Вітаю, шановні камаради! Допоможіть, будь ласка, визначити, клеймо якого виробника знаходиться на німецькій сокирі. Предмет, хоч і копаний, але в дуже хорошому стані, з залишками чорної фарби "по тілу". Перевернув все, що міг, у інеті - але подібного не знайшов. Буду вдячний за Ваші відповіді. З повагою. ............................................... P.S. НЕ продається.
Дякую! Я в курсі, що це "німець"....Але от не можу вже третій день нічого знайти. Певно, це якийсь маловідомий виробник.
Думаю эта тема Вам в помощь Дело в том, что эта форма топоров очень долго была распространена в Германии с ПМВ и до ГДР и по наши дни Так что топор может быть гражданский (кстати на нём и нет военной приёмки "Н") и артельный. Так что если не найдёте производителя, то это нормально. Их делали кому не лень )))
Щиро дякую за інформацію! Дійсно, "Н"(hergeschtelt) на моєму відсутнє - та це і не дивно. Німці мали час і натхнення ставити його ще до і на початку війни. Потім, коли "пішло/поїхало", не було коли гратися у "цяцьки". "Молох війни" вимагав масовості. Так що "Кузня імені 50-річчя фюрера" GmbH теж має право на існування.Перевірю сокиру в роботі - принаймні, звук при ударі видає чистий, дзвінкий і в мажорній тональності! Удачі Вам і здоров’я!
клеймо очень похоже на одно из клейм Труд Вача. топор немецкого типа. производителей было много - не только немцы.
по клейму - очень неуверен. советую полопатить тему по топорам на ганзе и рускнайфе - там есть много информации.