Кам'яні знаряддя та гудзик

Тема у розділі 'Горище', створена користувачем G-Class, 20 сер 2021.

1. G-Class

G-Class General-major

Повідомлення:
    6.868
    Адреса:
    Diepholz
    Всім доброго вечора !
    Прошу підказати по кам'яним речам. Один фрагмент явно з сокири, другий схожий на половину кам'яного списа (знайдено на городі). Спис чи я помиляюсь ?
    Також цікавить належність гудзика до країни та армії.
    Буду вдячний за будь-які підказки.
    Нічого не міняю та не продаю.

Всім хорошим товаришам - хорошого вечора та добрих знахідок.

Images:

P_20210820_195108.jpg
    P_20210820_195101.jpg
    P_20210820_195057.jpg
    P_20210820_195043.jpg
    P_20210820_195033.jpg
    P_20210820_195115.jpg
    P_20210820_195113.jpg
    Gregson, Edles, antykvar_2009 та 3 іншим подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. Листівка німецька 21*15см.
      300 грн.
    2. Видавництво “Die Wechrmacht”. Рік -1941. Автор книги - Фрідріх Лютцов (Friedrich Lützow), контр-адмі...
      1200 грн.
    3. Песенник солдатов Вермахта. ------------- Из личной коллекции. Das neue Soldaten-Liederbuch" &q...
      3450 грн.
    4. Книга була частиною серії Kleine Wehrmacht-Bücherei (Мала бібліотека Вермахту), яку випускали для со...
      1000 грн.
    5. Наставление год 1935год
      2000 грн.
  3. grek68

grek68 General-major

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    25
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    35
    Повідомлення:
    7.507
    Адреса:
    Сумская обл. Конотоп
    "Трёхдырочные" пуговицы использовались при пошиве снаряжения (сухарных сумок, плащ-палаток, рюкзаков и т.д.). Изготавливались из цинка, стали, алюминия и пластмассы.
    https://smolbattle.ru/threads/Немецкая-фурнитура.32158/

Bandera3, SergZSK, TarASha та 2 іншим подобається це.
  4. G-Class

G-Class General-major

Повідомлення:
    6.868
    Адреса:
    Diepholz
    Отже гудзик німецький.
    Дякую Вам, камрад !

grek68 подобається це.
  5. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

Повідомлення:
    1.831
    Доброго.

Забейте в Гугле - "ладьевидный топор", заходите на вкладку "картинки" и ищите свой.
    Или вот форум по археологии: http://www.balto-slavica.org/forum/index.php?showtopic=12584
    Культуры шнуровой керамики (или культуры боевых топоров)

Gregson, SergZSK та G-Class подобається це.
  6. G-Class

G-Class General-major

Повідомлення:
    6.868
    Адреса:
    Diepholz
    Вкотре дякую за допомогу !
    А камінь на якому лежить гудзик то колишня половинка списа чи просто схожа за формою каменюка ?

Дід Свирид подобається це.
  7. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

Повідомлення:
    1.831
    Та будь ласка! Нема за що!

Якщо на фото 5 - це її зворотній бік: таки каменюка.
    Якщо ні - додайте окремі фото.

G-Class подобається це.
  8. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

Повідомлення:
    1.831
    І да, забув додати по уламку сокири.

Здається уламок сокири відноситься до Фатьяновської культури (2750 до 1900 рр. до н. е.).
    Особисто датував би прикінцем існування фатьяновців - 2,1-1,9 тис.рр до н.е.
    В той же час маємо фрагмент, який піднятий випадково і не має фіксованого розташування у культурному шарі по відношеню до інших предметів, які, можливо би, дали більш точне визначення.
    Вбачається, що виглядав за життя десь так:

Images:

Фатьяновці.jpg
    Останнє редагування: 22 сер 2021
    SergZSK та G-Class подобається це.
  9. G-Class

G-Class General-major

Повідомлення:
    6.868
    Адреса:
    Diepholz
    Зворотній бік на жаль.. Каменюка, а так схожа на спис.
    Я не знаю звідки Ви це все знаєте, але для мене ці культури дійсно темний ліс )
    Більше питань не буду задавати бо каменюк більше немає, мені б про ці інформацію переварити.
    Ще раз щиро Вам дякую !

SergZSK та Дід Свирид подобається це.
  10. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

Повідомлення:
    1.831
    1988-1990 - істфак Харківського універу. Потім Ленінградський універ до диплому. 1990-2004 - участь у різноманітних архекспедиціях+наукова і викладацька робота...
    Пізніше так склалося, що цей напрям закинув, як тоді здавалося назавжди.
    Зараз, здається, дещо повертаюся "взад"...

Gregson, SergZSK та G-Class подобається це.
  11. G-Class

G-Class General-major

Повідомлення:
    6.868
    Адреса:
    Diepholz
    Отакої:eek:
    Тоді я темна і неосвічена людина у порівнянні з Вами:oops:
    Трохи читав про ці сокири, бо виникали питання щодо ідеального рівного шва на поверхні сокир і думав що то муляжі якісь новоробні.

