Доброго дня.На німецькій стоянці попалась така гирка,підкажіть по ній,вірніше виробник,німець чи інше,і по лезу "ножа",для чого міг використовуватися,чи від чого,матеріал нержавійка,немагнітна.Дякую.З повагою
На щот лез,їх кілька штук,є навіть трошки ширші,правда клейм там більше,може це лезо трохи прояснить що то таке
Вітаю! Думаю, що це лезо теслярського скобеля-струга для зняття кори та стружки. Можливо, це логотип фірми-виробника "Lioma" або "Dioma". Але, на жаль, підтвердження цього не знайшлося. "ROSTFREI" = "без іржі", слово, яке використовується німцями для позначення ножа, виготовленого з нержавіючої сталі. Зазвичай вони ширші, але інших припущень немає.
Сумніваюся що для кори та стружки,слішком ніжне,хлипке,моя думка скоріш за все використовували повара,для шаткування капусти,нарізки овочів під різні салати,так сказать салати для офіцерів,тому що знайдені ці речі на місці німецького штабу,знищеного в 1944 році
Вітаю! Погоджуся, мабуть, із Вашою, більш правдоподібною, версією. Так, лезо дійсно вузеньке та й завдовжки лише 18 см.. Приклад сучасного радянського ножа для шинкування капусти: Напевно, що скопійовано з ножа для овочів німецької фірми Gipfel: Але, скоріше за все, тоді були звичайні дерев'яні шинкувальні дошки:
Так тупа товщина леза немає навіть міліметра по штангелю,може і для того зроблено з двох сторін,а звідки Вам відомо як правильно повинно бути,німці на той час робили так,як рахували за потрібне.
Доброго, є в мене така гирка, майже така - 42 рік, ваша 10, а у мене 20 гр я так розумію...Зроблена з бронзи чи з латуні?