Меч???

Dieses Thema im Forum "Давнина" wurde erstellt von археолог13, 31. Jan. 2024.

1. археолог13

археолог13 Feldwebel

Вітання,підкажіть по знахідці,фото з лісу,дякую!!!

Images:

IMG-1dac8df48a9c3db7705b2e638b1b2460-V.jpg
    IMG-728fc6fb77d45a35201faf8c7d50d650-V.jpg
    IMG-307523c7c945726dda96e4707e8631c6-V.jpg
    IMG-c3801038448f185c37e1bf0632f3fdb9-V.jpg
    IMG-38b82e840c790d2db3c32a4160cd6ee6-V.jpg
    IMG-0e8749aef1b6f53fb38dbd804abfe9b5-V.jpg
    IMG-9ac14a352aaf61db8742da194b27296e-V.jpg
    IMG-499ab54d219f25f340c5c82c4128161c-V.jpg
    IMG-e7ef7bfeeb964f0e608af9bdc0f257f9-V.jpg
    IMG-56b1d9402e033ba20e13481086740fdd-V.jpg
    IMG-8dcd6eea3e17d233e9b9685cc1199450-V.jpg
    IMG-a2604097fce8d31ee20887f38966480c-V.jpg
    IMG-503f87a124c995455fa24c6ce7ded3e4-V.jpg
  2. Интересные лоты

1. Пожизненная гарантия подлинности, личная находка весна 2025 Фото на листе в клетку для масштаба На м...
      14500 грн.
    2. все на фото любые доп. фото по запросу предложения пожелания в приват
      9000 грн.
    3. 500 грн.
    4. Бойова сокира КР
      1600 грн.
    5. Дивіться також інші мої лоти можливо ще щось цікаве знайдете для себе
      175 грн.
  3. археолог13

археолог13 Feldwebel

Було рядом,в районі 30см.

Images:

IMG-1fb04b42141eeb2c1343e7bac225e2e5-V.jpg
  4. Fentos

Fentos Oberstleutnant

Рейтинг:
    1
    Отзывов:
    3
    Лоты
      на продаже:
    0
      проданные:
    3
  5. археолог13

археолог13 Feldwebel

6. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

Доброго.
    Фото - гуано повне. Все, що видно:не меч. Шабля. Здається 16-17 ст. Щоб точніше - потрібні ліпші фото. І помийте предмет звичайною водою, з щіткою. І з рулеткою чи хочаб лінійкою сфотографуйте.
    Протравник на останьму фото вийшов більш-менш ... можна і за ним датувати - він тогож часу.

A10A, HellHound, serebrynay puly und 3 anderen gefällt das.
  7. археолог13

археолог13 Feldwebel

Дякую!!!За фото сорі,з лісу виставили.:beer:

бол gefällt das.
  8. SubSailor

SubSailor Oberfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Отзывов:
    1
    Лоты
      на продаже:
    1
      проданные:
    3
    Протравник на останьму фото вийшов більш-менш ... можна і за ним датувати - він тогож часу.[/QUOTE]
    А точно Протравник? Однозубою виделкою КР не може бути?

9. SPupkin

SPupkin Oberleutnant

Рейтинг:
    4
    Отзывов:
    84
    Лоты
      на продаже:
    0
      проданные:
    136

А точно Протравник? Однозубою виделкою КР не може бути?[/QUOTE]

Всегда считал что наши предки тех времен скорее всего были неграмотные но идиотами точно не были.
    Вы попробуйте такой "вилкой" что нибудь съесть чисто в качестве эксперимента. Думаю что получите массу новых впечатлений.
    Двузубые и более вилки известны несколько тысяч лет и только в Киевской Руси продолжали заниматься мазохизмом и ели однозубовыми.
    Это обычный протравник, может от люльки.

