Слава Україні! На копі у «Бродівському котлі» знайшов ось такий камінець, ймовірно, кремній; за останній період часу у районі даної локації підіймав вже два кремнієвих серпи, а тому звернув увагу на занадто правильну форму предмету, який нагадував щось на кшталт молотка, зубила тощо; та й місце знахідки однойменно позначене у Вікіпедія, як «почапська група Хлопицько-весельської культури» (різновид шнурової культури)… Підкажіть, будь ласка, чи відноситься цей предмет до знарядь праці наших предків, чи варто його повернути у лоно природи?)
Ну, дехто дивлячись у книгу, бачить там самі знаєте що… Найвірогідніше, це базальт, який має чималий відсоток кремнію і буває коричневого кольору; предмет має явно виражені форми інструменту, що добре помітно, коли тримаєш його в руках; знайдений в межах села Почапи, в якому свого часу були виявлені захоронення Хлопицько-весельської культури, де в могильниках були знайдені інструменти, в тому числі, з каміння; предмет гладенький, а представники Хлопицько-весельської культури мали відношення до шнурової культури і вміли шліфувати кам‘яні знаряддя праці… Можливо, я і неправий, але намагаюся апелювати аргументами, а не викладаю короткий зміст свого першочергового враження!)
Игра природы. Просто камень. На нем полностью отсутствуют следы обработки. Так что насчет некоторых, смотрящих в книгу и видящих так сами знаете что Вы правы......
Не знаю, як там хто, а я у книзі (як у інеті, який став замінником книги сучасному людству) можу з легкістю знайти ті чи інші приклади; сарказм зайвий, оскільки я не вважаю себе знавцем цієї тематики і чітко зазначив, що можу бути неправим; у світі бувають різні дива і природа з легкістю могла давати в руки прадавнім людям готові інструменти, але у будь-якому разі цей предмет дуже нагадує рубило і був вартий уваги і обговорення (наголошую ще раз, що представники шнурової культури вміли шліфувати камені): Дякую за відповіді, тему можна закрити!
Слава Україні! Щоб не створювати нову тему, підкажіть по цьому екземпляру, знайденому у тих самих Почапах Золочівського району Львівської області? З двох сторін є сліди відколів (чи обробки), торцева поверхня по колу зашліфована до гладкого… Також витвір природи чи інструмент стародавніх людей (або заготовка під такий)?