - у крамницю та й нажирніше молоко ... ото було воно ... перевірено ... потім доганяємо до ніць спиртом ... ну крім ділянок навколо глаз ... ... В теперешніх умовах , я б мав би при собі обов'язково діючу речовину , ніж молоко ... То ж підтримаємо ТС .. .