Добрый вечер. Помогите советом или подскажите реставратора. Возможно как-то подчеркнуть достойно буквы. Может кто то уже пробовал востанавливать.
А стоит ли? Буквы, на сколько знаю выпуклые, т.е. выступали наружу. Так, по быстрому - делать пуансоны, распаять, продавить ними. Но что получится ? Ведь старые - спилили и металл там стал тонким. Что хоть за дорога?
Привіт, знаю, що на полі монет "піднімають рел"єф", підрізають, щоб напівстерті зображення та написи були більш випуклими. Вважаю, що і на прягі так можна. Не сильно, трошки, аби тільки "обозначити" букви. І пряга "заграє" по-новому. Треба звертатись до таких різчиків, або в ювелірках питати.
Там не тільки букви, а і рамка тупо спиляні. Відчеканити їх уже проблемно, але щось робити всерівно потрібно. Без них це не "бляха". Якщо чеканити знизу - прорве /уже тут писали, що метал підпилявся і став тонкий/. Я б почав зверху. Успіхів.
Моя особиста думка: Щоб починати зверху, необхідно бачити щось, я крім частини Ж нічого не бачу. Букви виступають приблизно на 0,7 мм, стільки прорізати? Чеканити знизу - порве - не порве. Я рівняв прягу 2 рази зігнуту впритул, не лопнула. Головне правильно підготувати - відпалити. Яб розпаяв, по зворотньому боку зробив літери, відпалив і пробував по черзі підняти літери, не багато, 0,2 - 0,3 мм. лопнути не повинно. Але гратися та робити металеві літери - чи варто? Рамку підняти набагато простіше, ніж літери - теж робити оправку, але це простіше. Чи варто все це? вирішувати власнику. И ще, да монети прорізають, но там площа маленька, а тут щоб прорізати, необхідно зняти метал на досить великій площі, і одночасно герб поновити, а то він дуже забитий.
Доброго ранку. Спочатку так зрадів своїй першій прязі царській. А тепер розумію що не варто її взагалі чипати,(наврядчи щось вийде) мабуть так і буде, залишиться як предмет з цікавою історією.