Медальон. Мальцов Николай Анисимович

Тема у розділі 'Відновлені імена', створена користувачем Kurt Wagner, 22 кві 2015.

1. Kurt Wagner

Kurt Wagner Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    707
    Адреса:
    Україна
    Доброго дня, шановні форумчани ! 08.04.2015 пошуковою групою "ПОШУК-6" біля с. Улашанівка Червоноармійського району Житомирської області (на полі в межах зниклого перед війною чеського хутора "Амалія"), неподалік раніше піднятого Мудрова А.А. (попередня моя тема) піднято останки бійця Червоної армії по боях липня-серпня 1941 року. При останках виявлено медальйон, всередині якого на шматку паперу була записка наступного змісту: "Красноармеец Мальцов Николай Анисимович, в/ч 2520 , рота Мальцова, Вологодская область г. Череповец, Павловский сельский совет, деревня Титово, Мальцову Анисиму Афанасьевичу". На даний момент оригіналу або копії записки не маю, буде трохи пізніше. По ОБД такий боєць, як і попередній його земляк Мудров А.А., не пробивається. Останки тимчасово знаходяться у ПО "Пошук-6". Допоможіть, будь-ласка, у встановленні бійця і пошуку його родичів. Дякую всім за допомогу.

mastak-ua подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. Вихід з Корсунь Шевченківського котла
      750 грн.
    2. З болота .З якого саме ящика- незнаю.
      150 грн.
    3. 1000 грн.
    4. Ключ MASCHINENFABRIK-PENIG, піднятий на місці розбитого танку, довжина 21 см.
      700 грн.
    5. Насос
      1999 грн.
  3. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Рік народження не вказано?

4. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Фамилия Мальцев
    Имя Николай
    Отчество Анисимович
    Дата рождения/Возраст __.__.1920
    Место рождения Вологодская обл., Петриневский р-н, Павловский с/с, д. Титово
    Дата и место призыва __.__.1941 Петриневский РВК, Вологодская обл.
    Воинское звание красноармеец
    Причина выбытия пропал без вести
    Дата выбытия __.12.1941
    http://www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=7700882

33333.jpeg 4444444444444.jpeg

Як саме вказано прізвище в записці - Мальцов чи Мальцев?

Воинская часть № 2520

Тип: В/Ч
    Название: 40 ТП
    Подчиненность: 20 ТД КОВО

Останнє редагування: 22 кві 2015
    Allex761 та Kurt Wagner подобається це.
  5. Kurt Wagner

Повідомлення:
    707
    Адреса:
    Україна
    Вибачте, колего, записки я сам поки не бачив, як мені сказали, так я і написав тут. Дякую за оперативну відповідь, я думаю це він і є. По можливості скан записки одразу виставлю в темі. Знову треба звертатися через "ВК" до Вологодського ПЗ ? Напишите ( Вас уже знають там), чи мені звертатися з сторінки своєї дружини ? P.S. Біля даних вологодчан на тому полі ще є 2 солдати для підняття, тільки не було часу і можливості через пасхально-провідні свята зайнятися ними.

6. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Звісно, я відпишу вологодським пошуковцям. Щось вони про Мудрова мовчать. Тільки скан виставте. Так воно інформативніше буде, тим більше, прізвище під питанням.

Титово, певно, ось це - https://ru.wikipedia.org/wiki/Титово_(Череповецкий_район)
    http://wikimapia.org/#lang=en&lat=59.506485&lon=38.041234&z=14&m=b&search=титово
    https://maps.google.com/maps?ll=59....6&spn=0.1,0.1&t=h&hl=ru&output=classic&dg=brw

Але, думаю, там уже ніхто не живе.

Screenshot_94.png

Ось є людина зі схожими даними, можливо, він. Не збігаються по-батькові і сільрада. По-батькові, можливо, помилились, а сільрада така могла бути на момент складання ЕКП:
    Фамилия Мальцев
    Имя Николай
    Отчество Акимович
    Дата рождения/Возраст __.__.1920
    Место рождения Вологодская обл., Череповецкий р-н, Ивановский с/с, д. Титово
    Воинское звание рядовой
    Причина выбытия пропал без вести
    Дата выбытия __.12.1941
    Название книги Электронная КП Вологодской области
    http://www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=275163312

Kurt Wagner подобається це.
  7. Kurt Wagner

Повідомлення:
    707
    Адреса:
    Україна
    Написано по-батькові "Анісімович" і вказаний батько Анісім. Так, що я думаю, що наш перший.

8. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Можливо, помилились при складанні ЕКП. Хоча, можливо, і не він.

9. Kurt Wagner

Повідомлення:
    707
    Адреса:
    Україна
    Нарешті передали оригінал записки з медальйона.

Images:

Мальцев Н.А..jpg
    Мальцев Н.А. 2.jpg
    Allex761 та mastak-ua подобається це.
  10. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Титово правильно визначено. Стара назва с. Воскресенського, райцентру Петриневського району - "Старая Ерга", що і вказано у записці ("п/о").

