Абсолютно новий. 100% оригінал!!! Ціна 7000 грн. В наявності 1 шт. Технічні характеристики Клинок Böhler N690 Blade grind Rhombic scandi Міцність HRC 59-60 Рукоятка TPE Dryflex Піхви Kareline Natural Composite Вага: 124 г Загальна довжина: 229 мм Довжина клинка: 105 мм Товщина клинка: 5 мм Країна походження: Фінляндія Rokka Knives Korpisoturi Перші враження Як компанія, що базується в Карелії, ми намагаємося тримати вуха на землі щодо наших сусідів та їхніх партнерів по бізнесу. Коли ми почули, що в Карелії з’явилася нова компанія з виробництва ножів під назвою Rokka Knives, ми зрозуміли, що маємо звернутися до них. Вони були люб’язні надіслати нам кілька зразків угоди, щоб ми висловили свою чесну думку після кількох місяців важкого використання, незалежно від того, добре це було чи погано, і ми маємо намір надати чесний огляд. Rokka вийшла на ринок зі своїм першим ножем під назвою Korpisoturi. Зараз щось наче втрачено в перекладі, але Korpisoturi — це ім’я фінських солдатів, які відбили радянське вторгнення 1939 року в дикі ліси та болота Фінляндії. Корпісотурі — це, по суті, «воїн глибоких лісів», солдат, навчений бити удар і вести війну проти більшого супротивника. Korpisoturi — це ніж , розроблений для професійних солдатів, які можуть воювати в тих самих лісах сьогодні. Коли я вперше подивився на ці ножі, я повинен бути чесним і сказати, що я не був впевнений, чого я очікував. Це мав бути дорожчий Моракнів? Щось більше схоже на Fallkniven? Можливо, більш традиційний Пуукко ? Трохи порозумівшись, мушу сказати, що ці ножі, безумовно, щось зовсім інше. Лезо явно Puukko , воно зберігає традиційний ромбічно-сканді дизайн, з яким знайомі так багато людей, і виготовлене з добре відомої вуглецевої сталі Bohler 80CrV2 з Німеччини, улюбленої сталі багатьох відомих виробників ножів. Однак на цьому традиції закінчуються і починається добре розроблений сучасний дизайн цього ножа. 105-мм лезо заточене до 19 градусів, має невелику точку затиску та загартовано до 63 HRC, що значно твердіше, ніж звичайні 58 або 59 HRC, які є на більшості фінських Puukko . Ложа товщиною 5 мм заточена під кутом 90 градусів для використання з вогняною сталлю, що робить його справжнім лезом, на якого ви можете покластися. Губка проходить через рукоятку і закінчується склом, що доводить, що ромбічний профіль відповідає всьому ножу, на цьому лезі немає круглих країв, лише агресивні кути. Це гострий як бритва стрижень, який стане неймовірним вибором для ножа SHTF. Korpisoturi буде однаково зручним у бою або як інструмент для табору « зроби все». Справді, тепер, коли я думаю про це… це, мабуть, буде той ніж, який я хапаю й беру з собою. Замість того, щоб вибрати більш традиційний матеріал ручки, такий як береста, дерево або шкіра, Rokka Knives вирішила застосувати ручку з TPE Dryflex, термопластику зі Швеції, який є м’яким на дотик і неймовірно міцним. Його легко чистити, він легкий і створює враження, що він прилип до вашої руки незалежно від умов використання. Традиціоналісти можуть негативно сприйняти цей вибір використання синтетичної рукоятки, і як людина, яка любить класичне відчуття та зовнішній вигляд ножа з натуральною ручкою, я був налаштований скептично. Однак після того, як деякий час використовував його, я став наверненим. Ручка неймовірно зручна у використанні. Ніде на ручці немає гарячих точок, і ви можете легко використовувати його годинами, не створюючи поганого пухиря. Є частини, текстуровані для ваших пальців і великого пальця, які здаються дуже безпечними, а ніж має невеликий захист для вказівного пальця, щоб ви ніколи не зісковзнули на лезо. Насправді, рукоятка може бути моєю улюбленою частиною цього ножа, вона така хороша. Чохли виготовлені з натурального композиту Kareline, того самого геніального целюлозного волокна та термопластичного матеріалу на основі дерева, який був винайдений компанією Kupilka для своїх чашок. Насправді, ми в Karu Survival розробили пожежний ударник із цього самого матеріалу. Він водонепроникний, його можна прати в пральній машині; Ви можете зробити з ним абсолютно все, окрім як кинути у вогонь. Чохли є двосторонніми та оснащені затискачем, який можна прикріпити, щоб підігнати піхви до пояса чи системи MOLLE. Кілька