Чайник з Голосієвського лісу

Тема у розділі 'Знахідки', створена користувачем ИЗБывших, 13 лип 2022.

1. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
    чайник 1.png

Чайник знайдено в кінці літа 2003 р. на північ від с. Пирогів.
    Це південно-східне узлісся Голосієвського лісу в напрямку Китаєве
    (поблизу паркану музею Народної архітектури).

чайник 1.png

Місце знахідки: скат бруствера між стрілецьким осередком траншеї та лісозахистним ровом.
    Глибина знахідки: до 50 см, мабуть була воронка від снаряда чи мінометної міни.
    Особливості району знахідки: місцевість доволі сильно насищена різноманітними уламками від боеприпасів німецької артилерії.

чайник 3.png

Під час знахідки особливо здивувало те, що замість стандартної металевої ручки
    на чайнику був закріплений дугоподібний шкіряний ремінець-ручка.
    Ремінець-ручка з товстих плоских смуг шкіри (ширина в вищій точці до 3-х см, товщина біля 0.5 см) який був заплетений у гарну кіску з 3-х чи 4-х смуг шкіри,
    які плавно витончилися в кісці у напрямку ближче до вушок чайника.
    Гарний витвір солдацьких рук – зроблено з душею та мав естетичний вигляд.

чайник 4.png

На жаль шкіряний ремінець при транспортуванні розсипався через трухість
    (в рюкзаку в громадському транспорті), а на момент знахідки фотоапарата з собою не було.
    Через деякий час чайник, разом з іншими знахідками періоду оборони Києва, були передані на зберігання в музей історії ДСВ в м. Києві.

На мій погляд, можливо, історія чайника має право продовжитися,
    коли в травні 2022 року на сторінках ЄБЕЙ з'явилася світлина
    з фотоальбома німецького солдата воювавшого під Києвом в 41-му.

Images:

чайник 2.png
    WERWOLFE, Artem, Ybit та 3 іншим подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. укрпочта + 10 грн обратка по запросу
      150 грн.
    2. 1907 год . город Славянск . Харьковская губерния . Размер фото = 162 х 108 мм . Лично сам хорошо уп...
      160 грн.
    3. укрпочта+ 30 грн обратку по запросу
      200 грн.
    4. укрпочта + 10 грн обратка по запросу
      150 грн.
    5. укрпочта + 30 грн
      130 грн.
  3. Barankin

Barankin Leutnant

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    5
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    8
    Повідомлення:
    2.396
    Адреса:
    Україна, Київ
    І що за світлина? Показуйте вже)

4. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
  5. TarASha

TarASha General-major

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    291
    Лоти
      на продажу:
    144
      продані:
    673
    Повідомлення:
    5.032
    Адреса:
    Любая 8
    Доброго здоров'я.
    Клеймо заводу "Эмальпосуда" (м. Ростов-на-Дону), після 1933 року..

Иван Скрипник, Otryta, kyltic та 4 іншим подобається це.
  6. TarASha

TarASha General-major

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    291
    Лоти
      на продажу:
    144
      продані:
    673
    Повідомлення:
    5.032
    Адреса:
    Любая 8
    Нічого надзвичайного в цьому чайнику нема. Крім умовної історичної цінності, ніякої іншої не має..
    Звичайний громадський чайник, довоєнного періоду.
    Громадський посуд, як і інші речі, досить широко використовувався обома арміями в окопному житті.
    А на рахунок німецького фото, то ж не факт, що це той самий чайник. Їх, таких було зроблено тисячі до війни...

Иван Скрипник, Otryta, HellHound та 9 іншим подобається це.
  7. A10A

A10A General-leutnant

Повідомлення:
    23.168
    Адреса:
    Київ, Україна
    ...а що, крім чайника нічого більш цікавого не трАпилося ?
    там було чимало (...колись, давнО...):)
    ;)

GINDENBURG, ИЗБывших, Oprishok та 2 іншим подобається це.
  8. Зевс

Зевс Oberst

Повідомлення:
    4.381
    Цікавий чайник з бойовими пораненнями. Це елемент солдатського побуту. Неодноразово у ньому кип`ятили воду, торкалися, переносили з місця на місце. Добре, що опинився у музеї, а не у металобрухті. А міг би і повністю бути знищений часом.

