Слава йсу! Хвалимося хто які знає гуцульські словечка. Тлумачимо їх. Посилання на ідею створення теми подам лінком в повідомленні нижче.
Поки назбираєте від гуцулів, читайте та вивчайте від Галичан: http://halmova.if.ua/dictionary/letter/2/
Пуделко Драшлики Ташка Потка))) ( а також " пуцька") Не " сало", а "солонина"! Мандибурка ( вона ж " кромплі") Прірванець Кохля Мішігуватий Асантей(?)
Пуделко- маленька коробочка довільної форми та з будь яких матеріалів. Драшлики-? Ташка- невелика наплічна сумка котру зазвичай носили вівчарі. Потка- жіночий статевий орган, пуцка- чоловічий. Про солонину відповіли. Мандибурка, кромплі вона ж картопля, також ріпа, бараболі. Маленька картопля- дробина, ґодзина. Прірванець-??? (Інтуїтивно здогадуюсь, та краще розтлумачте) Кохля- черпак, ополонник. Мішігуватий- не сповна розуму, дурень телепень. (Мені відомо як мішіґіний) Асантей- ??? Також є здогадки. Та краще тлумачте.
Сутич- сміття, сміттєзвалище Мершя- здохлятина Ландига- незграбний, калічкуватий Пометанє- сміття, помиї, відходи Нендза- нужда, біда
Драшлики- страва з телячих кишок, на зразок польських фляків Прірванець- обріз Асантей- дурнуватий, біснуватий
Оті "флєки" то не гуцульська страва. У гуцулів м'ясопродукти ділилися на "печисте мьисо" - м'язова тканина, "фльики" - м'ясо гіршої якості з домішкою жиру, а також основні органи - серце, легкі, нирки, пичінка. Все решту - то "бебехи", які людині їсти не годиться, на то є кутюги.
Пструг- форель Пірь- харіус Нерестка- гольян Мнюх- минь( налим) Ковбель- пічкур Семидірка- річкова мінога Хопта- гичка, відповідно "хоптєники" - страва з молодого листя буряка. Дубельтівка/ поєдинка- перекладу не потребує. Мериндя- вим'я у корови Кантипулька- рогатка
Ми теж не гірші. Отаку пам'ятку залишив після себе мій родич: http://chtyvo.org.ua/authors/Shkrumeliak_Mykhailo/Tlumachnyi_slovnyk-dovidnyk_hutsulskykh_hovirok/
Коли я з полювання лисух чи нирків приносив, тато з мене смішкувався, казав ,"Я ся того бриджу"))) А драшлики я особисто не їм- бриджуся))) але є аматори до того їдла.
А, про бебехи. Найкращий сальцесон - в свинячому шлунку, решта начинки заливається в сечовий міхур і товсту кишку.
Таке значення "сутича" - сміттєзвалище зробило наше покоління "нехарів". А первісне значення "сутича" - місце, куди не ступає нога людини. Такі місця використовували відьми для своїх ритуалів, і вважалися місцями нечистими. Але сміття колись там не скидали.
Про сечовий міхур вперше чую, а салцесон - це вже недавній "імпорт" з рівнин. В переписах худоби 17-початку 19 століття в горах свиней практично не було. Лишень "маржина" і "дріб".
На Бойківщині свиней вельми полюбляли) Не знаю, з яких часів, але "солонина в шкатулі,"- давня традиція.
А, " мнєсо з бочки"))) Свинину засолювали в бочці, на самий низ клався хвіст. Як вже до хвоста добиралися- діти плакали, бо то значило, що м'ясо закінчується))