10. _Igor_

_Igor_ Stabsfeldwebel

Рейтинг:
    2
    Отзывов:
    2
    Лоты
      на продаже:
    0
      проданные:
    6
    Ось як ідентифікують такого роду предмети західні нацковці - заколка для одягу. Бувають як з бронзи так і з заліза.
    upload_2024-2-1_21-13-14.png

11. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

На товщину кінця, яким треба наколювати їжу, якщо визнати це виделкою подивитесь, воно ж невиправдано товсте. З тієї ж причини це не може бути ковирялкою люльки...
    Тоб-то пороховий картуз проколювати вийде, а от шматки їжи наколювати майже ні, не кажучи про люлку почистити! До того ж виделки мали декоративне оздоблення - найчастіше закручені у верхній частині чи інший декор - тут цього не має...
    Тому й думка така - протравник!
    У 18-19 стст. артиллерійський протравник становиться тонше і більш витягнутий у довжину, а бува і дещо іншої форми.
    На початку розвитку артиллерії протравник був взагалі дерев'яним, лише на робочому кінці бронзовим чи залізним.
    От і виходить: протравник кінця 16 або 17 сторіччя. Так думаю.
    Можна каринки пошукати... але ліньки.

археолог13 gefällt das.
  12. SubSailor

SubSailor Oberfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Отзывов:
    1
    Лоты
      на продаже:
    1
      проданные:
    3
    Дозвольте з Вами не погодитись КАТЕГОРИЧНО. Я схильний до думки що той девайс логічно ближчий до Виделки КР а ніж до Протравника. В якості аргумента можу привести дане фото. Ви допускаєте наявність інкрустрації золотою ниткою артилерійського протравника?
    P.S. артефакт був знайдений на поселенні ЧК/КР.

Images:

Виделка КР інкрустована-0.jpg
    Виделка КР інкрустована-1.0_пів року дстлят, ніч Елктрлз.jpg
    Виделка КР інкрустована-1.1_пів року дстлят, ніч Елктрлз.jpg
    Виделка КР інкрустована-1.2_пів року дстлят, ніч Елктрлз.jpg
    Виделка КР інкрустована-1.3_пів року дстлят, ніч Елктрлз.jpg
  13. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

Для початку:
    Протравник — стрижень або товстий дріт для операцій з затравочним отвором, загострений з одного кінця і загнутий кільцем з другого. Для прочищання запалювального отвору після пострілу уживався залізний протравник...
    https://uk.wikipedia.org/wiki/Артилерійське_приладдя

Продовжуємо.
    Перше: діаметр держака МД (у різних моделей) 2,2-2,8 см. Діаметр виробу ТС десь третина від діаметру держака, тоб-то близько до 1 см. Плюс-мінус. Такою товстою "виделкою" користуватись не зручно. На Ваших малюнках виделка менше 0,5 см.

Друге:
    Я Вам кажу
    І ви демонструєте картинку, яка лиш підкріплює мою думку (мою, а не Вашу) - на представленому Вами малюнку декор присутній. А предмет ТС не має ніякого декору.

Теретє: схожість зовнішня не є підставою для висновків. Чіхуа-хуа і вовк - собаки і у мають схожі риси, але зовсім різні за призначенням і функціоналом. Проколки, заколки, однозубі виделки, протравники для мушкетів, протравники для курильних люлюк, артиллерійськи протравники мають деяку схожість у формі, але за конструктивом і функціоналом різні.

Зостаюсь зі своєю думкою: це артиллерійський протравник 16-17 сторічь.
    Вам ніхто не заважає мати свою думку.

З дискусу вийшов.
    Поліні - вітання.

14. SubSailor

SubSailor Oberfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Отзывов:
    1
    Лоты
      на продаже:
    1
      проданные:
    3
    Ні-Ні....... почекайте виходити. Дякую за приділену увагу, але все ж таки хотілось би дізнатись Істини.
    1) Ну ніяк не можу уявити інкрустований позолотою протравник для гармати. Ну це просто не логічно.
    2) Не зміг знайти картинки/фото гарматних протравників. Якщо знайдете - буду вдячний.
    3) Що до неудобностів використання такого девайсу в якості виделки - я з вами згоден. Але ж то які були часи, що ж ви хочете? Ще якихось 100 років тому звичайні люди прали не милом, а з допомогою білої глини (глей). А що говорити про тисьочолітню давність....
    5) Використання в якості Заколки для одягу сумнівне, при такій товщині голки.
    6) Вибачте не зрозумів ваших скорочень МД та ТС.
    P.S. вибачаюсь не зробив фото з розмірами.