Oprishok, ИЗБывших та Лера ОУН-УПА подобається це.
  9. Лера ОУН-УПА

Лера ОУН-УПА Stabsfeldwebel

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    54
    Лоти
      на продажу:
    34
      продані:
    145
    Повідомлення:
    662
    Адреса:
    Озирнись навкруги, ми - скрізь!
    Привіт, у мене стійке відчуття, навіть переконання на 99%, що це той самий чайник, що на німецькому фото. Не один раз переконався, що неймовірні співпадіння на рівні чудес, в житті існують.

Mishka*, Otryta, Мансур Львович та 5 іншим подобається це.
  10. Зевс

Зевс Oberst

Повідомлення:
    4.381
    На війні, як на війні. Усе може бути)

A10A, ИЗБывших та Лера ОУН-УПА подобається це.
  11. TarASha

TarASha General-major

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    291
    Лоти
      на продажу:
    144
      продані:
    673
    Повідомлення:
    5.032
    Адреса:
    Любая 8
    Це у Вас дуже високий відсоток..;)

Иван Скрипник, byr4yn, Otryta та 3 іншим подобається це.
  12. Лера ОУН-УПА

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    54
    Лоти
      на продажу:
    34
      продані:
    145
    Повідомлення:
    662
    Адреса:
    Ну, от такий я оптиміст. Вірю в чудеса.:beer:

Otryta, ИЗБывших та TarASha подобається це.
  13. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
    На цьому треба робить висновок та особисті підтвердження своїх припущень,
    якщо я не помиляюсь, а на це право здатна кожна людина.

чайник 5.png

На німецькому фото добре видно, що по обрізу ґрунту входу в бліндаж,
    по щільно утрамбованому ґрунту навколо входу, по вертикальному обрізу дерну зліва від входу ґрунт дуже щільний – глиняний,
    що властиво ґрунтам на захід від с. Пирогів у напрямку с. Хотів.
    Та й навколишня місцевість на фото попереду бліндажа – відповідає району на захід від села.
    Це суцільна місцевість де висоти плавно переходять в низини, а в багатьох місцях (особливо біля західних околиць с. Пирогів)
    яри, балки з прямовисними урвищами.
    Верхній шар грунту – чорнозем, а далі суцільні пласти глини, де ще нижче іде пласт глею.
    На схід, нижче Пирогівської гори, в сторону с. Вета Литовська місцевість рівнинна – пісчана.

Sturm auf Höhe 147,1, Kiew, 1941, Ukraine.jpg

Для прикладу, це фото з району південніше с. Пирогів – Sturm auf Höhe 147.1, Kiew 1941 Ukraine.
    На мій погляд на фото участок Пирогівської гори між с. Пирогів в сторону хутора Церківщина.

Спочатку чайник міг належати німцям. Це міг бути якийсь з підрозділів 278-го або 279-го піхотних полків 95-й ПД.
    На той час німецькі позиції знаходились на висотах південно-західніше с. Пирогів (німецьке фото).
    Це лінія між селами Вета Литовська – Пирогів – Хотів, де точилися бої з середи липня по кінець оборони Києва.
    Саме десь в цій місцевості, якщо я не помиляюся, міг би розташовуватися німецький бліндаж з чайником.
    Особисто не бачу на німецькому фото стандартну металеву ручку (навіть тінь від неї),
    придивіться – права провушина ручки вже злегка нагнута до горловини.

Місце можливого знаходження німецького бліндажу на фото 41 року,
    до місця знахідки чайника у 2003 році, становить приблизно від 1.5 до 2 км.

