Вітаю, форум! Давно мріяв про фінський ніж (не фінку ЛГБТ, не дай бог), то ось придбав тиждень тому https://rozetka.com.ua/143252685/p143252685/ . Як приніс додому та почав роздивлятися, першим що я побачив стало те, що в ножа не сканді спуски, а є досить помітний підвод, та ще й я би сказав що лінзовидний, а не прямий. А після переглядів оглядів на ножі в т.ч. фірми марттііні, в яких сканді спуски саме прямі, без підводу, для кращої роботи по дереву, виникли сумніви щодо подальшої долі цього ножа. Не знаю залишати все як є (а як потім його точити), робити чіткий підвод чи навпаки стачувати все в прямі сканді спуски. На рахунок властивостей того чи іншого рішення, наскільки я розумію на сканді спусках ріжуча кромка більше "травмується" під час роботи, але легко і зрозуміло точиться та вгризається в деревину. І мабуть найголовніше, що мені слід уточнити, ніж мені цей потрібен як універсальний (продукти, риба, гриби, дерево, на городі чи в саду і тд). Чекаю на ваші поради.
Вітаю. Залиште як є, просто користуйтесь, а коли затупиться точіть просто по спускам (підвід зникне та з часом спуски стануть ідеально прямими).
Переточити , там немає нічого важкого по спускам точити ще легше. Тільки обов'язково до самого руків'я як на морах. З повагою
Там зовсім не подвод,там завалена кромка на кругу з пастою, щоби позбутися мильного реза прийдеться всеодно переточити.