Доброго здоров‘я! Нарешті вдалося частково розшифрувати ззовні безнадійно вбитий жетон, знайдений неподалік каски та пряги Вермахту у «Бродівському котлі». Щоб добратися до набивки робилися спроби різними засобами: щітка і мильний розчин лише полоскотали жетон, оцет трішки пощипав його і тільки щавелева кислота почала планомірно знімати наліт з поверхні!) В процесі чистки виникло чергове ускладнення: як це зачасту буває у житті, коли хліб падає додолу маслом вниз, так і набивка, як виявилось, була на гіршій стороні! Зрештою, таки вдалося добратись до набивки і методом складання зрозумілих частин набивки на двох половинках, вдалося частково розшифрувати дані з ідентифікатора: Inf. Reg. Retterzug (припускаю, тут банальна помилка, коли замість букв «it” набили «tt”), 216 (питання тільки щодо другої цифри, яка була безнадійно втраченою, але, беручи до уваги схожий жетон цього ж полку по «котлу», який в даний час продається на аукціоні, схиляюсь до такого варіанту), порядковий номер (?)84, група крові А. На мою думку, це боєць кавалерійського взводу 216-го піхотного полку. Питання до професіоналів: чи правильно я розшифрував набивку; чи був у «котлі» якийсь інший піхотний полк, який би починався на цифру «2» і закінчувався на цифру «6» («2(?)6», хоч і перша цифра уже зникла, але в процесі чистки я її таки ще побачив); які прямі функції виконували кавалеристи у піхотному полку; чи були вони у кожному такому полку і скільки взводів (рот) складали (якщо це таки 216-й полк, тоді цікаво конкретно по ньому)? Наперед вдячний за допомогу і надану інформацію!))
Доброго дня! Розшифровка, в принципі, правильна - Reiterzug Infanterie-Regiment ?? Особисто я б переклав термін Reiterzug як "кінний взвод" (або, як варіант, "кінно-розвідувальний"), щоб не перекладати однаковим чином поняття Kavallerie та Reiter, а використовувати синоніми. Кінний взвод входив до штатної структури піхотного полку вермахту 1 мобілізаційної хвилі та належав до підрозділів полкового підпорядкування. Пізніше кінні взводи були замінені самокатними на велосипедах. Фактично, він був очами командира полку та виконував завдання з розвідки та рекогностування місцевості. Структурно кінний взвод складався з відділення управління, та трьох відділень без кулеметного озброєння, також він був оснащений гужовою повозкою з польовою кузнею та однією польовою кухнею (1 хвиля мобілізації). http://www.wwiidaybyday.com/kstn/kstn1811okt37.htm Щодо номеру полку: 216 піхотний полк можна привязати до котла, але на показаному екземплярі жетона інший стиль набивки. Щоб мати абсолютну впевненість щодо правильності визначення частини, потрібно запастися терпінням і знайти в інтернеті (дочекатися) аналогічний жетон з таким самим шрифтом та варіантом скорочення. Все решта буде просто гаданням: в Львівській області знаходять жетони полків, які формально там взагалі ніколи не були.
Велике спасибі за таку чітку і розгорнуту відповідь! Справді, я особисто позаминулого року знайшов у «котлі» жетон стрільця, підрозділ якого взагалі не приймав участі в боях у Львівській області:
Радий допомогти Докопатися до істини - реально, тому що даний варіант скорочення - не самий поширений, що спрощує завдання. Але, з огляду на мізерну чисельність підрозділу, матеріал для порівняння відшукати дуже важко, та й гугл тут не сильно помагає. Спробуйте попитати у тих, хто знаходив велику кількість жетонів у котлі, чи не попадалось їм щось подібне. Можу додати до переліку загадок жетон 236 піхотного полку 69 піхотної дивізії, яка навіть в Україні не була і персонал в які-небудь пов´язані з котлом частини не передавала. Також спадає на думку жетон 251 артилерійського полку з аналогічною історією.
Давно уже не пытаюсь понять что мог делать в котле солдат из того полка которого в окружении не было. Это почти тоже самое как попытаться узнать где проходил службу солдат только по жетону , без его зольдбуха. Мы можем точно знать лишь место получения жетона (подразделение , либо сборно - распределительный пункт) , и место гибели(если бирка найдена с останками) . Куда забросила военная судьба , там и служил. Всё остальное только предположения. Но ведь предполагать и строить догадки никто не возбраняет. На этом у людей вся историческая наука построена.