Здравствуйте уважаемые. Занимаюсь сейчас такой колотухой. Прокислотил, вычистил. В верхней части под крышкой, приблизительно на 1/4 длины корпуса гранаты обнаружилось некое вещество темно коричневого цвета, на ощупь пальцем напоминающее очень плотную резину. Имеет в целом ровную поверхность и какие-то полукруглые канавки. На фото более-менее видно. До кислочения думал, что просто кусок ржи. Не могу понять, что это??? Разобрал с десяток подобных, но с таким столкнулся впервые. Не ВВ часом???
Это выточеная из дерева вставка (для чего она не знаю), тожэ находил такие.У вас тожэ самое.Канавки это годовые кольца дерева которое со временем подгнило и они хорошо выделились,(можно кусочек отковырять чтоб убедится что это дерево).
От не міг би подумати, що це може бути дерево. Уважно придивився, таки дійсно, дуже схоже на дерево. Колупав скальпелем, теж схоже, але не трухляве, пружинить. Можливо, така вставка потрібна для того, щоб трохи зменшити заряд ВВ. Може при вибуху така кількість ВВ, як без вставки, просто не встигає здетонувати, а може виходить засильний вибух, при якому є ризик поранення самого солдата. От питання, чи залишати цю вставку при реставраціїї, чи попробувати видалити. Корпус гранати боюсь пошкодити, він і так слабуватий.
Видаляти не варто. Дві колотухи з такими вставками які я знайшов розпалися вмене в руках,а дереву хоч би що.Начнеш видаляти %-70 що корпусу хана. Ще раз гарно прокипятити гранату в воді щоб видалити залишки ВВ що вїлись в дерево,висушити і реставрувати (я зробив би так) Хоча як поступити рішати вам.
Прохання до модератора. Перекиньте будь-ласка тему у реставрацію. Якраз реставрую цю гранатку. З пов.