Котильйон нацистський? Свастика чи сварга?

Тема у розділі 'Що це таке?', створена користувачем Надія ТТ, 5 сер 2023.

1. Надія ТТ

Надія ТТ Schütze

Повідомлення:
    3
    Адреса:
    Львів
    Всіх вітаю! Я пишу вперше, тому вибачайте, якщо що
    Потрапив до мене такий котильйон, приїхав із Німеччини разом з різною біжутерією, не лише німецькою. Які будуть припущення щодо походження? Це свастика, чи сварга? Нацистський чи український (скажімо, привезений українською діаспорою)?
    За часів Перших і Других Визвольних змагань українки дарували хлопцям / баратам / чоловікам подібні котильйони як обереги на війні. Але орнамени там були інші, і розміри теж (українські - бл 15*5 см, тут - 10,5*3 см.)
    Як на мене, він нацистський, десь часів ІІСВ +/- кілька років, швидше - (стара нитка, нерівне неідеальне пелтіння, з помилками). Майстриня була не дуже професійною, або сильно поспішала, тому коло стало яйцем і відсутнє одне закінчення на свастиці.
    А Ваші міркування? Дякую всім!

Images:

364191850_3513781775558712_690030547442467584_n.jpg
    364394850_1118690242424003_1854075384858008181_n.jpg
    364411731_243800528542272_6698637657672236073_n.jpg
  2. Цікаві лоти

1. Окопний ніж.Антураж або під реставрацію
      600 грн.
    2. Штик Мосіна(царь).Вичищений і змащений.
      80 грн.
    3. Штык k98/05 Mauser, 1917 г. ---------- Штык к винтовке системы Маузер периода ПМВ. Клеймо фирмы прои...
      13000 грн.
    4. В ножнах сидит хорошо,четкое клеймо. Кнопка работает хорошо. Клин ровный не бит,без зазубрин. Штык о...
      1623 грн.
    5. Бебут 1915 року чердачного збереження
      25000 грн.
  3. ArtBorsuk

ArtBorsuk General-major

Повідомлення:
    6.302
    Адреса:
    Karpatia
    Нацистський і ПСВ - ніби різні часові періоди?

Мансур Львович та Otryta подобається це.
  4. toz1915

toz1915 Oberleutnant

Рейтинг:
    0
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    1.983
    Адреса:
    Украина
    Пане Iван ви не догледiли.т.с. пище про 2св.тiльки 2 римскими палками надрукував.Особисто я рахую шо це не свастика,не вистачаэ одного хвоста .Це якийсь язичиский сворог.

ArtBorsuk, SergZSK та A10A подобається це.
  5. ArtBorsuk

ArtBorsuk General-major

Повідомлення:
    6.302
    Адреса:
    Karpatia
    От що значить старість - дякую, що виправили!

Мансур Львович, toz1915 та SergZSK подобається це.
  6. Baudienst

Baudienst Oberschütze

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    2
    Повідомлення:
    16
    Адреса:
    Київ
    Я вважаю наступним чином - навіть якщо це якась творчість часів Райху, то маю сумніви стосовно самого Гакенкройцу. Я вважаю що у той час , зробили би рівну і правильну свастику, адже державний символ як не як. Умовно якби зараз хтось змайстрував щось такого ж типу але з кривим тризубцем - було би не комельфо. Тому на мою думку щось післявоєнне. Проте хто зна, по творчості важче визначити ніж по заводському виробництву.
    З повагою

Liver, SergZSK та ArtBorsuk подобається це.
  7. Кайзеровский офицер

Кайзеровский офицер Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    7
    Повідомлення:
    4.661
    Адреса:
    Metropolis ☢
    А може це дитини просто робота?

toz1915, TarASha, SergZSK та ще 1-му подобається це.
  8. Baudienst

Baudienst Oberschütze

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    2
    Повідомлення:
    16
    Адреса:
    Київ
    Слушна думка

Liver та Кайзеровский офицер подобається це.
  9. kins

kins Oberfeldwebel

Повідомлення:
    364
    Адреса:
    Україна
    Визначіть з якого матеріалу бісеринки(нагрітою голкою).шкло-є варіанти. полімер-сучасні (відносно) рукоділля.

ArtBorsuk подобається це.
  10. toz1915

toz1915 Oberleutnant

Рейтинг:
    0
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    1.983
    Адреса:
    Украина
    Нi тут помилкi нема занадто все продумано.Це явно оберег iз рунiческимi символами.

