Пули эти как правило сталь или латунь, но сейчас есть уже и литые из свинца. Бывают калиберные и подкалиберные. У кого есть опыт их использования прошу поделиться. Стрельба через кусты где многие другие пули рикошетят и отсюда промах на охоте - это важный вопрос достойный обсуждения как по мне. Рубейкина, Иванова, Ленинградка, Блондо.
Есть и такой подход к вопросу - понятно. Но в нашей местности всяких кустов и подлеска - много. Всеж не степь вокруг.
Більша половина колективу використовує для полювання на копито (кабан, козуля). Моїм першим трофеєм був молодий самець козулі. Згодом успішно добутий і кабан. Додам ще на рахунок рикошету. Номер на якому дочекався козлика - був звіриною стежкою. Тварина вийшла, передом, не найкраща мішень але не велика відстань (25-30м.) дозволила зробити точний постріл. Куля пройшла на виліт вздовж тіла.
Думаю, не зайвим буде додати, що дана куля чудово підходить для стрільби зі ствола з сверловкою сюпра. Вона точена, отже відцентрована, за рахунок пластикових ведучих поясів ''нарізи'' залишаються чистими, відповідно робочими. Свинцеві кулі вже після 3-5 пострілів роблять з сюпри гладкий ствол, а потім ще гіморой з чищенням... З гладкого ствола теж добре летить але менш стабільно.
Думаю, що так. Але поглиблено це питання не вивчав. В мене помпа, один зі стволів сюпра, в напівавтоматах також розповсюджено, так звані Slug gun.
Три точки прицілювання: нижній, верхній зріз і центр чорного квадрата. На 90+м. прилітає аналогічно, тільки з пониженням на 15-20 см., причому зберігається достатньо енергії для пробиття дерев'яного щита, товщиною 10см.
Достатньо довгий період часу використовував Блондо і Рубейкіна при полюванні з лайками на кабана. При нормальній роботі собак, кабан завжди зупиняється в хащах і використання таких куль було необхідністю щоб добути звіра і випадковим рикошетом не зачепити собаку.
Блондо (фірмова) - чудова куля. Нажаль зараз її практично не знайдеш. З кулею Рубєйкіна треба повозитись, щоб рівно та точно летіла. Але це не тільки від контейнеру та навіски пороху залежить, ще й токар має бути не з кривими руками. (мені років 10 тому один майстер фаску зробив на лобі кулі ). Тому зараз спокійно використовую "моноліт". З правого гладкого ствола мого трійника ця куля летить дуже добре.