Вітаю, камради! Років 8-10 тому, на одному з копів попався мені наствольний гранатомет. В цьому немає нічого особливого (попадались вони мені не один раз), якби не одна цікава річ, якою він був обладнаний! Він був обладнаний ось цим бойком. Зразу видно, що бойок не кустарного, а заводського виготовлення. При чому- він був розміщений саме в гранатометі (так, як на 1 фото). Виходить, щось на зразок пристосування для стрільби без карабіна, через наколювання капсуля. Бойок має запас ходу в 5-6 мм. На ньому мастило зараз для консервації- не хотів його вже витирати. Знайдено цей пристрій по боях 44 року. Уже скільки років шукаю інформацію про цю річ і як вона працювала, але все марно. Можливо у когось є хоч щось по таких пристосуваннях для гранатометів? Буду вдячний за будь яку інформацію. Скажу ще, що повністю відповідаю за свої слова і це не є витвором моєї буйної фантазії і "умілих ручок" з метою пропіарити унікальну (або не унікальну) річ. Клейм на ньому я ніяких не знайшов.
Выскажу своё предположение, во первых ствольная граната не имеет капсуля, метается выстрелом холостого патрона, а значит ей боек никчему. Во вторых единственное что можно запустить с этого приспособления это осветительный патрон от ракетницы, так что я думаю это именно эрзац ракетница. Если длинна бойка будет совпадать с обрезом вывинчиваемого ствола, то я возможно прав. Граната ствольного гранатомета кал 30 мм, это по полям, калибр СПШ 26 мм это максимальный диаметр, значит ее можно расположить в ствол и закрутить, померяйте, посмотрим... Думаю у Вас найдётся алюминиевый стакан от Ганс ракетницы. С ув Bersek
Та немає там такого. Затвор від чого вставили? Тут мова не про те, що ця мортирка накручувалась на ствол з цим затвором, а що він, дозволяв вистрілювати, без застосування карабіна і холостого патрона (можливо, як камрад Bersek написав- кулі від ракетниці), шляхом наколювання капсуля. Тобто- вдарялось низом затвора об щось тверде, і за рахунок того, що в такому положенні затвор має хід в 5-7 мм, він бив по капсулю. Зараз попробую зробити, як каже камрад. Подивимось, що вийде.
Експеримент вдався! Довелося взяти іншу мортирку, тому що руками не зміг відкрутити цю. Куля від ракетниці нормально влізає і фіксується. Далі- беремо ракетницю в руку і вдаряємо тією частиною затвора, що виступає, об щось тверде в вертикальному положенні. Голка затвора вдаряє по капсулю, ударний вміст капсуля запалюється і... Таким чином, завдяки камраду Bersek, ми отримали ракетницю. Не знаю, чи можна назвати її ерзацом, адже це пристосування просто розширює можливості використання наствольного гранатомета. Ми розгадали ще одну таємничку 3 Рейху. Хоча, не виключаю можливості, що можливо і випускались гранати з капсулем, спеціально для такої штуки. Все може бути. Тепер, камради, якщо Вам попадеться така штучка- будете знати з чим її їдять.
Та то може у Вас отвір в стволі, як в старої баби...ну Ви зрозуміли! У мене ось, все тримається так, ніби для цього і зроблено. Взяв декілька різних куль.
Вряд ли таким способом стреляли что то прицельное с рук разве что ракета в верх, если только вся конструкция на что то не одевалась, может на карабин под холостой патрон ?
а может это выдумка пацанов мне сосед(в43ему было13 лет) рассказывал как они стреляли со сменных стволов мг34 вставляли патрон затемвставляли затворв зацепление истреляли прямо с рук зачем гансам так заморачиватсяесли у нихбыло в избытке ракетниц имхо с ув.
Річ виготовлена штатно. Це без сумніву. Там немає трубки. Голка дійсно- за розмірами МГшна. Але це ні про що не говорить. Думаю, що такі речі ще будуть зустрічатись. Головне, що ми знаємо що це таке і для чого воно. Хочу повторити, що викопана ця річ мною на місцях боїв по літу 1944 року і була в такому зборі, тобто, знаходилась в середині мортирки.
Ось, сфотографував з МГшним ударником. Він трошки довший за цю річ, але використовували напевне його. Думаю, що це якийсь пізній ерзац варіант ракетниці. Сенсу займатись солдатам такими речами- не бачу. Не до того їм було тоді.
В чому грубість? Все нормально. Те, що корозія його трохи побила. Та й кінець війни. Тут не до красоти було. Будем сподіватись, що ще комусь така річ попадеться.
При таком люфте гильзу разорвет при выстреле, а с учетом стрельбы с руки посредством удара становиться крайне небезопасным