Самий перший розділ ,,Реставрация находок: метал,, перша сторінка пост 11 там прочітаєте про чістку щавелевою кислотою міркую що буде корисно,сам таким чином чистив те де потребувало зберегти краску та таке інше. З пов.
Всім привіт. Приїхала кислота. Підкажіть скільки її давати та на яку кількість води, щоб написи на колотусі не зїло. Дякую
На вашу річ - десь 1 чайна ложка на 2/3 півлітрової банки гарячої води (45-60 градусів) - з постійним контролем, витягуванням та промиванням. Але я би, якщо досвіду не маєте - спершу попрактивувався на інших предметах.
Нажаль більше немає нічого над чим практикуватись. Якщо дати меншу концентрацію,щоб не нашкодити? Допустим на пів літри чайну ложку
Можна спробувати - але зрозумійте універсальної формули не існує, потрібен досвід. Я перепоганив декілька предметів, поки зрозумів як це працює.....та все рівно кожне кіслочення як вперше.
Нажаль так собі. Її знайшли в болоті, тому написи навіть після 1 хв чистки вже стали змиватись. Стало трохи краще,менше іржі.
Як би зробив я : зняти зразок зі шрифту (це цілком можливо), зробити реставрацію/перекрас і нанести шріфт. Вважаю що результат був би дуже гарний.