11. Надія ТТ

Надія ТТ Schütze

Повідомлення:
    3
    Адреса:
    Львів
    Дякую всім за коментарі. Я спеціалізуюся на прикрасах (не воєнній історії), але можу оцінити бісер, нитку і плетіння. Отож, бісер: скляний, дрібний і досить старий. Сині намистинки взагалі крихітні (кін 19-поч20 ст.), але це було нормальним використовувати залишки старішого бісеру. Нитка досить стара, фабрична, але вузлики не однакові, відрізняються один від одного, пізніше плели акуратніше, рівніше, з меншою кількістю помилок.
    На котильйоні багато помилок плетіння (бісеринки поза рядом, нерівність самого котильйона тощо), тобто людина, яка це виготовляла, робила або дуже нашвидкоруч і робила це без схеми, "з голови", або не вміла такого плести і робила вперше, або він дуже-дуже старий, бо чим раніше, тим неідеальніше. Судячи по нитці зверху - а там мала бути петля, якої нема - ймовірно, його таки носили. Отож, мої припущення:
    1. Рейх. Кохана або донька нашвидкоруч плете (за ніч, наприклад) чоловіку/батьку такий оберіг, коли його призвали воювати. Аргументи "за" - котильйон активно носили, червоне тло, біле коло (хотіли зробити саме коло, а не овал), чорна свастика
    2. Післявоєнна Німеччина, після заборони нацистських символів, як стилізацію під нацистів (типу ностальгія), але з навмисними помилками, щоб не чіплялися: овал замість кола, відсутній один кінець свастики. Тоді питання: за яких обставин його носили? І це не пояснює інші помилки плетіння, адже якщо це вже кінець 50-х, то мав би бути нормальний станок і схема, тобто котильйон мав би виглядати охайнішим.
    3. Язичницький символ. Тут, перепрошую, не знаю нічого. Просвітіть, хто в курсі. За цю теорію - біле яйце (якщо навмисно робили яйце), відсутність одного кінця (якщо такий символ використовувався язичниками), закручені кінці, а не рівні, як у свастики. Теж виникає питання з періодизацією і територією.
    І може хтось знає, як "котильйон" звучатиме іншими мовами, тією ж німецькою? До нас ця традиція на початку ХХ ст. (чи трішки раніше) прийшла наче з Австрії, було б цікаво порівняти з їхніми зразками. Тож буду дуже вдячна за транслітерацію чи переклад.

363473106_205803372184946_5306941672262718915_n.jpg 363860478_804046338111727_6691317434601061248_n.jpg 364088252_306668491895466_8926111514118103880_n.jpg 364104107_964189074659662_4804651628138852210_n.jpg

Останнє редагування модератором: 13 сер 2023
    SergZSK, TarASha, ArtBorsuk та ще 1-му подобається це.
  12. Надія ТТ

Надія ТТ Schütze

Повідомлення:
    3
    Адреса:
    Львів
    Передивилася я трохи неоязичницьких символів, саме такого не знайша (щоб був відсутній один кінець). Були символи із трьома променями, але не з чотирма променями без одного кінця. Тому схияюся до думки про помилку через давність або неумілість майстрині / поспіх.
    Але я також зауважила, що свастика із більш закрученими кінцями використовувалася більш "ранніми" ідеологами нацизму, зокрема, Лібенфельсом та Себоттендорфом, хоча вони трішки інакше вигядали.

13. Архимандрит афонский

Архимандрит афонский Stabsfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    3
    Повідомлення:
    922
    Адреса:
    Радомишль
    Доброго всім здоров'я.Думаю вставити і своїх п'ять копійок.
    Якщо це оберіг,то основна його тема зображена в середині і вона не може бути недовишита,бо тоді оберіг втрачає свою символіку і силу.Все інше може бути не досконалим,але основний символ має бути зображений до кінця.Це все одно,що дати воїну на війну обламаний хрестик,який в такому разі хрестом уже не є.
    До речі,це може бути символ хреста.Наприклад є скандинавський хрест,який лежить на ліву сторону.Місця на даній речі не багато,тому зобразили всі сторони рівні,але початкова сторона без завитка.Моя така чисто суб'єктивна думка...

Images:

Без названия.png
    Мансур Львович подобається це.