Добрый день. Прошу помощи в определении типа танка (?). Видна зеленая краска: наверно танк относится к бронетихнике СССР. Если это может быть бронетехника Вермахта, буду признателен за комментарии, т.к. есть люди, которые по типу сварки сказали, что это может быть и техника Вермахта. Найден лист на местах боев по обороне г.Киева по августу 1941 года (датирование – чисто мое предположение, т.к. это было в районе Феофании-с.Пирогов). Толщина брони: 60-65 мм. Смотрите фото. Лист изогнут (похоже на броню башни танка). С одной стороны листа есть полуокружность (наверно там был ствол орудия). Видна сварка (серебристые разводы). Так же видно попадание от снаряда на вылет (круглое отверстие).
По первому фото мы видим, что действительно танк Вермахта имеет серый окрас, а РККА - тёмно-зелёный. Значит найеный фрагмент - именно с танка РККА
Бачимо два кінця кумулятивних струй з характерним розсіюванням уламків від струменя, але сила для пробиття вже була вичерпана, кумулятиви прийшлись в протилежний бік башти і поглинались цим бортом, судячи з кількості влучань танк використовувався в якості полігонної мішені, пошукайте там десь поряд має бути полігон. З повагою
Щось схоже на задню частину башти пізнього Шермана- але чи дійсно це так? Бо на Шермані, що шов по лендлізу і був піднятий під Корсунем- інша башта...
Толщина брони ровно 60 см. У Шермана она другая, читайте ТТХ ранних модификаций танков M4. Лоб башни от 76 мм Лоб корпуса от 64 мм.
Вряд ли, все они начали поставляться не раньше 1943 года. Найдено на местах боев по обороне Киева, от августа 1941 года.
Большое спасибо за развернутый и содержательный ответ. Почему кумулятивный прошел изнутри - для меня загадка.... разве он может пройти через две стороны башни танка на вылет? Полигона рядом нет и не было наверно никогда. Рядом есть Свято-Пантелеимоновский собор, найдено в низине (хотя от разрыва боекомплекта танка могло улететь с равнины в эту низину). На полигоне должно быть ОЧЕНЬ много металла в земле, я так полагаю. Место все было обследовано, металла в земле очень мало. Сопутка - это настрел гильз Маузера, иногда Мосинка, колутушки (М24) Вермахта и прочее.
З приводу пробоїн можу сказати наступне, підбитий танк після бою могли використовувати в якості мішені і скоріш за все коли бронебій пробив задню стінку башні з середини , маски у танка вже не було і снаряд пройшов в отвір морди і зрозуміло що пробив наскрізь. А дві точки кумулятивів то попередні постріли коли маска ще була. Якщо Вам буде цікаво можете заміряти отвір і буде +- зрозуміло калібр з якого стріляли З повагою
а почему не КВ 1 или КВ 2 у которых броня именно 60 мм ? вероятно в 41 году они принимали участие в обороне Киева....
https://ru.wikipedia.org/wiki/Шерман_(танк) Броня = 60 мм. У шермана НЕТ ТАКОЙ БРОНИ на башне ни в ранних ни в поздних модификациях. Увы..мимо...
...тому що всі ознаки вказують на Шерман! Передивіться уважно фото! Також крім оборони Києва історія пам'ятає звільнення Києва. Яким чином цей шматок броні міг взятися саме на вказану місці можна лише здогадуватися!!.... людський фактор не виняток! З повагою!
Самому интересно, поэтому и выложил тут на определение...думал тут спецы..пока разочарован....сам нашел за день больше инфы....Больше склоняюсь к КВ 1
Та я танками займаюсь всього 9 років звичайно до спеціаліста мені далеко, тому і з задоволенням поповню свій багаж якщо цей шматок знайдеться на КВ P.S З часом тривалості війни товщини броні змінювались на багатьох моделях танків . Це називається боротьба меча і щита ( коли калібри збільшуються то треба потовщювати броню) Борта танків Т3,Т4 починались з 20 мм на початку війни а закінчували вже 30мм Дах танка Тигр був 25 мм а став 40 мм Якщо ви довіряєте приписам в вікіпєдіях тоді я не буду наполягати на своєму Людина вірить в те в що хоче, треба КВ значить КВ З повагою
Пишут, что была на поздних модификациях, надо специалистов по шерманам Находил в тех краях в овраге учебную тм57- может были какие то учения... Про танки- слыхал про т3 по 43 му, в лесу, как на больницу.А по 41 там вообще никаких танков не было...
“…Башта базувалася на базі T23 і мала подібне внутрішнє розташування. Товщина була близько 152 мм навколо, однак вона зменшилася до 63 мм ззаду під опуклістю.”
Думаю, Ви відповіли на всі питання ) Враховуючи,що такий варіант Шермана надходив вже після визволення Києва, то найбільш ймовірно, що це була мішень на полігоні З повагою