Вітаю товариство знайшовся такий мідний чан ,вага 19 кг ,хто може щось сказати по періоду та призначенню
На Закарпатті в таких і навіть більших варять так званий сливовий "леквар". І навіть фестиваль проводиться щороку в кінці серпня. Там в декого ще можна подібні старі казани побачити. Ваш, можливо, теж за таким призначенням використовувався. Бо, в процесі варки, мішалка, що являє собою хрестовину, яка впирається у дно казана, з часом може і протерти його, звідки і у Вашому взялися дірки. Власники порахували, що не варто ремонтувати, бо тепер багато хто перейшов на більш сучасні із нержавіючої сталі та емальовані, тому що, цитую одну зі статей: "...потім моя донька вичитала в Інтернеті, що мідний посуд для цих цілей не підходить, бо у ягодах і фруктах втрачаються вітаміни". А цей здали у металобрухт, як він у Вашіх краях і опинився. Правда це моє припущення, бо не знаю як і де він Вам "знайшовся". Крім того не дуже бачу сліди підкопченості, якщо в ньому таки леквар варили традиційним способом. Сумніваюся, що хтось би відмивав його перед здачею в брухт. Навіть якщо він Вам знайшовся би на Закарпатті, то все одно на це питання важко відповісти. Краще приведу назву ще однієї статті - "Сливовий леквар у цьому селі на Закарпатті готують з початку ХІХ століття", а Ви вже самі робіть висновки...
Великий мідний полковий котел на 100 л. РІА ХІХ - поч. ХХ ст. Ось такий на ауку в сусідній Білорусі тільки на 50л http://ay.by/lot/bolshoj-mednyj-polkovoj-kotyol-na-50-l-xviii-hviv-vek-5017048374.html
Можливо учасники фестивалю і використовують військові казани для приготування смаколиків, але це не є їхнім основним призначенням. Ми часто зустрічаємо військові предмети в цікавому амплуа