Доброго здоров‘я, товариство! Напарник, копаючи у ліску по ДСВ у «Бродівському котлі» (неподалік м. Золочева Львівської області), підняв добре заточений бронзовий наконечник до списа у гарній патині... Підкажіть, будь ласка, на який період припадає такий виріб і до якої культури відноситься? Водночас, цікавить і орієнтовна вартість на цей девайс) Наперед вдячний за увагу до теми та надану інформацію:
http://domongol.org/viewtopic.php?f=75&t=1116 Краї багаті як на ранньо бронзовий період так і середню і пізню.
Всім дякую за надану інформацію, проте маю суттєве уточнення, на якому наголосив напарник: виріб з міді, під патиною має червонуватий відтінок! Це щось змінює в ідентифікації представленого ножа-кинджала?
Вiтаю! Це листоподiбний нiж катакомбного типу, перiоду ранньої бронзи. (3000 - 2200.р.до н е.) З повагою.
Щось сучасне, якась іграшка у вигляді сови; принаймні, напарник не виявив анінайменшої зацікавленості щодо цього предмету...
Доброго. На території України більше 150 проявів мідних руд. Найбільші на Волині і Рівненьщіні. Але й є у Прикарпатті, Карпатах і Закарпатті. Характерною особливісттю цих родовищ є значна частка сульфіду мишьяку (As2S3) як в самих рудах так і навколо. Додавання 2-4% сульфіду мишьяку в мідний розплав призводить до підвищення твердості виробу. При цьому колір виробу не змінюється зостаючись кольору міді. Сплав міді з мишьяком називається мишьяковою бронзою. Для чого це пояснення: мишьякова бронза була досить розповсюджена у ямників та наприкінці існування культур Шнурової кераміки (КШК). А от у же катакомбники додавали до міді свинець , а пізніше і олово. Але такі сплави вже мали інший колір - звичний нам золотавий колір бронзи. Тому, якщо Ви впевнені, що під патіною предмет має характерний мідний колір, то я б визначив цей предмет як ніж ямної культури. Тим більше, що на Львівщині поселення ямної культури є і чимало. Тепер про наконечник: наконечники копій і дротиків періода бронзи всі є втульчатими. Черешковими наконечники дротиків стають тільки з настанням залізного віку. А така листовидна форма ножів прийшла від неоліту. Ось дивиться на приведеній картинці - ніж пізнього неоліту. Таж сама листовидна форма, "заточка" з обох сторін, схожа форма руків'я, : Мені здається у цей фрагмент, що Ви навели закралася помилка - другий за вмістом елемент фосфор (Р)? ...Гнетут меня смутные подозрения... Фосфат тримеди существует только в виде кристаллов. И его получают искусственно нагреванием меди в парах фосфора. Если соединение меди с фосфором попытаться нагреть до температур плавления меди 1083 градуса С, то уже при 284 градусах фосфор выгорит и улетит в атмосферу, его в изделии просто не останется даже на уровне следов. Возможно хотели написать свинец (Pb)? Тогда все станет на свои места: Медь, свинец и мышьяк - четко катакомбники. Остальные незначительные примеси от неслишком "чистых" руд. Приношу вибачення за многа букафф
На Львівщині ямна культура? конкретний приклад поселення наведете? Район пошуку я так розумію Золочів-Княже-Почапи. Почапська група шнурової кераміки, яку свого часу виділив Свєшніков, а копав Пастернак, ще за Польщі. Наявність таких ножів-можливий контакт з ямниками, які східніше були.
Конкретніше тут: П. Влодарчик Дунайский след Ямной Культуры и проблема происхождения Культуры Шнуровой Керамики.2010 Цілком підтримую.