Вітаю шановне товариство! Можливо хтось поділиться інформацією стосовно знака "Парашютист Минлесхоз СССР". Цікавить, коли саме був запроваджений, яким наказом, вимоги щодо нагородження і т.д. Наскільки знаю, він вручався в 1950-1953 рр. коли Авіалісоохорона була у складі Мінлісгоспу СРСР , але хотілося б більш точну інфу. Дякую. З повагою,
Після цього лісника-паратрупєра в моїй персональній колекції фалеристичних глупостєй лишилось місце хіба що для кавалериста-підводника. Вибачте за оффтоп.
Не скажіть. Стрибати на обмежені майданчики у лісових масивах, що горять, гасити пожежу ранцевими вогнегасниками та контрольованим підривом, вручну валити дерева, облаштовувати мінералізовані смуги, а після цього пішки виходити звідти до цивілізації, це ще та робота...За рівнем кваліфікації пожежні-парашутисти на мою думку, як мінімум дорівнювали армійським інструкторам ПДП та спортсменам, або й перевищували їх, особливо, коли з'явилися керовані ПО-9 та "Лісник". Повірте, сам в армії здійснював стрибки, і знаю про що пишу. В Авіалісоохороні було дві служби: парашутно-пожежна (ППС), з 1936 р. та пожежно-десантна (ПДС) з 1956 р. Перші десантувалися з парашутами, другі - з вертольотів на спусковому пристрої. Відповідно, у кожної служби були свої кваліфікаційні знаки: Пізніше ці дві служби були об'єднані в одну (ПДПС), вона мала свою власну настанову, НПДР-84 ("Наставление по парашютно-десантнім работам в авиационной охране лесов"). А от керівних документів щодо кваліфікаційних знаків, їх описів у мене нажаль немає. Тому, якщо хтось поділиться, буду дуже вдячний. І так, коштує той знак, що в моєму першому пості, теж досить пристойно Пошу вибачення за фото з кацапського ресурсу, нажаль, інших у мене немає поки що.
Додам ще фото із знаками зр. 1950 р. (пожежні та льотчики-спостерігачі Авіалісоохорони), орієнтовно початок 50-х років