Вітаю камрадів, прошу Вашої допомоги по визначенню цієї ложки - хто виробник і період виробництва. Знайдена на німечеських позиціях. Метал - мідно-латунний сплав, залишки посріблення. Шукав в гуглі по клейму - результатів не дало. Дякую всім прийнявшим участь у визначенні і обговоренні.
Это не фирма,а просто именная ложка! И к древности она точно не имеет отношения,- сильно сомневаюсь шо какого- нибудь скифа или киммерийца звали Жора Мьохерляйн! Самое настоящее швабское имя и фамилия!
Маєте на увазі, що німак замовив на підприємстві виготовлення іменних столових приборів? В мене також існує така версія, але все-таки є сумнів. Тому і виставив на визначення. Щодо розділу в який я виставив предмет на обговорення, то тут же є тема на визначення ложки КВ - німаки чи совіти. І нічого - визначили без проблем.
Не обизательно на предприятии,- гравировку можно было и в ювелира заказать и в прочих местах! Отец ювилер,друг,брат,кум,сват.... И видется гравировка не пропорциональной геометрией,- полукустарная! Это лично мое мнение.....
Доброго. Напис нанесений вручну штихелем. Особливо це помітно у нижній частині великої букви "М". Не зовсім зрозуміло по фото - у самому написі посріблення є? Чи інакше кажучі: сріблення наносилося до того як було викарбувано напис, або після?
Ну дуже поспішаю тому швиденько викладу свою думку без особливих претензій на істину і, можливо, з орфографічними помилками, т.к. ніколи вичитувати тексту. Посріблення наноситься на мідні вироби декількома способами - гальмуванням (електроплакування) та вручну амальгамою (розчином срібла у ртуті). Є великий сумеів що при ручному нанесені напису у автора був доступ до гальваники. Тому теж сумніваюся і в тому, що той хто наносив є виробником самої ложки. Скоріш за все хтось купив мідні ложки (ложку) і щоб сусід/-и "чесно не спьорлі" відніс покупку до майстра гравірувальника (а може і самостійно) штихелем викарбував своє прізвище і ім'я (типу - "Тут був Вася"). Потім розбив ртутного термометру, вкинули до ртуті дещицю срібної стружки, яку напилком зняли з будь якої срібної монети, почекали хвилин з 10, щоб срібло розчинилося та покрили виріб амальгамою. Далі можна почекати з місяць і ртуть сама випарується, або можна всунути у духовку при темп.180-250 град. через пару годин буде готовий плакований сріблом виріб. Ну а пари ртуті... то тільки з 50-60-х років прошлого віку почали розмовляти проїх небезпечність.
Я бачу посріблення по контуру букв, в середині букв вроді нема. Ось зробив ще додаткові фото під різними кутами і при різному освітленні.