Доброго дня,витягнув два придмета з глибини до 50 см по старі дорозі. шо за ключ такий і шо то за сверло таке? цікавить який період.
Доброго. Ключ від воза. Підтягувати гайку ступиці колеса /часта знахідка/. А свердло - не знаю, у самого таке Є. Успіхів.
То скоріш не свердло, а для того, щоби не вилазило після того як його заб"ють в дерево. Тобто скоб, який забивався в дерево, щоб до нього щось прив"язувати. Може й на возі... А скоріш в стовпчик якийсь ...
Усе-таки ближче до свердла,на кінці є навіть вухо для поперечної дерев"яної ручки.А якщо по тому вухові побити обухом сокири,то від нього нічого не залишиться.З пов.
Якби був свердлик, то вухо було би плоске в площині ручки. А в такій залізяці , що на фото, ручка не триматиметься ! І свердлик починався би свердлом, а не зубилом!
Не думайте, що старі люди були настільки дурними, щоби свердлити плоским півкруглим торцем свердла... , а стружку виносити гвинтовою формою... ПиСи Ковані цвяхи дуже часто були або з гарпунними зубцями, або спіральні. Зараз теж є спіральні цвяхи... Щоби краще трималися...
Добро1 ноч1. Моя верс1я, що то деталь в1д оглобл1 воза( вкручувалась/забивалась в торець оглобл1 а пот1м ставилась на переднюю в1сь воза) Маю схожу але вона на вкручувалась а набивалась поверх оглобл1. З повагою.
Судячи по ключу, я б датував десь передвоєнними часами (для моїх територій), коли йшов перехід з чотиригранної на шестигранну гайку осі колеса. Бо ключ передбачає обидва варіанти. В інших місцевостях період може трохи відрізнятися, хоча сумніваюсь, що набагато.