Під час бойових дій, з середини серпня і до 19 вересня 41-го, німецькій стороні протистояли
    підрозділи 284-ї та 295-ї СД 37-ї армії.
    Наступи, шаленні артобстріли, контратаки проводились з обох сторін.
    Припускаю, що під час однієї з атак більшовики могли короткочасно захопити німецькі позиції, де міг бути бліндаж з чайником.
    А чому б не забрати з собою при відступі чайник, "чайка заваріць", тому що по об ему він більше "кацєлочка".
    Таким чином, чайник міг бути "взятий в плєн", та ним могли вже користуватися совєти, до поки чайник, на місті його знахідки в 2003 р.,
    не отримав тяжке осколкове поранення, та був кинутий напризволяще, з причини втрати своєї основної функції.

На верхньому фото вказані основні точки схожості, особливо співпадають дві точки № 1.
    Решта відщерблень емалі по корпусу чайника могли трапитись вже коли чайник був у совєцької сторони.
    І на мій погляд – основне, це те, що...
    Якби чайник з самого початку бойових дій належав більшовикам, то замість втраченої металевої ручки до чайника був би прикручений
    шматок простого дроту або жмут скручених телефонних дротів – це був традиційний ремонт на швидкоруч "в палевых условіях".
    Доводилось в свій час бачити такі вдосконалення навіть на совєцькій стрілецькій зброї в 91/30, ДП-27 та на ППШ-41.

На мою думку, це моє припущення, ну не могли совєти приспособити до чайника шкіряну та ще пленену кіскою ручку,
    це притаманне лише естетично вихованим людям, якими могли бути, імовірніше всього, німці.
    А в більшовицьких окопах, в "часи затішія", хватало часу лише на те,
    щоб "паспаць, пажраць, гармонь пацягаць, палитрука паслушаць да... пакуриць и чайка папиць".

Ось такі мої припущення в цій історії, свої висновки навязувати нікому не збираюсь.
    Можливо, хтось навіть скаже, що це ще одна з сторінок збірника "Сказок КиУРовского леса".
    ОСЬ ТАК!

Руслан 0807, ФЫРКА, Artem та 5 іншим подобається це.
  14. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
    чайник 6.jpg

Якщо припускати далі, а наприпускати можна багато, то німецьке фото могло бути зроблене після обіду, десь з 12 до 15 години,
    якщо ми дивимося від бліндажа на північ – в сторону Лисої Гори та Печерської Лаври.

Artem, GINDENBURG та Лера ОУН-УПА подобається це.
  15. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
    чайник 5 - копия.png

Вигин легкої тіні, який, на мій погляд, не властивий зігнутій під прямим кутом до провушини, стандартній металевій ручці чайника.
    Це може бути схожим на... вигин еластичного матеріалу, як в цьому випадку, шкіряний ремінець-ручка.
    Може я і не помиляюсь, але кожен бачить одну і ту ж річь по-різному.
    На цьому у мене вже ВСЕ!

A10A, Artem, kyltic та 2 іншим подобається це.
  16. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
    Додам "спогадної приправки", для більш тонких смакових выдчуттів того періоду в ціх місцях.
    Так от... скоріш за все, була середина серпня 41-го.

Из воспоминаний бывшего командира отделения 1-го стрелкового батальона 1045-го СП 284-й СД,
    младшего сержанта Никифора БЕЗВЕРХОГО:

«… Утром мы двинулись в атаку (бои в районе Сельхозакадемии – Примечание).
    По одной стороне пруда были мы, по другой – немцы.
    В первый день мы дошли до общежития – по левой стороне асфальта.
    Возле этого общежития было много наших погибших.
    Немец залез в канализационный колодец и, когда на изгибе асфальтной дороги скапливались наши солдаты,
    приподымал крышку люка и косил их автоматными очередями.
    Тогда немцы часто стреляли разрывными пулями и второй выстрел получался там, где попала пуля,
    создавалось впечатление, что стреляют из-за угла.

