Приветствую. При покупке старого дома на чердаке был найден такой вот боченок. Боченок крепкий - в очень хорошем сохране. В боченке находилась пустота , кроме как воздуха прошедших лет. Крышка сидела очень плотно! Подскажите пожалуйста как могла использоваться такая посуда.
Не правильно. В такій діжці місили тісто для випічки хліба. Дно дубове в них усіх робили. Клепку - не важливо з чого, робили і з сосни. В основному такими користувалися на півночі України.
Не люблю сперечатися, але в такій здоровій і нелегкій діжці точно паски не освячували. Ось, для підтвердження випадково знайшов. Навіть не думав що таке буде в вікіпедії. https://uk.m.wikipedia.org/wiki/Діжа
Треба враховувати місцевість знахідки. Хоча буває всяке... Для тих, хто каже, що предмет завеликий для карпатського пасківника ( в моїх краях він називався "дора"), то я скажу, що ще й замалий - "богацька" паска мала мати "штири пьиди", тобто приблизно 60 сантиметрів в діаметрі. Хто йшов святити, то ніс паску у бесагах чи рантуху, хто їхав кіньми - використовував пасківник-дору. Герметичність посудини була необхідна хоча б тому, що після освячення влаштовувалися своєрідні змагання, хто швидше із паскою прибуде додому, і відповідно вершники гнали коней на всю можливу швидкість.
У нас все дуже схоже,але схожу посудину ще могли використовувати для зберігання соленого,овечого сиру,а інколи щільно складали копчене сало.
Предмет знайдений на Півночі країни, на Чернігівщині. До речі в деяких селах Чернігівщини до сих пір живе традиція змагань- хто швидше із посвяченою паскою прибуде додому! Та замість коней вже використовують авто, я особисто приймав участь у такому змаганні
Для бринзи використовували високі вузькі посудини під назвою "бербениця". Предмет, який ми обговорюємо ще схожий на посуду для масла - "раква", але та меншого обєму. А от для сала нічого схожого не було - свиней вирощували дуже рідко і то тільки там де був сильний урожай букових горішків - "жиру".
От и я о том же. В детстве часто бывал в Новгород-Северском районе на хуторе. И вот оттуда воспоминания именно про масло в такой таре