Моє шанування:beer:

Дід Свирид подобається це.
  12. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

Повідомлення:
    1.831
    А не має загальноприйнятої думки, щодо цього елементу: від "задля збільшення міцності"... і до "красіво вєдь"...

Пи.Си. Навіть повний нуб, з підходячого куска лабродориту, використовуючи виключно водичку, річний пісочок, лучкове кістяне свердло та пласке каміння, у якості шліфувальних "дошок", може виготовити подібну сокиру за 36-40 робочих годин! Більш-менш підготовлена людина виробляє подібну сокиру за 25-27 робочих годин. Якщо операції з шліфування, сверління, заточки розподіляються на трьох осіб - 12-15 робочих годин/сокира. Інакше кажучі: майстерня з 10-15 професіоналів видавала "на гора" одну сокиру на годину!!!!!
    Натурний експеримент був поставлений скандинавами наприкінці 90-х. Нажаль пруфа не надам - бо тоді не було, а зараз серфити просторами інтернету бажання не маю (і чи є воно, в Інтернеті взагалі?). Була якась публікація з якої і запам'ятав цифіри. +колись особисто спробував виготовити рубило з кремню (= 6 робочих годин, включаючи до загального часу дві запоротих заготовки) та примітивну шліфовану прив'язну сокиру з граніту (22 години чистої роботи). При цьому я уявляв як треба робити технологічно, але не мав досвіду і відповідних звичок. Отриманий результат в цілому збігається з результатами скандинавів.

Пи.Пи.Си. Для виготовлення наконечника стріли з кремня, сучасні майстри, але використовуючи технології неоліту, витрачають 15-25 хвилин! Думаю який-небудь неандерталець міг би виготовити такий наконечник за хвилин 5-10!
    Тому мене "уміляють" інтернетівські диванні "експерти", які пишуть, що таке без використання сучасних інструментів зробити не можливо!

P.P.P.S. Вибачаюсь за відхілення від теми:confused:

13. G-Class

G-Class General-major

Повідомлення:
    6.868
    Адреса:
    Diepholz
    Мені особисто цікаво було почитати. Приємно тримати такі речі в руках. Але ж отой зверхідеальний шов не дає мені спокою))

14. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

Повідомлення:
    1.831
    На пісчаному плесі річки, кладете будь який камінчик, з будь якого матеріалу, на іший більш-менш плаский камінь, притискає його відрізком грубо обробленого під плюс-мінус прямим кутом дерев'яного бруса, плескаєте водичку, сиплете пісочок на оброблювальну поверхню, якийсь більш-менш підходячий інший камінецьь (та хоч круглий) упираєте до ребра бруса і починаєте його терти взад-вперед по оброблювальній поверхні... і так з годину... І постійно (через 1-2 хв.) підсипаєте пісочок... плескаєте водичку... потім змінюєте грубо оброблений брус на підготовлений, звичайний річний пісочок на промитий дрібний, круглу (овальну чи щє якусь) терку на більш-менш прямокутну... повторюєте алгоритм. І за годинку будете мати майже ідеальний шов з однієї сторони.... Перевертаєте заготовку. Повторюєте операцію...

Зуб даю! За дві-три години будете мати відшліфований майже ідеальний шов... остаточно оброблювати - щє тре витратити час і мати підігннаний майже до прямого кута інструмент+вже сіяний пісочок (про водичку не забуваємо). І уявіть, що цю операцію Ви робите кожен день і на протязі не одного року!!!! Та вже через рік-два такої нудної роботи - Ви будете видавати не те що більш-менш прямі, а ідеально прямі шви! А якщо, Ви таку роботу будете виконувати день-о-день і років із 20-30-ть? Результат роботи такого "спеца" буде не тільки ідеальний, але й часу йому знадобиться у двіччі-тричі менше, ніж, якщо це будете робити Ви або я!

Пи.Си. Це для сучасної людини подібна робота буде уявлятися не менш ніж "каторга", а для того майстра - це звичайна повсякденна праця, яка щє й користується суспільною повагою!
    Пи.Пи.Си. До речі. наведений алгоритм "тупої і нудної роботи" стосується будь яких результатів обробки кам'яних виробів древньої людини! Це для сучасних людей будувати споруду 10 років - "довгострой", а щє зовсім недавно будувати собор понад 600 років - це норма (Кельнский собор 1248-1880). До речі - деякі середньовічні собори і до сього дня щє остаточно не закінчені будівництвом!

Вибачаюсь - пиво, після більш кріпких виробів, впиваю - тому розтікся "мислєю по дрєву"...

15. G-Class

G-Class General-major

Повідомлення:
    6.868
    Адреса:
    Diepholz
    Пів-дев'ята ранку і теж пиво. На улюблений шампунь нема грошей))
    Щодо інформації то цікаво було почитати , в цьому випадку пиво допомогло)
    Але ж той ідеальний шов...

SergZSK подобається це.