На мой взгляд- либо от скуки, либо увеличение поражающего действия(о результате последних манипуляций информации не знаю)
Це часто робили в ПСВ ... так би мовити "розривна" куля виробництва сампанзробивсобі ... правда якщо попадав у полон а у тебе знайшли такий патрон - розстрілювали на місці ... куля з відкушеним носиком була сильно експансивною, страшні рани наносила ...
У такої кулі і в орігіналі балістіка не дуже гарна,а з таким відрубаним носом.....такою кулею не попадеш і в будинок. Моя думка "дітки бавились".
Знаходив теж подібне. Дивіться мої фото. Але знову ж таки баллістика... Робити могли будь що, а от чи був з того толк ??? З повагою.
Балістика була .уйова ... зате зупиняюча дія була у рази кращою, а враховуючи сутички "траншейної війни", коли бився з ворогом на відстані кількох метрів в одному окопі, то балістикою ніхто не переймався, головне щоб після вашого вистрілу недруг зразу відкинувся ... "дум-дум" із цим впоралая відмінно ... стандартна ж гостра куля прошивала ворожого солдата "акуратно" наскрізь, але практично вже мертвий солдат, ще кілька хвилин був боєздатним і міг встигнути ще забрати й ваше життя перед тим як сам "засохне" ... Ось тому й були дуже популярні карабіни Манліхера навіть серед москалів, карабін короткий і не заваджає у траншеї на ближніх дистанціях, куля тупа і важка, мада високу зупиняючу дію ... А хто просто відгризав кінець кулі і результат мав аналогічний ... !!! були варіанти, коли кулю просто повердали у патроні задом наперед ... дію мала аналогічну ...
а как насчет того, что в условиях "окопного боя" такое рукоблудие могло больше хлопот принести,чем пользы? например,утыкание пули-недосыл.да и обратите внимание на заметное увеличение диаметра пули в месте перекуса ее кусачками.не войдет в ствол. ..как раз в ближнем бою в патронник загонять))))) выбросить и забыть.
Ну, если бы это творчество приносило больше хлопот- то этим бы не занимались. Мое же мнение- дабы обратить пулю в "дум-дум" требуеться несколько манипуляций: -отсечь кончик пули -смять выступающие края пули которые будут мешать штатной работе винтовки. На первом фото мой ммг, и как я полагаю он прошел только первую манипуляцию к конечному результату. Второе фото- конечный результат. Фото с аукциона, не мое. И, собственно, у топикастера на фото не завершенный результат