Zuletzt bearbeitet: 1. März 2024
  15. SubSailor

SubSailor Oberfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Отзывов:
    1
    Лоты
      на продаже:
    1
      проданные:
    3
    Розміри. Доречі кільце також в позолоті.

Images:

Виделка КР інкрустована.jpg
  16. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

От Ви не вгамовний!

Н-да.... я думав, що райберт всеж, в першу чергу, сайт пошуківців..., виходить помилявся.

МД - він же "клюшка", він же "палка", він же (в залежності від моделі) аська, трактор, гарік.... і ще купа назв. А взагалі-то це Метало-Детектор. Основний наш "струмент".
    Предмет, який ми обговорюємо, сфотканий на держаку метало-детектора. Тоб-то на ручці(держаку, руків'ю), за яку тримають метало-детектор. Нажаль зараз під рукою МД нема ніякого. Але вже міряв на кількох моделях МД діаметр тієї ручки, він складає близько до 3 см. Предмет за товщиною коло третини діаметру руків'я МД. Довжину держака не міряв, але вона повинна бути біше довжини кулака. Я свій кулак поміряв: 12 см. Тому довжина держака десь 15 см. чи більше. Предмет займає майже всю довжину держака МД. От і виходить, що розміри предмета обговорення повинні бути десь так: довжина 12-14 см., товщина коло 1 см.

ТС - скорочення від Топікстартер (англ. topic starter) – автор ( чи ініціатор) нової теми або той, хто першим виклав предмет чи питання на обговорення. В нашому випадку це Поліна Каблак та її тема. Тоб-то ТС - це Поліна і її предмет, викладений у пості #2.

І щє
    оце upload_2024-3-7_14-28-29.jpeg , що демонструє ТС і оце, що демостуєте Ви: upload_2024-3-7_14-29-8.jpeg , це один і той же предмет? Типу до чистки і після? Чи різні?

Я щось на предметі ТС навіть натяків на декор не бачу... і розміри іші... і конструкція. Тільки зовнішній вигляд щє якось туди-сюди....

Nikita66 gefällt das.
  17. SubSailor

SubSailor Oberfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Отзывов:
    1
    Лоты
      на продаже:
    1
      проданные:
    3
    Поліно, порада Вам (залишимо Діда Свирида в спокої). Моя....мій...артефакт (назвем його так, щоби ДС не нервував) був ще в набагато гіршому стані а ніж ваш. Хтів викинути в шмурдь, але якимось дивом залишив. І можете уявити мій подив, коли під час чистки я побачив інкрустацію золотою ниткою. Тому будьте обережні та обачливі під час чистки. Удачі.
    P.S. до кінця я ще не дочистив. Поки відкисає.

CloserToDeath, Hirurg ss und minitarn3838 gefällt das.
  18. Енот рыболов

Енот рыболов Stabsfeldwebel

Дуже подібну штуку знаходив на лісовій дорозі під Радомишлем. Нажаль, не сфотографував, і не забрав, хоча крутив довго. Розміри +- такі ж.
    Вирішив, що то якесь кільце, що забивалося у віз:)або дерево
    Знахідки у тих краях переважно ДСВ, радянщина та пізній царат. Поруч були знайдені 15 коп сталінської епохи :)
    Звідки там міг узятися протравник 16-17 ст або однозуба виделка КР...

Zuletzt bearbeitet: 12. März 2024
  19. Архимандрит афонский

Архимандрит афонский Stabsfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Отзывов:
    2
    Лоты
      на продаже:
    0
      проданные:
    3
    Такі у нас чарівні краї...землі давні...
    Колись на полі пізнього царизму і срср знайшов скіфський топорик...
    Міграція знахідок ще одна загадка історії...