Все время в Голосиевському лесу нам приходилось воевать против немецкой пехоты, поддерживаемой минометным,
    пулеметным и артиллерийским огнем. Особенно интенсивный огонь вели минометы противника.

Наши атаки выглядели примерно так: стрелки подымались в атаку с криками «Ура!», «За Сталина!» и др., двигались на немцев.
    Но, как правило, нам не удавалось далеко продвинуться вперед, люди падали убитыми и ранеными один за другим.
    Немногие, из оставшихся в живых, падали и окапывались, или же возвращались на исходные позиции,
    что не всегда удавалось сделать.
    Я, находясь уже в госпитале, подсчитал, что участвовал где-то в полусотне таких атак.
    Как правило, после каждой из них, мы многих не досчитывались, но и потери противника были велики.

Есть в Кытаеви, где был институт садоводства, большая гора – она хорошо просматривается
    от автострады Кыев – Днипропетровськ (у немцев – «высота ветряных мельниц» юго-западнее с. Пырогив – Примечание).
    Наш батальон получил приказ выбить с нее немцев, а было их там видимо немного.
    Они заняли доминирующие позиции, у них автоматы и минометы – они вверху, а мы лезем туда наверх – на четвереньках.
    Косили они нас так, что из батальона уцелело всего лишь 16 человек. Бывало и так при не умелой организации боя.

Не меньшую трагедию мы пережили на территории нынешнего музея народной архитектуры и быта
    – между Голосиевськым лесом и с. Пырогив.
    Там, по центру территории, до сих пор есть тот самый глубокий овраг поросший лесом.
    Мы накапливались на опушке леса и получили приказ, не задерживаясь, атаковать противника в этом овраге и выбить его с позиций.

Было туманное утро. Выскочило нас в атаку человек 300.
    Немцы дали нам возможность добежать до оврага и ударили заградительным артиллерийским огнем по опушке леса,
    так что лишили нас какой либо поддержки от своих. Мы, атакующие, дрались там с немцами часа 4,
    осталось нас не более 30-40 человек – все в грязи, в крови, в изодранной одежде.

Когда немцы отступили, мы двинулись вперед, даже не ведая, что наши основные подразделения все еще находятся на опушке леса.
    И таким вот образом мы ворвались в западную часть с. Пырогив, а немцы бежали.
    Не было бы этого, врядли бы мы уцелели, но немцы вскоре снова двинулись на нас превосходящими силами.

Жаль, что в то время у нас не было на вооружении автоматов, не хватало гранат, да и выглядели мы тогда – в обмотках.
    Вскоре мы заняли все село Пырогив, но дальше продвинуться уже не удалось.

Давно это было, но не забывается пережитое, забыты только детали.
    Очень слабо освещен этот период в литературе.
    Если бы кто-то хотел бы представить то время из уже написанного, ему бы это не удалось сделать и приблизительно.
    Покойный генерал Родимцев в им же написанном изобразил так, что якобы все решали ему подчиненные десантники.
    На самом деле, там было очень много войск, меньше всего решали судьбу обороны города десантники
    – их было недостаточно для этого».

флегМАТ, Master Den, Virii та 3 іншим подобається це.
  17. Oprishok

Oprishok General-leutnant Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    31
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    52
    Повідомлення:
    10.770
    Адреса:
    Bandershtat, Urzad Galiciya, Charnogiria,Jabie
    Було б круто якби це був він. Але на жаль це не він.
    Ви бачите на фото те, що хочете бачити.
    Без образ.:beer:

byr4yn, GINDENBURG, ИЗБывших та 3 іншим подобається це.
  18. Лера ОУН-УПА

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    54
    Лоти
      на продажу:
    34
      продані:
    145
    Повідомлення:
    662
    Адреса:
    Та які там образи, друже. Просто я оптиміст і вірю в чудеса. :):beer:

GINDENBURG, Otryta, ИЗБывших та 2 іншим подобається це.
  19. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
    Було-б цікаво почути вашу точку зору або зрозуміле обгрунтування вашого – НЕ ВІН.
    Наголошую ще раз - я не переконаний, що це саме ВІН, є лише моє припущення, на які злегка вказують деякі деталі та співпадіння.

