Австро -венгерский памятный крест 1912-1913 года чем чистить?

Тема у розділі 'Реставрація знахідок', створена користувачем Petrovich_ua, 19 тра 2018.

1. Petrovich_ua

Petrovich_ua Oberfeldwebel

Повідомлення:
    334
    Адреса:
    Ukraine
    Добрый вечер камрады, на днях был поднят вот такой Австрияк IMG_1399.JPG , так как нет опыта чистки подобных вещей( желательно с минимальными потерями), соответственно вопрос, чем почистить? Заранее благодарю.

2. Цікаві лоти

1. старт 1 гр, не пристаємо. 2 пружинки робочих, бліц з потолка, не зважайте
      1 грн.
    2. Продам комплект антабок для кріплення ременя фінських моделей піхоних гвинтівок Мосіна. Стан добрий,...
      1500 грн.
    3. У продажі олійниця випуску Сестрорецького збройного заводу у гарному стані. Дивіться усі мої лоти!...
      2150 грн.
    4. У продажу прицільне системи Коновалова у гарному стані, знятий з макету. На постілі присутнє маркува...
      5450 грн.
    5. До вашої уваги у продажі рідкісний тильник раннього Іжевського виробництва до драгунських гвинтівок...
      5500 грн.
  3. БОЛЬШОЙ ХОМЯК

БОЛЬШОЙ ХОМЯК Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.353
    Адреса:
    Україна
    Для початку в мильний розчин на днів десять.
    Періодично витягувати і чистити зубною щіткою з коротким ворсом.
    Це самий "м"який", але надійний спосіб чистки.

Petrovich_ua подобається це.
  4. Petrovich_ua

Повідомлення:
    334
    Адреса:
    Ukraine
    Спасибо за ответ, так и сделал, на данный период томится в мыле. Но проблема в другом, если присмотреться на фото(увеличить), то видно микро( я даже не знаю как обьяснить)язвочки(метал как ширшавый), там где был найден кислотность слишком высокая, с этим можно что сделать?

5. БОЛЬШОЙ ХОМЯК

БОЛЬШОЙ ХОМЯК Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.353
    Адреса:
    Україна
    Я добре розумію, що Ви маєте на увазі. Та й на фото цю шершавість поверхні трохи видно.
    Повністю її позбутись не вийде, але трохи зменшити можна.
    Після перебування в милі днів так 10-15 розм"якне верхній шар патини. Зубною щіткою Ви його не зітрете, так що можете спокійно чистити.
    Далі потрібно застосовувати спеціальні шабери або штіхелі. Вони існують самих різноманітних форм і видів.
    От такими шаберами і потрібно дуже акуратно зняти (по суті зрізати) верхній шар патини, який розм"як, а заодно звичайно і всі окисли. Це ДУЖЕ делікатна і дрібна робота, по суті ювелірна, яку потрібно робити через збільшувальне скло. Головне тут, щоб не зачепити сам метал. Бо тоді на поверхні утворяться яскраві цяточки.
    На завершення інтенсивно протерти поверхні матерією, але без всяких паст і т.п.
    Десь так, якщо коротко.

6. Petrovich_ua

Повідомлення:
    334
    Адреса:
    Ukraine
    Дуже дякую,камраде, за таку розгорнуту відповідь, судячи з Вашої відповіді Ви дуже на цьому розумієтесь, Ви не робите цього"шаберами і потрібно дуже акуратно зняти (по суті зрізати) верхній шар патини, який розм"як, а заодно звичайно і всі окисли" або може кого посовітуєте.Я розумію що хрест не дуже ціний(продавати не має сенсу, хотів оставити для себе, а для себе як найкраще), але це моя перша знахідка такого маштабу(нагорода), тім паче що в нас район дуже бідний на такі знахідки.