Вітаю всіх,сьогодні одержав листа від свого двоюрідного діда з Німеччини до України датований 43 роком. Емоції переповнюють,організатори супер,відчуваю як 17 річні юнаки переживали свою долю на чужині і повернувшись додому тежтбоялись влади,яка стирала пам'ять націїї. Тільки з нашого села більше 80 юнаків завезли до примусових робіт,з моеї родини двое...село Мостище .
В мене мішок таких історій. Бо переплелося так, що одні за червоних, а інші за коричневих. Згинули у водовороті історії. Зара починаю копати і плачу. Дуже тяжко було,...
Добрий вечір! Приблизно рік тому, а може трохи більше, також прийшов лист від доньки батькам, яку вивезли на роботи у Німеччину під час ДСВ. Лист добирався дуже довго і вже немає ні того, хто його написав, ні тих, кому він був адресований. Можливо (при нагоді) зроблю фото того послання з минулого, бо лист був адресований бабці моєї дружини і зараз знаходиться у когось з їхньої рідні. Дивує те, що ті листи свого часу не спалили, а стільки часу тримали десь на полиці.
Як розповідав історик Віталій Гедз,в мішках де вони зберігалисть був напис (сжечь в 194..).не запамьятав точно але мабуть не доних було тому і вціліли.А багатьох остарбайтерів майже до смерті сталіна дьоргали на бесіди до кдб тому вони і були не говірки про життя в Німеччині.
Звідки за листи? По якому принципу і хто їх шле? Кому і на яку адресу? Мій дід теж був забраний на примусові роботи до Австрії, але після визволення вже не повернувся на старе місце проживання. Прадід теж був в полоні, але та хата де він мешкав після війни продана.
Листи знаходять в архівах,історики та не байдужі до історії люди,наприклад наші були в Макарові,прочитали з яких сіл.дали прізвища в село через голову сільради ,потім в группі фейсбук по селу,а там вже хто знайшов своїх,кого і нема родні вже якось так.