Доброго часу, лежить у мене декілька ось таких "манєтто", прошу допомоги у спеціалістів по можливому визначенню їх, і датуванні, із сопутки : ЧК і КК. Також питання по рубленим монетам : навіщо? Явно рубали в той час, обидві знайдені на площі 1х1 м. Приблизно в 40м від інших. Завчасно дякую 1 2 3 І дві рубаних:
Доброго дня. Думка така. Динаріями користувались як ваговим сріблом, тобто щось, наприклад, кінь, коштував 3,5 монети...ось тобі на, відкушуй півдинарія. Ще є версія, коли йшовся обмін, наприклад, партії бобрових шкір на мішечок срібла, то одну з них, навмання, могли кусати, щоб побачити, чи не фальшак...бо таких вистачало. Як кажуть ...імхо.
Вітаю, 1. На фото бронзові монети центрального або провінційного карбування, відповідно це - ніякі не фальшаки і до денаріїв ніякого відношення вони не мають. 2. Покалічені монети порубані дисковою бороною. 3. Друга згори монета - провінційна бронза імператора Гордіана ІІІ, місто Тесалоніки, Македонія. Gordian III, AE25 of Thessalonica, Macedonia. AUT K M ANTW GORDIANOC, radiate, draped, cuirassed bust right / QECCALONIKEWN NEWKO, prize urn inscribed PUQIA containing one palm branch. Varbanov 4535 var (obv. and rev. legends). (Varbanov 4535 has AV K M.. and NEWKORW)
Дякую за визначення, аж тепер прочитав напис, а сам розібрати не зміг, А про дискову борону не згоден, сам маю справу з такою технікою, і копаю не один рік, знаходив монети рублені саме сільгосптехнікою, але це не той випадок, вони саме порубані, і точно навмисно. Але до уваги вашу точку зору прийняв, дякую
Дві інші теж можна визначити, перша, по-моєму, теж Гордіан, однак для точної ідентифікації бракує елементів легенди. Можливо, після чистки написи буде видно краще. Вам, звичайно, видніше, хоча на лівому уламку простежується слід від диска. Питання грошового обігу серед племен Черняхівської культури дуже дискусійне та базується виключно на гіпотезах, зокрема ніяк не доказано, що бронзові номінали використовувались в якості розмінної монети. Можу помилятися, але на мій погляд їх навіть знаходять значно менше, ніж срібних денаріїв.
То я лопатою по ній заїхав, найперша знахідка на тому місці, не очікував. А по першій монеті постараюсь завтра зробити якісніші фото. А щодо їх нечастості то таки з вами згоден, дякую Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk
1та 2 провінційний Гордіан 3 3. на мою думку Олександр Сєвєр,м.Істрос у Фракії 4.повноцінна половинка- бронза Кесарії Каппадокійської(можливо і Олександр Сєвєр) 5.Якась провінційна??? По ціні, монети в такому стані не дорогі,від 100грн.
По поводу рубаних. Черняхівці активно переплавляли денарії для своїх потреб, як варіант могли і використовувати бронзу з монет .Можливо не завжди потрібно було цілої монети, тому получалися такі бруски заготовки з монети як в ТС.