Прошу пробачення у форумчан за те, що виставляю немиту знахідку ( та ще і фото з поганим освітлення), але цікавість зашкалює. Знайдено на змішаних позиціях : ПСВ - Австро-Угорщина, ДСВ - Угорці. Спочатку здалося, що австрійський шанцевий інструмент (на цю думку навело кріплення "австрійського" типу). Почав шукати - нічого подібного у австрійців здається не було. Знову ж таки є зображення подібних за формою барток, але без такого кріплення. Матеріал залізо, вагу зараз сказати не можу. І ще одне прохання - якщо все-таки бартка, то хто його знає яке залізо використане? Чим чистити щоб не вбити?
http://www.google.com/url?q=http://...sntz=1&usg=AFQjCNHcCtSfvZcvLZ2rS5RQnTsLW13XEw Моя по формі як номер один серед козацьких.
Фото не дуже якісні! Якщо кріплення- одне ціле з сокирою, то подібні кріплення характерні для Австро- Угорщини на 1СВ. Але форма сокири- досить цікава! Такої не бачив!
Может верх лезвия был ломан и переточили.У меня есть копаная бартка там метал кованый и слоями виден.Если ваша кованая то может очень быть и народное .
Якісні фото зможу зробити тільки на вихідних - робота. Кріплення виготовлені окремо від сокири. А зрештою Ви мене здивували - хіба в австрійських ПСВ кріплення становлять одне ціле з кирко-сокирою? На жаль мій шанцевий інструмент далеко від дому тому подивитися зможу знову ж тільки на вихідні (я вже сам собі не довіряю).
Народ у нас мастеровой может специальный плотницкий топорик.Встречал много странного инструмента для удобства некоторых работ по дереву.С ув.
Не одне ціле- те ж, характерно для Австро- Угорщини! І те ж на ПСВ! Просто, перший вид кріплення зустрічається рідше! Але, не можу зрозуміти в Вашій сокирі обмежуючого виступу! Для чого в бойовій сокирі обмежувати глибину приникнення?
Нарешті зрозумів, що Ви мали на увазі під "обмежуючим виступом". Насправді ніякого виступу немає, просто я фотографував знизу і те, що виглядає як виступ насправді довше кріплення. А взагалі то профіль точно як в посиланні в пості № 5.
Знову звертаюся з проханням до знавців - чим правильно почистити знахідку? Справа в тому що з обох сторін леза проглядаються нібито клейма. З однієї сторони клеймо нагадує шляхетський? герб.
Після незначної механічної чистки появилося клеймо у вигляді герба.Але надії на шляхетський герб не виправдалися - на сокирці (з обох сторін) герб Угорщини. Тепер залишається визначити, як виглядали угорські саперні сокирки.
Загадка залишається. Що ж це за річ на якій клейма у вигляді герба Королівства Угорщини? Мінімально почищено. З однієї сторони леза герб видно добре. З іншої, менше почищеної, теж проглядається. І знову прошу поради - чим почистити, щоб не вбити клейма?