Шановні форумчани! Чи можна знайти інфу про "зольдата" тільки знаючи його ім'я, прізвище, рік і місяць народження? Дякую
Клічук Федір Ількович. 192... р.н. На відмінно закінчив сільську школу, Заліщицьку гімназію, Бухгалтерські курси в м. Чортків, Підчас окупації працював в Заліщицькому банку. Добре володів німецькою. Після агітації в сільській церкві священником, пішов в СС, "боротися за вільну Україну". Служив в Франції, на світлинах був в офіцерській формі. Всі листи і фотки окрім цих двох спалені ще за радянської влади. Останній лист був з Збаража, куди він просив, що б його тато приїхав і забрав речі, які Федір віз додому. Його тата перед Збаражом зупинили на посту і сказали, що там вже йдуть бойові дії, а звідтьи везуть ранених. Федір - рідний брат моєї бабки, яка позавчора померла. Я довго відкладав пошуки інфи про її брата... На першому фото ліворуч, на другому крайній правий. Наперед дякую.
судячи із наведеної інформації: а) офіцером він не міг бути; б) служив у 3-му батальйоні 4-го галицького добровольчого полку СС (його штаб розміщувався якраз у Збаражі, був розбитий під час фронтових боїв в р-ні Збаража та Тернополя в лютому-квітні 1944 р., живими залишилось небагато)...
З слів бабки, він служив "офіцером при штабі". Було фото де він стоїть в шинелі і фуражці з групою солдат. Фото було підписане так наче ці люди під "ним". Нажаль фото не збереглося. Ще пам'ятаю, що служив він на французькій границі....
в галицьких добровольчих полках СС не було укр. офіцерів, вишкіл 3-го батальйону 4-го галицького добровольчого полку СС відбувався якраз на французько-німецько-люксембурзькому кордоні, в р-ні Фершвайлера...
у мене є лише список кандидатів в унтер-офіцери з 4-го галицького добровольчого полку СС (всього 48 осіб), в т. ч. 18 осіб із 3-го батальйону, але Федір Клічук там не значиться... можна ще буде глянути при нагоді в облікових картках, звідки можна дізнатися дату і місце народження, коли пройшов мед. комісію і коли прибув на вишкіл...
Якщо його звання нижче унтершарфірера,знайти буде справді важко! А фуражку ( парадну) і рядовий склад мав( фото я викладав в темі по ДГ)
На обох фото поруч з Федором стоїть ще один мій односельчанин. Його прізвище Олійник. Одоє уродженці села Добровляни Заліщицького району, Тернопільщина.
Погоджуюсь з Андрійом - фуражку могли носити і рядові, одягали на свята або коли виходили з казарм у місто.