Паяти чи клеїти? Потрібні поради

Тема у розділі 'Реставрація знахідок', створена користувачем БОЛЬШОЙ ХОМЯК, 30 лис 2024.

1. БОЛЬШОЙ ХОМЯК

БОЛЬШОЙ ХОМЯК Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.353
    Адреса:
    Україна
    Всім доброго дня.
    Тема хоч і не стосується мілітарії, але все ж стосується реставрації старовинного предмету, тому вирішив запитати тут.
    Камради, потрібні Ваші думки щодо надійного і якісного монтажу такої дверки. Рейки латунні, первинно були паяні оловом або подібним припоєм. Що порадите, як і чим краще зараз скріпити рейки цієї дверки, щоб не пошкодити шкло і одночасно забезпечити надійність з'єднання швів?

Images:

20241130_164009.jpg
    20241130_164016.jpg
    20241130_164021.jpg
    20241130_164031.jpg
  2. Цікаві лоти

1. Российская империя Царская Россия РИА Фото Фотография Три солдата Солдаты нижние чины Состояние на ф...
      250 грн.
    2. Набор фотографий и писем период 1900-1920 год. В лоте 6 фотографий. Цена стоит за весь лот. ОРИГИНАЛ...
      500 грн.
    3. сост.на фото
      200 грн.
    4. Все на фото. Размер: 24.2 на 19.7 см..
      199 грн.
    5. Дивіться на фото. размер ФОТО - 9 см. Х 14 см., 9,5 см. Х 13,5 см. При відправці Укрпоштою чи пр...
      65 грн.
  3. Рихард

Рихард Oberstleutnant

Повідомлення:
    5.177
    Адреса:
    Одесса, Украина
    Тут , мені здається, відповідь однозначна - паяти ....було б дерево, чи шкіра та інш. могли би бути різні варіанти а тут латунь - вона проситься - паяти.

663 та БОЛЬШОЙ ХОМЯК подобається це.
  4. БОЛЬШОЙ ХОМЯК

Повідомлення:
    2.353
    Адреса:
    Україна
    На перший погляд так - паяти. Але чомусь, з поки що не зрозумілих для мене причин, на цю латунь (чи може то бронза?) дуже погано лягає припой. Місця, які потрібно з'єднати, погано лудяться і шов не тримається, тріскає при легкому навантаженні. Пробував різні припої, в т.ч. чисте олово, різні флюси, від спеціальних, до звичайної ортофосфорної кислоти. Сильно нагрівати не можна, бо може тріснути скло, а воно ще й фасетоване.

5. Рихард

Рихард Oberstleutnant

Повідомлення:
    5.177
    Адреса:
    Одесса, Украина
    Я не великий спец у паянні - але саме тому що тут є скло - ця робота дуже делікатна - ви повинні бути впевнені що скло вставлялося в рамку і потім все це запаювалося, бо мені здається все ж таки що скло має якось вставлятися вже в готову рамку.

6. БОЛЬШОЙ ХОМЯК

Повідомлення:
    2.353
    Адреса:
    Україна
    На жаль ні, у цьому випадку скло однозначно НЕ вставляється у вже готову спаяну рамку, бо рамка має глибокі пази під скло, які не дозволяють встановити його у повністю готову рамку. Тут потрібно спочатку вставити скло, а потім паяти. Причому паяти краще елементами, частинами. Окремо по 1-3 частини, а потім все це з'єднувати (спаювати) разом у цілий виріб. Це старовинний предмет і технологія його виготовлення взагалі то відома, але я не розумію, чому в даному випадку на метал не лягає припой.
    Єдине, що приходить в голову зараз, що можливо колись (первинно) паяли олов'яно-цинковим припоєм, якого в мене не має. А може і ні...

Рихард подобається це.
  7. mays2012

mays2012 Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    558
    Адреса:
    Украина
    Як що то латунь або бронза, то в принціпі повинно паятись без проблем. Але може бути щось з покриттям, хоча покриття повинно було за багато років місцями стертись. Паяти з всталенним склом там де скло достає до місця пайки якось стремно, може скло лопнути.
    Колись був припой низькотемпературний, який використовували зубні техніки, в нього температура 65 - 95 градусів. Сплав Вуда, Розе. можливо тут паяли ним.

БОЛЬШОЙ ХОМЯК подобається це.
  8. Hollger

Hollger Oberfeldwebel

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    22
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    48
    Повідомлення:
    394
    Адреса:
    Aiur
    Вітаю!
    Раджу глянути як і чим паяють вітражі
    На мою думку у вас недостатньо потужний паяльник, латунь має велику теплоємність

Рихард, 663 та БОЛЬШОЙ ХОМЯК подобається це.