Доброго дня. На визначення знахідка уламок від ВНП ? Присутнє клеймо орел. Представляю на фото. Вага 4 кг 800 грам.
Схоже,денце від боєголовки снаряду 145мм із зірваним бронзовим пояском:https://military.wikireading.ru/7508 Целый ряд образцов тяжелых пушек был захвачен вермахтом во Франции. 14.5 cm K 405(f) — конструкция времен Первой мировой войны, морская 145-мм пушка с длиной ствола 50,8 калибров производства арсенала в Руеле, наложенная на полевой лафет конструкции фирмы «Сен-Шамон». К началу Второй мировой войны французская армия располагала 215 такими орудиями. Большинство их стало немецкими трофеями.
справа у тОму, що діаметер дна (старих) німецьких гранат калібру 15 см складає 147 мм (мінус 2 мм) ...і вимІрюється не тАм... ...про Мле.1910+"сен-шамон" (K 405(f)) - посміхнУло...*
Колеги, я також знайшов подібний снаряд на ПСВ, але ви упустили одну з головних ознак цього донця - орлик на ньому. Це і не ПСВ і не Франція. З пов.
...Ви уважно читали? бо я написав : "...діаметер дна (старих) німецьких гранат...." Вони вироблялись, зберігались та використовувались артою Вермахту (принаймні - по 43-му року)... З.ЬІ. ні для кого не секрет, що ТОЙ штемпель на дно цього снаряду поставили ПІСЛЯ 1933 року...
Я чомусь засумнівався, по причині, що клеймо не штемпель, а висічка. Невже по живому снаряду клепали курочок? Мабуть виробництво снарядів продовжувалось на обладнанні від ПСВ і клеймили уже по новому.