Всім доброго вечора ! Прошу підказати по кам'яним речам. Один фрагмент явно з сокири, другий схожий на половину кам'яного списа (знайдено на городі). Спис чи я помиляюсь ? Також цікавить належність гудзика до країни та армії. Буду вдячний за будь-які підказки. Нічого не міняю та не продаю. Всім хорошим товаришам - хорошого вечора та добрих знахідок.
"Трёхдырочные" пуговицы использовались при пошиве снаряжения (сухарных сумок, плащ-палаток, рюкзаков и т.д.). Изготавливались из цинка, стали, алюминия и пластмассы. https://smolbattle.ru/threads/Немецкая-фурнитура.32158/
Доброго. Забейте в Гугле - "ладьевидный топор", заходите на вкладку "картинки" и ищите свой. Или вот форум по археологии: http://www.balto-slavica.org/forum/index.php?showtopic=12584 Культуры шнуровой керамики (или культуры боевых топоров)
Вкотре дякую за допомогу ! А камінь на якому лежить гудзик то колишня половинка списа чи просто схожа за формою каменюка ?
Та будь ласка! Нема за що! Якщо на фото 5 - це її зворотній бік: таки каменюка. Якщо ні - додайте окремі фото.
І да, забув додати по уламку сокири. Здається уламок сокири відноситься до Фатьяновської культури (2750 до 1900 рр. до н. е.). Особисто датував би прикінцем існування фатьяновців - 2,1-1,9 тис.рр до н.е. В той же час маємо фрагмент, який піднятий випадково і не має фіксованого розташування у культурному шарі по відношеню до інших предметів, які, можливо би, дали більш точне визначення. Вбачається, що виглядав за життя десь так:
Зворотній бік на жаль.. Каменюка, а так схожа на спис. Я не знаю звідки Ви це все знаєте, але для мене ці культури дійсно темний ліс ) Більше питань не буду задавати бо каменюк більше немає, мені б про ці інформацію переварити. Ще раз щиро Вам дякую !
1988-1990 - істфак Харківського універу. Потім Ленінградський універ до диплому. 1990-2004 - участь у різноманітних архекспедиціях+наукова і викладацька робота... Пізніше так склалося, що цей напрям закинув, як тоді здавалося назавжди. Зараз, здається, дещо повертаюся "взад"...
Отакої Тоді я темна і неосвічена людина у порівнянні з Вами Трохи читав про ці сокири, бо виникали питання щодо ідеального рівного шва на поверхні сокир і думав що то муляжі якісь новоробні. Моє шанування
А не має загальноприйнятої думки, щодо цього елементу: від "задля збільшення міцності"... і до "красіво вєдь"... Пи.Си. Навіть повний нуб, з підходячого куска лабродориту, використовуючи виключно водичку, річний пісочок, лучкове кістяне свердло та пласке каміння, у якості шліфувальних "дошок", може виготовити подібну сокиру за 36-40 робочих годин! Більш-менш підготовлена людина виробляє подібну сокиру за 25-27 робочих годин. Якщо операції з шліфування, сверління, заточки розподіляються на трьох осіб - 12-15 робочих годин/сокира. Інакше кажучі: майстерня з 10-15 професіоналів видавала "на гора" одну сокиру на годину!!!!! Натурний експеримент був поставлений скандинавами наприкінці 90-х. Нажаль пруфа не надам - бо тоді не було, а зараз серфити просторами інтернету бажання не маю (і чи є воно, в Інтернеті взагалі?). Була якась публікація з якої і запам'ятав цифіри. +колись особисто спробував виготовити рубило з кремню (= 6 робочих годин, включаючи до загального часу дві запоротих заготовки) та примітивну шліфовану прив'язну сокиру з граніту (22 години чистої роботи). При цьому я уявляв як треба робити технологічно, але не мав досвіду і відповідних звичок. Отриманий результат в цілому збігається з результатами скандинавів. Пи.Пи.Си. Для виготовлення наконечника стріли з кремня, сучасні майстри, але використовуючи технології неоліту, витрачають 15-25 хвилин! Думаю який-небудь неандерталець міг би виготовити такий наконечник за хвилин 5-10! Тому мене "уміляють" інтернетівські диванні "експерти", які пишуть, що таке без використання сучасних інструментів зробити не можливо! P.P.P.S. Вибачаюсь за відхілення від теми
Мені особисто цікаво було почитати. Приємно тримати такі речі в руках. Але ж отой зверхідеальний шов не дає мені спокою))
На пісчаному плесі річки, кладете будь який камінчик, з будь якого матеріалу, на іший більш-менш плаский камінь, притискає його відрізком грубо обробленого під плюс-мінус прямим кутом дерев'яного бруса, плескаєте водичку, сиплете пісочок на оброблювальну поверхню, якийсь більш-менш підходячий інший камінецьь (та хоч круглий) упираєте до ребра бруса і починаєте його терти взад-вперед по оброблювальній поверхні... і так з годину... І постійно (через 1-2 хв.) підсипаєте пісочок... плескаєте водичку... потім змінюєте грубо оброблений брус на підготовлений, звичайний річний пісочок на промитий дрібний, круглу (овальну чи щє якусь) терку на більш-менш прямокутну... повторюєте алгоритм. І за годинку будете мати майже ідеальний шов з однієї сторони.... Перевертаєте заготовку. Повторюєте операцію... Зуб даю! За дві-три години будете мати відшліфований майже ідеальний шов... остаточно оброблювати - щє тре витратити час і мати підігннаний майже до прямого кута інструмент+вже сіяний пісочок (про водичку не забуваємо). І уявіть, що цю операцію Ви робите кожен день і на протязі не одного року!!!! Та вже через рік-два такої нудної роботи - Ви будете видавати не те що більш-менш прямі, а ідеально прямі шви! А якщо, Ви таку роботу будете виконувати день-о-день і років із 20-30-ть? Результат роботи такого "спеца" буде не тільки ідеальний, але й часу йому знадобиться у двіччі-тричі менше, ніж, якщо це будете робити Ви або я! Пи.Си. Це для сучасної людини подібна робота буде уявлятися не менш ніж "каторга", а для того майстра - це звичайна повсякденна праця, яка щє й користується суспільною повагою! Пи.Пи.Си. До речі. наведений алгоритм "тупої і нудної роботи" стосується будь яких результатів обробки кам'яних виробів древньої людини! Це для сучасних людей будувати споруду 10 років - "довгострой", а щє зовсім недавно будувати собор понад 600 років - це норма (Кельнский собор 1248-1880). До речі - деякі середньовічні собори і до сього дня щє остаточно не закінчені будівництвом! Вибачаюсь - пиво, після більш кріпких виробів, впиваю - тому розтікся "мислєю по дрєву"...
Пів-дев'ята ранку і теж пиво. На улюблений шампунь нема грошей)) Щодо інформації то цікаво було почитати , в цьому випадку пиво допомогло) Але ж той ідеальний шов...