Здравствуйте, Уважаемые Форумчане! Помогите определить и датировать предмет. На Виолити что-то узнать не удалось,такое ощущение что на форум там забили. Кто-то отписал что это накосник ,но я как-то сомневаюсь... Буду благодарен за любую помощь. С ув.
Доброго дня! Дійсно,забув вказати регіон: Львівська обл.,болото біля острвіця. Супутка різноманітна (додаю фото),кераміка рудого кольору,але її мало.
Я би припускав звичайно на період раннього заліза, але ота сопутка по Русі трошки збиває з толку. Будете там іншого разу, не полінуйтеся візьміть пару фрагментів кераміки, бажано вінчиків і закиньте. Будемо щось думати.
Дуже дякую за допомогу і пораду! Наступного разу визбираю кераміку,та й в майбутньому буду підбирати для атрибуції предметів.
Доброго дня. Посмотрите книгу: Даки. Древний народ Карпат и Дуная. Узнаете немного больше о родном крае и бронзовом веке. С ув.
Доброго дня! Ось два фрагменти з того місця. Хоча,як і казав кераміки дуже мало,прийшлося помордуватися щоб знайти цих два) Як бонус,знайшов ще таку річ (додаю на фото) схоже на бронзу,але структура порепана,як в наждачного каменя.
Хммм... роздивлявся в лупу і на дотик як поверхня в тьорочника. Треба буде ще якийсь дослід провести)
Є така "кака" - якщо хімічно активний метал (а свинець і є таким) помістити у кислотне чи лужне середовищє в осадкових породах, то в корці утворюваних окислів приєднуються і частки навколишнього середовища. Тому корка може бути схожа на мінеральні породи, які до неї потрапили. Тим більше на цьому фото вбачається метелевий блиск на деяких ділянках
Дякую! Цілком можливо. Бо з сигналу,абсолютно не сумнівався в належності предмету до кольорових металів. Та і вага не давала сумнівів. Подив з’явився вже при детальному огляді. Може порадите як краще перевірити не пошкоджуючи поверхню. Вона настільки рівна і однорідна,що шкода навіть подряпину робити... З пов.
Інших способів визначення щільності предмету і без пошкодження ніж винайшов Архимед я не знаю.... https://www.yaklass.ru/p/fizika/7-k...11889/re-a41c3d36-181f-40a8-a02c-e95ae874490f А таблиці щільності відомі: http://edu.glavsprav.ru/info/tablica-plotnosti-veschestv/ Спробуєте? Мені дуже не до вподоби вушко - ну як у рибальського грузка+ідеально сферична форма.... У сумнівах...