Камради, якось давно зустрілася мені інформація про існування пластинчатої обойми до Мосінки. Т.з. обойми М30. Її малюнок можна побачити у Жука та Христича. В принципі, все непогано...але я жодного разу не бачив таку обойму в металі... Комусь траплялася? Чи це така ж рідкість, як і набої з кулями ДД?
Редкостью быть не должна. Должна была выпускаться массово. Вот страница из "Наставления по стрелковому делу".
Эх, у соседа моего была. И гильзы в ней моськины стояли. И в руках я её держал. Но не судьба. Не знал тогда, что обойма редкая. Так она и уплыла в неведомом направлении. И соседа уже нет
Дякую за відповіді, камради! Виходить, все ж вельми нечастий гість. Наскільки я розумію, така обойма була дещо дорожчою та складнішою за звичайну П-подібну...тому її випуск швидко згорнули. 2 Гранд: якого року дане НСД?
Re: Обойма зразка 1910 року? Так, і щоб не створювати нової "обоймної" теми - поставлю ще одне...скажімо так, практичне запитання. Знову-таки, звертаючись до дядьки Христича побачив таку ось диво-картинку... На ній - дві обойми: одна із загибами (т.з. "вухаста"), що виготовлялася з початку 1890-х, та друга - її модернізований варіант. Тут остання позначена як М1910...АЛЕ - "мєня тєрзают смутниє сомненія" - невже такі обойми дійсно з*явилися ще при цараті? Я щиро вірив, що це відбулося у радянський час. (ну, в 1920-х). Розвійте мої сумніви -- чи траплялися вам обойми без загибів у царських цинках? Чи однозначно по ПСВ. ПС: чому виникли сумніви -- Христич відомий, пробачте, п**добол... може й тут проявився його маразм?
Размышляя по теме. ИМХО и с обычными обоймами патроны НЕ всегда становились в магазин нормально. Довольно часто встречаются снаряженные таким образом, что ранты верхних ужЕ зашли под ранты нижних (а-ля манлихер - вставлять ОДНОЙ СТОРОНОЙ). С пластинчатой, как по мне, было еще сложнее заряжать (особенно СВТ и Ко.)...
Ну...якщо надто захотіти...якось я половину магазина на 20 для М-16 примудрився спорядити "задом наперед"....а фулі, ну звикла людина до рожкових магазинів...нічого не поробиш. Щоправда, тоді я бачив цю буржуйську машинку перший раз. Щодо пластинки - на "мосінці", для якої вона і створювалася -- жодних проблем не виникло...допоки відсічка-віддзеркалювач не "сіла" б.
Відсічка не рівняє патрони в магазині. Вона запобігає випаданню верхнього патрона при відкритому затворі... Якщо рант верхнього зачеплений за нижній - "клин" і все. І відсічка не допоможе...
Зараз перечитую тему про закраїну...теж рекомендую почитати. Там про ці "зачеплення" йде мова. Починати можна звідси - http://talks.guns.ru/forummessage/36/322769-3.html Чикагський колега Микола там навіть викладав фото і схеми мага на СВТ...
Re: Обойма зразка 1910 року? Ех, може таки комусь траплялися? Га? Бо черговий шматок лайна нависає над збройовою репутацією Христича...
Недавно наткнулся в сети на буржуйский мануал 1954г.к винтовке Мосина - Нагана. И вспомнилась мне эта тема...