Допоможіть з реставрацією Seitengewehr 84/98 III

Тема у розділі 'Реставрація знахідок', створена користувачем Ігор Сахман, 3 жов 2019.

?

Кислотити, чи ні?

1. Кислотити

40,0%
  2. Ні

60,0%
  1. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Що порадите? Старий сімейний трофей, хочу відновити. Чистив ВДешкою, стали видні клейма (хоч і погано). Висвердлив старі (самопальні) закльопки, викинув (самопальні накладки). Докупив кнопку, ножни, вогнеупорну пластину, гвинти, накладки, все оригінальне. Зробив тубус з сантехнічних труб, дістав відпрацьоване машинне масло. Думаю на тиждень закинути в відпрацьоване машинне масло, потім дрібною наждачкою довести. В майбутньому хочу воронити.
    Ось в чому питання. Я так розумію після машинного масла і робіт наждачкою, метал буде сильно окислюватися, вороніння припинить корозію і окислення металу?
    На скільки я знаю метал потрібно повністю обезжирити перед воронінням і очистити від іржі, наждачкою я його не зможу повністю очистити від іржі. То що, прийдеться відкислочувати?На скільки я знаю при наргіванні штика, іржа сама відпадає від нагрівання, тому, чи потрібно кислотити штик, якщо при вороніння під час нагрівання іржа і так повідпадає?
    Кнопка куплена оригінальна, але так як рукоятка була трохи деформована, прийшлось трохи стесати кнопку напильником, бо на штику попросту неміг добратися нічим до дефектного місця, щоб підпиляти його. Тому кнопка наразі воронена і з одного боку напильником вирівнянна до блискучого металу. Я так розумію її потрібно буде очистити від вороніння і знову заворонити. Чим окрім кислочення можна очистити вороніння?
    Сам штик трошки має викривленність, як краще його вирівняти, на холодно, страшно, щоб не тріснув.
    Підскажіть будь ласка в разі чого правильну пропорцію для відкислочування металу і який процес підійде краще для вороніння в домашніх умовах.

2. Цікаві лоти

1. Экстрактор на Маузер к98 состояние хорошее
      1350 грн.
    2. Складской подаватель магазина Маузер к98. Идет на всё модели 7,92 мм. Клеймен.
      450 грн.
    3. Спусковой крючёк и шептало к Маузеру. Складские.
      700 грн.
    4. Предмет після пожежі, потребує заміни пружин. Всі частини рідні.
      10000 грн.
    5. Продам комплект гаінтів для кріплення магазинної коробки гвинтівок Маузер. Гарний стан. Дивіться ус...
      1000 грн.
  3. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Ось як він виглядав.

Images:

1.jpg
    2.jpg
    3.jpg
    4.jpg
    5.jpg
    6.jpg
    7.jpg
    8.jpg
    9.jpg
    10.jpg
    11.jpg
    12.jpg
    13.jpg
    14.jpg
    15.jpg
  4. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Ось що стало з кнопкою.

Images:

20190829_211127.jpg
    20190829_211133.jpg
    20190829_211136.jpg
    20190829_211144.jpg
    20190829_211147.jpg
    20190829_212956.jpg
    20190829_213018.jpg
    20190829_213026.jpg
  5. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Кнопку прийшлось спилювати, через деформацію рукоятки і унеможлтвленням добратися чимось до деформації в самій рукоятці.

Images:

20190829_213707.jpg
  6. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Так він виглядав після ВДешки. Уже з кнопкою.

Images:

16.jpg
    1111111.jpg
  7. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    А так на даний момент після повного розбору.

Images:

20191003_152707.jpg
    20191003_152721.jpg
  8. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Ось ножни Elit Diamant 1938р

Images:

IMG-3601.JPG
    IMG-3602.JPG
    IMG-3603.JPG
    IMG-3604.JPG
    IMG-3605.JPG
    IMG-3606.JPG
    IMG-3607.JPG
    IMG-3608.JPG
  9. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    А ось пластина, гвинти, накладки бекелітові.

Images:

20191003_153618.jpg
    20191003_153636.jpg
  10. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Чекаю відповідей. З повагою ...

11. Беспокойный маляр.

Беспокойный маляр. Gefreiter

Повідомлення:
    48
    Адреса:
    Украина
    Кислотить смысла не вижу,щётка по металлу,мелкая наждачная бумага,обезжиривание растворителем/спиртом/кипятком/моющим-в общем Вам проще почитать раздел "Реставрация находок",по металлу там есть отдельная большая тема.
    Но ИМХО воронить его смысла нет никакого-он точен и бит жизнью,имеет свой антураж.
    Чтобы избежать коррозии можно делать просто-раз в месяц протирать маслом или кусочком соленого сала(сам так делаю много лет,все хранится отлично).

12. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Дякую за відповідь. Я й сам думаю про те, що сенсу кислотити його не багато. Бо раковин, чи якогось скупчення іржі в нього немає. Та й чесно кажучи нехочеться мені кислотити ніж 1937 року, нехочу піддавати метал такому агресивному середовищу. На рахунок щітки по металу, якось страшновато. Накупив спеціальні губки з дрібною наждачкою (колись такими відновлював лезо від царапин). На рахунок обезжирення знаю, дякую, переважно роблю це спиртом.
    Чесно кажучи читав цей розділ по металу, прочитав 4 сторінки і бажання відбило читати далі. Так, звісно, там є вся інформація, але стільки різних думок, і дуже багато сторінок.

13. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Але що ж робити з кнопкою, я ж неможу її залишити так (на половину вороненою). Навіть якщо не воронити штик, то кнопку потрібно очистити від вороніння. Як окрім кислочення це можна зробити?
    Якщо залишати штик так (не воронити його), то потрібно обробити закріплюючим розчином (щоб не окислювався метал)? На скільки знаю хороший закріплюючий розчин є з епоксидки і ацетону. Хоча можна обійтися і більш простим способом з ацетоном і клеєм БФ-2.

14. 663

663 ✠ Moderator

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    12
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    17
    Повідомлення:
    7.582
    Адреса:
    Україна.
    Коротко про ваш штик. Штик не фонтан, в сільському господарстві використовували по повній, тож трястись над ним не потрібно.
    Що стосується усіх деталей що у вас є, це все збірна і шкодувати якигось частин з воронінням не потрібно.
    Штик нагріти і вирівняти, потемніння від нагріву підшліфувати. Усі деталі підігнати одна до одної підпилюванням, підгинанням і т.д. Після підгонки в перетворювач на годин 20 і повна очистка щіткою. Після чого легка шліфовка і легке вороніння (підійде і холодне). Натерти маслом і забути про його догляд рас і на завжди.
    Такий спосіб на мій погляд цінності йому не зменшить ні грошової ні сімейної.
    Це лише моя думка.

Криос, БЛК, Frodi та 2 іншим подобається це.
  15. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Дякую за відповідь. В чомусь я з вами погоджуюсь. Я б міг за 400грн кращий штик купити, я цього не заперечую. Він для мене безцінний як трофей сім'ї і ви праві його використовували по повній. Що ви мали на увазі, коли говорили про те, щоб покласти його в перетворювач на 20 годин? Дякую.

16. 663

663 ✠ Moderator

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    12
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    17
    Повідомлення:
    7.582
    Адреса:
    Україна.
    Перше це те що я з повагою ставлюся до того що ви робите, навіть якщо ви будите реставрувати чи консервувати цвях. Це ваш вибір !. (я займаюся і гіршими дивайсами та ціную їх). Просто має бути контраст того що ми робимо, щось на шкалт того що воронити точений клинок. Точений клинок можна лише підтемнити а не воронити під склад.
    Що стосовно перетворювача іржі це і буде кислочення. Я таким чином вичищаю іржу і консервую метал в мікро тріщинах . Якщо довго тримати то метал теж зжере.

БЛК та Рост76 подобається це.
  17. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Дякую за відповідь. Ще одне питання на рахунок вашого методу. Ви писали, що після кислочення консервуєте метал в мікро тріщинах, чим ви це робите? Дякую, з повагою...

18. 663

663 ✠ Moderator

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    12
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    17
    Повідомлення:
    7.582
    Адреса:
    Україна.
    Перетворювач при чистці це робить. Він проникає в мікро тріщини, там і залишається. Щіткою його не вичистити.

БЛК та Рост76 подобається це.
  19. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Дякую не знав, я думав від кислочення метал продовжує окислюватися.

663 подобається це.
  20. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Дякую за відповіді і приділений час. В принципі штик на мою думку, кислотити не дуже потрібно, іржі, на ньому немає як такої. Тай діло в тому, що коли відкислотити сам штик, то з ножнами він взагалі не буде дивитися. Бо ножни мають місцями ямки, це не сквозні раковини, але відкислоченням ці ямки ще більше стануть замітні і спортять вигляд ножнів. Мені здається, що ножни покриті закріплюючим розчином, треба взнати в продавця конкретніше цей нюанс. Якщо не покриті, то думаю варто покрити їх закріплюючим розчином (ацетоном з епоксидкою). Тому робити контраст відкислоченого штика і ножен покритих закріплюючим розчином я думаю не варто. А кнопку я відкислочу, щоб не кидалася в очі. Там далі, чи буду воронити це все, чи ні, буду ще думати.
    Очікую на ваші думки на рахунок цього. Дякую.

21. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Кнопку підігнав під штик, відкислотив в оцті 9% (звичайному столовому), кислотив не до кінця, так, щоб заводське вороніння не облізло до кінця, я тільки трохи злізно (під вінтаж можна сказати. Оцет підтемнив випиляні частини кнопки, там де сама кнопка підганялася і вороніння спилялося напильником, і тепер все однорідного кольору, майже як і сам штик. Кислотив 90 хвилин, потім для деактивації кислоти, промив кнопку в теплій воді з господарським милом і залишив в чашці з харчовою содою на дві години, потім знову промив господарським милом, просушив і поклав в посудину з машинним маслом.

Images:

20191010_211900.jpg
    20191010_211914.jpg
    20191010_211943.jpg
    ГеннадийВ та 663 подобається це.
  22. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Купив сьогодні ацетон на блошиному ринку. Надумав не заморочуватися особливо, чорнити все ж таки сенсу немає. Якось смішновато буде виглядати чернений точений штик, тай ні до чого це, на мою думку. Так одразу ж замітно, що це стара річ, яка немало побачила, їй пасує вінтажний вигляд. Тому вирішив не чорнити і не кислотити. В продавця ножнів взнав, що вони нічим не покривалися і надумав покрити їх закріплюючим розчином (з ацетону і епоксидки), і разом з штиком і усіма металевими деталями положити в тубус з сантехнічних труб і залити відпрацьованим машинним маслом на тиждень. Потім спеціальними губками з мілкою наждачкою зняти все лишнє з штика і лишню застигшу епоксидку з ножнів, позмазувати машинним маслом і поз'єднювати усі частини, і залишити його в спокої, для дальнішого збереження в сім'ї.

663 подобається це.
  23. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Читав про перетворювач іржі (автомобільний), який вбиває вороніння, але не хотів в магазин йти. Також читав, що Доместосом і зубною щіткою можна зняти вороніння, не правда це, 5 хвилин тер і взагалі нічого не дало, скоріше те вороніння злізе від тертя щітки, а ніж від Доместоса. Чув також за Кока-колу, але не мав нагоди провірити. Це так, якщо хтось зацікавиться зняттям вороніння.

24. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Скажіть чи взагалі варто ці ножни покривати закріплюючим розчином?
    Wolfgrey відповів
    Дякую, а якщо просто пакрити поверхню перетворювачем іржі і не шпаклювати, і не красити, мені подобаються їхній вінтажний вигляд, просто нехочу, щоб іржа розповсюджувалася і портила метал.
    Wolfgrey відповів
    Скажіть ще будь ласка яка пропорція для розбавляння ортофосфорної кислоти з водою? І чи можна не покривати лаком, а змастити машинним маслом і зберігати так?
    Дякую, з повагою...
    Wolfgrey відповів

Останнє редагування: 12 жов 2019
  25. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Доброго вечора Віталій, купив сьогодні ортофосфорну кислоту. Я так розумію мені потрібно обезжирити ножни (в мому випадку спиртом) розбавити цю кислоту 3/7 (три кислоти до семи води) і якоюсь тряпочкую пропитати ножни. Далі дати висохнути, прополірувати і покрити холодним воронінням. Яке б ви порадили вороніння, бренд? І чи не буде окислюватися метал після пропитання і полірування ножен до того моменту поки не заворониться, бо на разі з роботою часу не багато вільного, тому воронити буду не одразу після пропитання кислотою, а можливо аж через тиждень. Дякую, з повагою Ігор.
    Що скажете про Клевер?
    https://ibis.net.ua/ua/products/details/4290013/
    На скільки я знаю річ якій проводиться вороніння краще нагріти в гарячій воді, коли річ гаряча вороніння швидше висихає і має більш насичиний чорний колір, незнаю наскільки це правда, не приходилось раніше воронити.
    Wolfgrey відповів
    Вітаю. Кислота на фото вже готова до використання. Нічого тут розводити не потрібно, просто обробіть предмет цією рідиною і дайте висохнути. Що до хімічного вороніння - тут я вам не підкажу, бо склади препаратів різні, режими обробки теж різні, у тому числі й температура. Тому варто точно дотримуватися інструкції до конкретного засобу.

Images:

20191015_204606.jpg
  26. Ігор Сахман

Ігор Сахман Feldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    207
    Штик відносно рівний, ловити пів міліметра - міліметр, не бачу сенсу.

Images:

20191015_224154.jpg
    20191015_224749.jpg
    20191015_224817.jpg
    663 подобається це.