Screenshot_111.png Screenshot_112.png

http://www.etomesto.ru/map-karta-strelbickogo/?z=1&x=38.058843481208&y=59.459080319769
    http://www.etomesto.ru/map-atlas_n501/?z=1&x=38.063650008604&y=59.468497244742

11. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    По-моєму, по-батькові батька бійця не Афанасьевич, а Анфиногенович.
    І не "рота Мальцова", а "сап.(ёрная) рота" і підпис - Мальцов, хоча незрозуміло навіщо той підпис треба. А ще насторожує напис у минулому часі - "служил". Можливо записку поклали до похованого трупа, а стандартний ЛОЗ забрали? Положення кістяка схоже на поховання?

Останнє редагування: 28 кві 2015
    Kurt Wagner та Allex761 подобається це.
  12. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    "20-я танковая дивизия была сформирована в составе 9-го механизированного корпуса в июле 1940 года в Киевском особом военном округе. Дислоцировалась вШепетовке. К началу Великой Отечественной войны на вооружении дивизии имелось 36 танков[1]. Командир — полковник М. Е. Катуков.

Вечером 22 июня 1941 года части дивизии совершили марш к Луцку. 24 июня атаковала немецкую 13-ю пехотную моторизованную дивизию, потеряв в ходе боя все свои танки[1].

26 июня в составе 9-го механизированного корпуса участвовала в контрударе в районе Дубно против 13-й танковой и 299-й пехотной дивизий вермахта. К исходу дня из-за угрозы окружения отошла к Клевани[1].

До 30 июня вела бои с 14-й танковой и 25-й моторизованной немецкими дивизиями на рубеже реки Горынь, а затем у Клевани[1].

С 10 по 14 июля участвовала в контрударе на Новоград-Волынском направлении, после чего до 6 августа вела бои в районе Коростеньского укрепрайона без танков, силами 2 тысяч человек личного состава[1].

В конце июля 1941 года приказом советского командования начался отзыв с фронта наиболее ценных танковых кадров, не имевших материальной части и использовавшихся в боях в качестве обычных пехотинцев[2]. Командир дивизии полковник М. Е. Катуков назначен командиром формируемой 4-й танковой бригады.

В конце августа оборонялась в районе севернее Чернигова. 9 сентября расформирована[1]."

https://ru.wikipedia.org/wiki/20-я_танковая_дивизия_(СССР)

13. Kurt Wagner

Повідомлення:
    707
    Адреса:
    Україна
    Положення не знаю, але кісток з нього не так і багато залишилось: в місці виявлення бійця дуже агресивний грунт, а може з того часу всього вже не було. Моя думка, що таку записку Мальцов Н.А. вклав у медальйон самостійно, можливо не вистачало на всіх стандартних бланків. Я ще не чув про таку практику, тим більше ті бої там були з 10 по 14 липня 1941 року, якраз йшов німецький наступ, хто там їх ховав, поприсипали у воронках, бо ж літо було жарке. Чого "служил", вважаю, що недарма ж кажуть на медальйони- "смертники" - його прочитають після смерті власника, який служив у такій то частині. І точно Ви прочитали, що він не Афанасійович, а Анфіногенович. Ну, я виклав у першому пості так, як мені продиктував по телефону наш керівник. А на рахунок роти - саперна чи санітарна ? В записці по почерку що "п" , що "н" однакове. Скоріше за всього саперна, бо для чого ціла рота санітарів. Також на рахунок того, що записка вкладена ще за життя бійця свідчить те, що і в його земляка Мудрова А.А., знайденого за декілька днів неподалік на тому ж полі, та ж сама ситуація. P.S. Є ще два бійця з того ж поля з медальйонами, але медальйони ще в роботі, тому поки про них нічого на форумі не викладаю. На котелку одного з них прочитав прізвище "ЧЕБОТАРЕВ", але чи його це котелок ХЗ, може медальйон щось дасть, бо вкладиш всередині з стандартного бланка є, дивилися.

mastak-ua подобається це.
  14. Kurt Wagner

Повідомлення:
    707
    Адреса:
    Україна
  15. mastak-ua

mastak-ua Moderator

Повідомлення:
    6.171
    Адреса:
    Україна
    Писав я Мальцевим у ВК, багато їх є в Череповці, поки що глухо.
    По Мудрову теж нічого.

Allex761 та Kurt Wagner подобається це.
  16. Kurt Wagner

Повідомлення:
    707
    Адреса:
    Україна
    Будемо чекати...

17. Kurt Wagner

Повідомлення:
    707
    Адреса:
    Україна
    Може колись комусь буде потрібна така інфомормація: останки Мальцова (Мальцева) М.А. зі всіма військовими почестями та християнськими обрядами 22.06.2015 року перепоховані у існуючу братську могилу на сільському кладовищі с. Андріївка Червоноармійського району Житомирської області. Кладовище розташоване ліворуч при в*їзді в с. Андріївку з боку автотраси "Київ-Чоп". Рідня бійця поки не знайдена.