Доброго здравия! Попалась в гараже такая кружечка. На дне инициалы GR. На стенке надписи Gefangendchaft 8 april 1945 Reissicbf 9.4. - 11.4.45 Wohlau 13.4.-19.4.45 Oppeln 22.4. - 14.5.1945 Kovosten 19.5. - Я так понял, хозяин кружки 8 апреля 1945г. попал в плен. И с 9 апреля начался его пленотур по городам. Последний судя по всему был Коростень, ввиду не правильного восприятия на слух украинских названий, немец записал его с ошибкой. Интересно, это изначально было окопное творчество или кружка изготавливалась уже в плену?
До 1945 года - Оппельн, город в Польше, ныне Ополе. Вряд ли он, за такой короткий срок добрался до Коростеня.
По етапу пішов. 8. 4. 1945 р. полон Райсіхт, округ Лігнітц, Нижня Сілезія Волау, Нижня Сілезія - 60+ км Оппельн, Сілезія - 130 км Коростень - 810 км До Коростеня товарняком везли до 4 діб - зі швидкістю приблизно 200 км на добу - думаю реально.
Тоже выгуглил, что деревня Райсихт до 1945 года была в Германии, а сейчас это деревня Ракитки в Польше. Как и 2 других названия поселений. Тоже подумал, что в 1945 немцы уже не могли путешествовать по Эвропе. По крайней мере, свободно. Я так понял, немец доехал до Коростеня, где у него эту кружку и отобрали. А через 76 лет она всплыла в Киеве. Кружка сама алюминиевая, а ручка латунная. Больше похожа на самоделку, хотя клепки сделаны качественно.
Гадаю, не відібрали, а саме під час перебування в Коростені він її і змайстрував і наніс написи. Про це і свідчить остання дата. В мемуарах колишніх німецьких військовополонених часто зустрічаються історії про те, що вони робили різні поробки - іграшки, пам'ятні сувеніри, побутові дрібнички для обміну з населенням тощо.
Саме так. У німців це було поставлено чітко, ще з часів ПСВ. Навіть спеціалізована література була! https://reibert.info/lots/nastavlen...u-quot-soldatam-wehrmacht-kriegsmarine..71988 P.S. А російські івани максимум ложку з шрапнелі могли вилити, або щось нашкрябати на флязі... Копаю тупо РІА вже 3й рік підряд, поробки їх виглядають, як повна дичина...
Щось мені підказує, що у випадку з ложкою, могли тільки вирізати. З більшої ложки. З усіх саморобок, що мені траплялися (ніколи не цікавився цією темою насправді), можу згадати лише 2. Перша - вирізана с листу латуні пряжка з паскудно вирізаною зіркою, типу закос під офіцерську. І друга, викладали на форумі, десь років з 10 тому, саморобна граната. Гільза ПТР з вставленим у середину запалом сист Ковешнікова і надряпаним написом "Прідумал боец РККА".