варіантів кріплення – це те, що мені дуже подобається, як людині, яка використовує досить багато спорядження MOLLE. У піхвах також є отвір для шнурка, який я ціную, оскільки іноді я схильний носити свій ніж на шиї, як Морс Кочанскі. Носити на шиї таке відчуття, як великий ніж, але не дуже. Крім того, піхви дуже надійні та забезпечують приємне «клацання», коли ви повертаєте ніж назад. Я не бачу розумного способу, щоб цей ніж коли-небудь вилетів на вас. Що стосується продуктивності, у мене був ніж недовго, тож я ще будую свою думку, але на кухні він працює вражаюче добре для такого товстого ножа. Лезо дуже легко нарізає цибулю та часник, а кут леза 19 градусів дозволяє дуже точно розрізати м’ясо, що я обов’язково оціню в сезон полювання. Лезо вирізає пір'яні палички, як мрія, але, звичайно, будь-який гострий ніж у правильних руках може це зробити. Товстий приклад дає змогу нанести досить важку ватагу, мені вдалося розколоти ним кілька безвідповідально товстих шматків твердої сухої берези. Я не впевнений, чи згадував я, наскільки зручною була ручка, але вона справді піддається загальній продуктивності цього ножа. Контури практично тануть у вашій руці, і ви відчуваєте себе в безпеці, виконуючи напрочуд тонку роботу. Після кількох місяців подальшого використання я сподіваюся мати більш сильну думку про продуктивність ножа, але поки що мені подобається те, що я бачу. Загалом, це відмінний ніж. Важко знайти в ньому якісь серйозні недоліки, але є деякі речі, які я б змінив. Чохол здається дешевим, незалежно від того, наскільки він розумний. Чи виглядає він таким же дешевим чи небезпечним, як пластиковий футляр Morakniv або як футляр Fallkniven Zytel? Ні, це значно краще, ніж ті. Однак це не так приємно, як, напевно, нестандартний варіант Kydex або добре зроблені шкіряні піхви. За такої ціни шкіряний варіант може бути приємним. Я можу піти вперед і шукати спеціального виробника Kydex, щоб зробити мені щось приємніше для нього. Крім того, зловмисний затиск, хоч і дуже безпечний спосіб прикріпити цей ніж до вашого комплекту, зняти абсолютно важко. Звичайно, перевага цього в тому, що ви ніколи його не втратите. Однак це, мабуть, залишається моїм найменш улюбленим аспектом цього ножа. Крім того, обраний колір «безперечно-збирається-втратити-мене-коричнево-зелений», ймовірно, приголомшливий для любителів тактичного спорядження, але деякі інші варіанти кольорів, ймовірно, були б непоганими. Рокка планує виготовити ці ножі чорного кольору та, можливо, деякі інші, але до того часу я планую прив’язати до розбивача скла паракордовий шнур високої видимості. Незважаючи на те, що сталь чудова, а ніж, очевидно, міцний, 5 мм товщини здається трохи надмірним, і вони, ймовірно, могли б трохи заощадити на такому рішенні. Однак це ніж, розроблений для солдатів, і я розумію, що перебудувати щось подібне, ймовірно, буде краще, ніж занижувати. Крім того, хоча я є великим прихильником 80CrV2 щодо вибору сталі, особливо з цією вражаючою термічною обробкою, мені цікаво, чи нержавіюча сталь, така як CPM-3V або Bohler N690, була б потенційним варіантом, просто для сталі, що не потребує догляду, як на противагу вуглецю. Незважаючи на ці недоліки, Korpisoturi - чудовий ніж. Лезо було, мабуть, найгострішим виробничим ножем, який я коли-небудь мав із коробки, ручка чудова, а зусилля, витрачені на дизайн цього ножа, вражають. Маючи 127 грамів, це справді неймовірно легкий ніж за такого розміру, а баланс настільки ідеальний, наскільки ви могли б побажати. Ніж продається приблизно за 160 євро, що недешево, але виглядає як ніж преміум-класу. Це лезо, яке безперечно ближче до чогось високого класу, як-от Fallkniven, ніж до бюджетного Morakniv. Чесно кажучи, мені здається, що це чимало ножа за ці гроші, особливо якщо вони зможуть трохи погладити піхви. Хоча це може бути не для всіх (дивлячись на вас, прихильників традицій), я справді відчуваю, що є багато людей, яким би сподобався цей ніж, і він точно повинен бути на радарі більшої кількості людей. Особисто я дуже радий побачити, що ще придумає Rokka Knives у майбутньому, і я з нетерпінням чекаю, щоб написати продовження цієї статті після того, як ми ще трохи перевіримо це лезо. Автор: Джастін Леманн (IG lehmann_outdoors)