Доброго дня, дупондій імператора Антоніна Пія ANTONINVS AVG PIVS PP IMP II, radiate head right / TR POT XIX COS IIII SC in four lines within laurel wreath. RIC 951-953 var (reverse type). Карбовано в 155-156 р. н. е. в Римі. Орієнтовні діаметр та вага: 24 мм і 11.95 г - як у монети, показаної нижче. У випадку бронзових монет Риму такі дані бажано вказувати в темі для полегшення ідентифікації.
Монета та іще загадка. По вазі вона до дупондія (12,63 г за правління Антоніна Пія) навіть близько не дотягує і більш наближена до аса (10,31 г за правління Антоніна Пія), хоча й для аса надто легка. Я знайшов в Інтернеті бронзовий ас Антоніна Пія з аналогічним реверсом та вагою - 7.72 г, 24 мм. https://www.catawiki.de/l/39247027-...end-in-four-lines-within-laurel-wreath-bronze Проблема в тому, що на виставленій в темі монеті імператор зображений з короною на голові, так як загальноприйнятим є, що портрет з короною карбувався лише на дупондіях, а ас в такому виконанні не випускався. Відповідно, за всіма ознаками крім ваги це мав би бути дупондій. Матеріал монети по фото схожий на ауріхалк, як в дупондія, а не на бронзу, як у аса, тому що бронзова монета після стількох років у землі мала би гірший стан. Як пишуть на зарубіжних сайтах, дупондій з таким реверсом вважається дуже рідкісним. Оцінка та проходи за кордоном - близько 150 доларів, але їх було дуже мало. Що можуть дати у нас, я навіть не уявляю, тому що проходів не бачив - я не один з професійних оцінювачів з розділу "Сколько стоит", щоб з розумним виглядом називати якісь ліві цифри зі стелі. Монету варто було б виставити на обговорення на інших ресурсах, почути ще думки.
Спасибо большое. Тоже не много не понял по весу)) Выставил на Виолити, там тоже ничего конкретного не сказали Спасибо!