Я ж не ствержую з піною з рота, що саме з ЦЬОГО чайника в години затішія сам партайгеносе Шамаріла чайок отсьорбівал...
    і о своєм будущем з представніками "Днепр-Украина" разгавори разгаварівал.

Та й будь хто з вас має повне право висловити свою думку по НЬОМУ для остаточного висновку.

А ВІН – емальований, фіолетовий, продірявлений, обезручений, ВІН довгі останні 19 років, стоїть в бездонній глибині темряви запасників музею ДСВ,
    стоїть на безличій вогкій полиці та припадає шаром липкого та їдучого пилу, і тільки ВІН САМ знає свою достовірну минулу історію.

GINDENBURG та Bangalor подобається це.
  20. Oprishok

Oprishok General-leutnant Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    31
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    52
    Повідомлення:
    10.770
    Адреса:
    Bandershtat, Urzad Galiciya, Charnogiria,Jabie
    Якщо ВІН САМ все знає то хай вам і обгрунтовує:D
    Мені достатньо було порівняти фото.

GINDENBURG та ИЗБывших подобається це.
  21. A10A

A10A General-leutnant

Повідомлення:
    23.168
    Адреса:
    Київ, Україна
    Цікаво, ДЕ Ви ці спогади взяли ???
    я цю байку чув в дещо іншому вИкладенні,
    ...і та людина, яка (мені) цей "епізод" переказувала просила УТОЧНИТИ - де в Голосієві до війни була каналізація !??
    o_O
    я там виріс (у тому лісі), перші знахідки - 1969 рік...

...це апріорі - НЕ він, хоча на війні трапляються і не такі "фокуси"...

З.ЬІ. ...такий чайник - досить мАсове/серійне виробництво...
    З.ЬІ. З.ЬІ. ...я бИ не стверджував, що на (німецькій) Ч./Б. фотографії чайник саме фіолетовий, а не (наприклад) темно-зелений ??...
    :)
    ...а узлісся Голосіївського лісу НАЖАЛЬ ЗАВЖДИ використовувалися як міські СМІТНИКИ...
    :mad:

Останнє редагування: 16 лип 2022
    Paul_Gudvin, GINDENBURG, ИЗБывших та 2 іншим подобається це.
  22. TarASha

TarASha General-major

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    291
    Лоти
      на продажу:
    144
      продані:
    673
    Повідомлення:
    5.032
    Адреса:
    Любая 8
    По-перше, визначати стовідсоткову ідентичність віддаленого предмета по старій фотографії, досить низької якості, справа невдячна..
    По-друге, звідки може бути впевненість, що фото зроблено саме в тих місцях і в саме цей період?
    Його могли зробити будь де і будь коли. Прив'язати можна до багатьох місць на полях битв тієї війни..
    Так само можна викопати шолома, та й притягнути "за вуха", до першого в рядку на фото.

Що до самого чайника:
    1. Чайник знаходиться на деякий відстані і можливо припустити, що він більшого об'єму, ніж знайдений Вами.
    2. Ми не бачимо нижньої частини і не можемо казати, що чайник саме тієї форми як знайдений. Про колір не має сенсу і говорити..
    3. Білі плями. Немає підстав стверджувати, що це відколи емалі, а не брак фотодруку (починаючи від пилу на плівці і т.д.).
    До того ж, якщо ми вважаємо їх саме відколами, то де подівся цей? І незрозумілі інші..
    IMG_20220716_142252.png IMG_20220716_142913.png
    4. З'єднувальний шов (якщо це шов, а не брак друку) значно вище. Доречі на багатьох чайниках його зовсім немає.
    IMG_20220716_142515.png
    5. Дуже чіткий силует верхньої частини, горловини. Вона вище, та й вище за носика. Припустити можна тільки перегорнуту рідну кришку, або якусь іншу.
    IMG_20220716_142354.png
    6. Що до відсутності ручки, то це не зовсім аргумент. "По рідні" вона кріпилася дротяними скобами, не великої надійності, тому і загубитися могла будь коли, будь у кого, будь на якому чайнику..

