Доброго всем здравия. Прошу помощи в определении находки. Изюмские земли,склон, супесь. Материал-бронза.
Доброго. Ви впевнені, що бронза? Мені здається мідь. Тим більше, що форма цього ножа (а це саме ніж, а не наконечник) досить типова саме для енеоліту (мідно-кам'яного віку). Першою енеолітичною культурою у міжріччі Дніпра та Дону є Середньостогівська культура. Саме її представники розпочали розробляти Бахмутські медисті пісчаники. Характерною ознакою міді з Бахмутських родовищ є значний домішок сірки (сульфідів). От би і вашій знахідці відповідний аналіз зробити... Багатенько питань відпало би. А від Ізюму до Бахмута менше 100 км. Однак Стогівці виготовляли з міді майже виключно прикраси. А от вже представники Древньоямної культури, що виросли із Середньостогівської, виготовляли спочатку із міді, а потім із мишякової бронзи знаряддя праці у т.ч. і ножі. Я думаю, що ваш ніж як раз і відноситься до періоду, коли у Ямників відбувався перехід від міді до бронзи десь наприкінець 4 тисячоліття до н.е.
В продаже. https://auction.violity.com/108125469-mednyj-listovidnyj-nozh-yamnaya-kultura-konec-4go-tys-do-n-e