Всім доброго дня. Прошу підказати по оригінальності та віку сокири. Сокирі мінімум тридцять років, це я її стільки пам'ятаю, тож не сучасний виріб. А також по віку та виробнику стремена. На стремені є клеймо у вигляді цифри 4 і літери К, принаймі мені так воно бачиться. Або це частина клейма і воно було більшим , обвів на фото. Всім дякую за допомогу та хороших знахідок !
Мої вітання.Думаю,сокиру варто розмістити у профільному розділі "Старовина":https://reibert.info/forums/drevnost.42/ А по стремені можна прикинути,що 4К може бути типо-розмір...Чоботи та їх форма у кавалеристів точно були різні...
...не дУмаю, что "Рейнметалль" выпускал стременА - это "ниже плинтуса"... Мне и вообще видится "ЯК", типа - ярославский комбинат ??...
Танкові заводи СРСР теж шифрувалися під випуском тракторів, плугів, лопат та іншого ширпотребу. Сьогодні чітко проявилося клеймо , так і є ЯR.. Більше знаків на стремені немає. Мені для себе цікаво що воно і звідки. Продавати не буду .
Доброго. Сокира часів КШК (культури шнурової кераміки). Більш "страшна" назва - культури бойових сокир. За часом: від кінця 3 тис. до 1800 рр до н.е. (енеоліт-бронзова доба - більш склоняюся до часів бронзи). Якщо є дані щодо місцевості знахідки - можливо уточнити яка саме культура.
Дякую за відповідь ! Знахідка з півночі Київської області. Провалялася каменюкою у баби на подвір'ї багато років, потім у мене в гаражі, і тільки нещодавно почав розбирати багатства і звернув увагу на цю сокиру.
Обушкова бойова сокира Середньо-Дніпровської культури. 3200-2300рр (верхню межу деякі дослідники здвигають і до 1500 рр) до н.е. Моя особиста думка щодо часу саме цієї сокири - початок-середина 2000 рр. до н.е. Пи.Си. Серед дослідників КШК є щє одна неофіційна назва (скандинави запропонували) - "доба розтрощєних черепів". Бо часто-густо у похованнях того часу черепи небіжчиків мають характерні ознаки "роботи" саме таких сокир!
...имхо - правая буква на стремени НЕ латинская "R"? а кириллическая "К"... (кто бы там чего не говорИл...)