Усім доброго здоров'я! Вирішив створити тему в цьому розділі. Якщо помилився, прошу модератора перенести її куди слід. Історія така. Копаю переважно по Бродівському котлу, де майже повністю була знищена дивізія СС "Галичина". Попадається різне. Хто стежить за моєю темою, той й знає, що ще вдається відшукати. В серпні цього року з напарником натрапили на хороші місця: за кілька виїздів підняли пару есесівських жетонів, купу артилерійських і протитанкових гільз, а також дві каски. Одна з них була з крюками, тому відразу подуиали, що вона есесівська. Після мийки на ній ледь проявилася декаль справа і сумніаи були зняті. Друга каска - М42. З вигляду звичайна вермахтівська. Але порадувало, що вона була зі шкіряним підшлемником. Вирішив її покислотити, тому акуратно зняв обруч (він повністю зіржавів, бо був металевий). Каску закинув в лимонку, а підшлемник - в настоянку з кори дуба. Після кислочення справа вилізла добре помітна декаль. Руни, на жаль, не промалювалися, але стало зрозуміло, що каска теж СС. До речі, декаль з якимось посрібненням, на фото погано видно та в живу це чітко можна побачити. Може хтось знає що це може значити? Проте найцікавіше виявилося попереду. Вчора вирішив зайнятися підшлемником. Добре промив його, почистив від бруду і просушив. Після цього почав змащувати кремом для шкіри і в одну мить оторопів.... Підшлемник виявився підписним і на ньому чітко читається наше українське прізвище ЧАБАН. Спереду ще ніби є ім'я: чи то З., чи то В. не можу розібрати, бо там болото намертво причепилося. Але прізвище дуже добре видно. Отже, враховуючи місце знахідки, есесівську декаль і наше прізвище на підшлемнику, роблю висновок, що каска належала вояку дивізії СС "Галичина"!!! Сам в шоці, але все сходиться. Які будуть думки? Чи підписували так підшлемники в німецьких військах? Чи можна дізнатися прізвище тих вояків, які служили в дивізії, і зокрема щодо Чабана? Дякую за увагу!
Добрий день, відомі такі списки полеглих з 1-ої Української Дивізії УНА (Дивізія "Галичина"): http://galiciadivision.national.org.ua/memorial/main.html На жаль, вони неповні, зокрема бракує багато прізвищ загиблих в котлі під Бродами. В списку є лише одне схоже прізвище, але навряд чи то він: Стр. Чабанюк Михайло Народився: 1924. Коломия Частина: Вермахт Загинув: 1944. Брод, Югославія. в бою. Похований: Брод Свідок: Сковронський Василь. 1921. Коломия.
Є ще такий ресурс: http://komb-a-ingwar.blogspot.com/2008/11/blog-post_17.html Судячи з того, що я прочитав, автор того блогу (a-ingwar) має доступ до списків дивізійників або ж вихід на тих, у кого вони є. Сайт наче активний до цих пір, але як до нього делікатно підійти і чи схоче він надавати інформацію - то вже інша справа.
Усім вдячний за відгуки. Після тривалих роздумів вирішив каску все-таки продавати, хоча відношу себе до поціновувачів усього автентичного, що стосується дивізії. Причин кілька, але основна полягає в тому, що, на жаль, мої навики і вміння у реставрації таких девайсів обмежуються поверхневою чисткою і найпростішою консервацією.Натомість і каска, і підшоломник невідкладно потребують рук спеціаліста. Буде шкода, якщо така унікальна річ знищиться...
Вітаю! Для реставрації каски рекомендую застосовувати виключно щавелеву кислоту. А як поціновувача історії, я би Вас наштовхнув на думку про передачу цього раритета в музей. З повагою.
Добридень! Про щавельку відомо, спасибі. Який музей рекомендуєте і чому самі туди не передаєте ті достатньо цікаві предмети, які були продані вами з аукціону??? Але пропоную цю тему не продовжувати, вона вже переговорена багато разів. З повагою!
Особисто працюю з Франківським музеєм УПА. Є знайомства і у Львові, там є пан Вятрович. Вважаю музейними речі з привязкою до конкретних людей. А в загальному то все є кожного особиста справа. До речі Ваш дивізійник може не загинув, може його не тільки в тих списках пошукати.
Вітаю,гарна знахідка Маю кілька запитань 1.Хто вам таке сказав "майже повністю була знижена"?! 2.До чого тут Вятрович?! 3.на форумі є тема "іноземні добровольці у WH i W/SS,не треба далеко ходити і щось шукати... 4.Перегляньте в темі по ДГ в розділі який я написав під #3, https://reibert.info/threads/ukraji...division-der-ss-ukrainische-nr-1.4887/page-70
Вітаю, Цікава знахідка. Тему перечитав - бачу що там вже без мене все пояснили. Каска належала СС Галичині, повного списку усіх полеглих немає, але звяжіться з Інгаром. На рахунок срібного тону декалі - варіант декаля СС був на срібному фоні. З повагою, Роман