Але ж це Ваша знахідка, по славним бойовим місцям. І мені б дуже хотілося щоб він був не в запасниках, а в експозиції музею. З копією цього фото (а ще краще з оригіналом:)), як приклад солдатського побуту.
    Згадався мені епізод із дитинства.
    Гартуючи книгу про війну, побачив фото: Водонапірна вежа і поряд з нею розрахунок "катюш" виконуючих залп.
    А навпроти нашого будинку стояла така ж сама вежа. І мені так хотілося вірити, що це та вежа. Я й друзям казав, що то вона сама. :D:D Хоча звичайно ж це була не вона..

Иван Скрипник, byr4yn, GINDENBURG та 4 іншим подобається це.
  23. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
    Нарешті... нарешті пристарілі паРОСТки порозуміння забуяли гаммою прозріння, але в нашому випадку ВІН виключно фіолетовий, а не темно-зелений.
    А чім можна довести, що ВІН на Ч/Б не темно-коричневий?
    Факт, що форма та розміри з Ч/Б співпадають з ЙОГО представленою зовнішністю.

Повторюся знову, я більше відштовхувався не від ЙОГО кольору (який темний, а не світлий), а від можливого походження ЙОГО плетеної шкіряної ручки та приблизно порівнюючи місця відщерблення емалі на Ч/Б та на фіолетовому тільці орігіналу.

Колись... а колись в Голосієвських СМІТНИКАХ було всього НАВАЛОМ.

Безымянный.png

Особливо подобалися "піддубники" та "підбрустверники", та вишукані смітники з рядочками полірованого скла оправленого в трубкоподібний ферум.
    До речі, було замічено спочатку саме в Голосухі, що років через 5 після Чорнобиля, все военне залізяччя почало дуже сильно ржавіти.
    На фото, різниця двох однакових знахідок років до 10.
    А може, скоріш за все, це своє робить ЧАС.

A10A подобається це.
  24. A10A

A10A General-leutnant

Повідомлення:
    23.168
    Адреса:
    Київ, Україна
    ...нехай буде по-Вашому :beer: (написав же - на війні рІзне трапляється)

теж - маса цікавих історій (від яких у момодого покоління котилася слинка);
    колись роскажу (про перший автомат, багнет, снаряд, гвинтівка та ін.все - С.-Г. академія)
    ;)
    :smile_12:
    ...особисто в мене таке це Феофанія 76-87 рр.

...і з нами він (час) робить те саме (нажаль)...
    :rolleyes:

З.ЬІ. ...тА коробочка (чи то пак - "цинк" ?) на фото 2 - про такУ мені розказувала Саме та Людина...
    :):cool:

Images:

DSC08554.JPG
  25. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
    Шановний, якщо ви вийшли на стезю свого копального шляху ще за часів передзастойної Совдєпії, тоді, мабуть, вам так десь за 80-ть, або...
    (вибачаюсь, якщо малувато вам передбачив).
    Так от, щоб порадувати ваші старечі очі, хочу вам надати можливість переглянути світлини з одного з Голосієвських смітників 20-річної давності.
    Насичена кольорова гамма порадує ваш сльозячийся зір, але, друже, притримайте дригаючу голову обома руками,
    аби сфоксувати ваш нестійкий погляд. "Пак" так "пак", але не 35/36.

26. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    863
    Адреса:
    так
    1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg

6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg

Після даної фотофіксації - все це гівно було утилізоване, не виходячи з правового русла чинного законодавства.
    Дата упаковки вмісту коробки: 24.4.1941, упаковщик вмістукоробки: Хасмініна.

Даниил2002, Paul_Gudvin, TarASha та 3 іншим подобається це.